Каракачанов: Договорът за Македония е под въпрос!

Новото име не съдържа претенции към България, смята вицепремиерът
16 юни 2018 12:15, Анисия Иванова
87
Каракачанов: Договорът за Македония е под въпрос!
Архив: Булфото

Договорът за името "Северна Македония" не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност, заяви пред bTV вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население", подчерта той.

Според него с подписа на о. Свети Ахил разговорът не приключва: "В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент".

Още по темата

Той припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат.

Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната "Нова демокрация" да спечели – а тя към момента е против името "Северна Македония".

Красимир Каракачанов нападна Велизар Енчев и Александър Йорданов, които изразиха опасения, че България ще е губещата страна от процесите на Западните Балкани.

"Договорът е на базата на декларацията от 1999 г, която беше подписана от Любчо Георгиевски и Иван Костов. По това време и двамата бяха висши дипломати, тогава ръкопляскаха на това споразумение, днес критикуват договора”, посочи лидерът на ВМРО.

Той подчерта, че Договорът за добросъседство съдържа гаранции, че Скопие няма да предявява претенции за територии и малцинства. А името "Северна Македония” не трябва да ни притеснява, при положение, че преди близо 30 г. сме признали сегашното, което в географски аспект покрива много по-голяма територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
14
 
5
 
! Отговори
ОМО ИЛИНДЕН преди 5 години
Искаме в Пиринска Македония да се проведе консултативен Референдум за АВТОНОМИЯ под мотото ,,Искаме да сме стопани в своя дом,,.Допитванията да имат само консултативен характер и не задължават София да предприеме каквито и да е действия.
54
2
 
12
 
! Отговори
шо е маке преди 5 години
Дано да си намерят накрая античките корени та да папясат нскрая . Че взе да ми писва да им слушам глупостите.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе, да направят един ДНК тест на голяма извадка "македонци", че да се разбере какъв балкански селски, по-точно шопски ген имат и да патаксат с тази "античност"!
52
2
 
7
 
! Отговори
изка на простите утк преди 5 години
Черниякачен за министър къв език говори? Северо-гръцки, южномакедонски или или още по южно румънски?
51
4
 
10
 
! Отговори
Полет на Футболчово преди 5 години
Къде е Мънистър Предателя?Са ко земаа да падът хелипоктерите и он да га я пошел пешачката през Урина за Свитовнуту по футбол. И като Паша Ефендераст га носът у кошар три синджира роби от Бистришките плъхове като у едно трорб загревани с реотанче на батерии му претоплят некой по тека суджук да си га уньетри с лебов у оньи срамнио оргън и като поохкъ поохкъ да заспи с усмивкъ достигнал до аХнален оргазъм в памперс от върбови клонки и чимшир, майна.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този договор за добросъседство беше една голяма глупост.Заев преди няколко дни говори за техните Кирил и Методий,македонските попове казват, че Охридската архиепископия няма нищо общо с БПЦ ,а обикновенните макета продължават да ни мразят и ненавиждат, както са ги учили удбаджийте.Разговарял съм с много хора от БЮРМ във чужбина, и нито един не каза,че има нещо българско.Включително и от Струмица,където преди 100 години бяха чисти българи.Те вече не са българи,а по-скоро имат носталгия към ЮгоС.
49
18
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Браво ! Най-после дойде времето България да признае македонците тук като македонци и бг съдът да регистрита македонската партия ОМО Илинден.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със забележката,че в гръцкомакедонския договор,гръцките претенции са ултимативни,а в българския са само пожелателни.Но,"за общото дело"-ЕС и НАТО,става.
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов е нищо не разбира язък че е вожд на ВМРО!На повечето хора в Македония им омръзна този инат с Гърция и при референдум ,ще одобрят името!Още повече ,че в него ще гласуват и албанци и др. малцинства,а по не официални данни ,,наследниците на Сашо Великиот са около 57% от жителите на Македония!
46
4
 
2
 
! Отговори
путинчев преди 5 години
До АнонименА ти питал ли си ги дали искат да си правят балкански съюз с Русия?
45
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да казва на макетата какви са, това си е тяхна работа най-добре да последват примера на Крим и да си проведат референдум после и Сърбия и да се направи един нов Балкански съюз със Русия.
44
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм против щатските кравари да се самоименуват "Америка", ограбвайки земята на 2 континента.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е прав Сашо-Шишман, нали ние първи ги признахме с името "Македония", кво сега всички се пенят и копират гърците?
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не печели Фердинанд. Губим накрая и отстъпваме по всички фронтове. Българските войски от месеци не са получавали провизии. Хората освен от куршуми започват да измират от болести. Накрая войските отказват да се бият и тръгват към София. Тогава Фердинанд натоварва на един влак каквото е могъл да заграби и бяга в Австрия. Отгоре на всичко, вместо да бъде съден, българското правителство му отпуска огромна пенсия.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая и двамата изказаха мнение че изказването на Захариева,на самия Борисов че ако трябва ще се подпише допъпнителен договор с бюрмаджиите са ПАНИЧЕСКИ ХОД!Каракачановоот изказване днес е също такова АМА ТО ПЪРВО СЕ МИСЛИ,ПОСЛЕ СЕ ПОДПИСВА ПРОДАЖНИЦИ!!Комисии ще ми правят и какво??Ще принудят и "комисарите"да са добрички към македонистите та накрая ще се чудим откъде ни е дошло.Според договорът между Гърция и БЮРМ химнът на БЮРМ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ!Там се пее за Яне и Гоце македонските народни херои
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хубав договор се иска силна армия. Като нямаш армия, чакаш милостиня.
39
5
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Димитър Попов! Каза, макар и далеч по късно как са ни натискали да регистрираме ДПС като партия! ,,За 15 минути английският посланик 3 пъти ми каза - Вие трябва да ги регистрирате!" Иначе всичко се приписва на БСП и Тиквар се дуе!
38
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече стана ясно и на децата - хване ли се Борисов да оправя нещо то обикновено се проваля.Дори Иванов да е против влизане на Македония в НАТО и ЕС, той е поканил Президента на Македония и е длъжен да се срещне с него. Или им казва - щом не искате в НАТО не искам да чувам за вас. България и Македония ще ги има и след Борисов /дано/. Не е той, който да казва на двата народа дали да се обичат или не.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 Фердинат печели. Но Русия, Франция, Англия всимат решение да сме губещи като в.с.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насмитането и на журналистите в БТВ също беше добро,прав е Йорданов какво значи обща история на два народа??Неграмотни и продажни под натиск на политиците ни пишман новинари!Театърът на Армията изнася предствление по романа на Талев "Железният светилник"в Скопския Народен Театър и нашите артисти забелязали колко си приличат двата народа,ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ,ДА ПЛАЧЕШ ЛИ БОЖЕ МИЛИ!!!!!!Енчев направо му идваше да забие шамар на водещата заради думите на репортерката и субтитрите!