САЩ зорко следят финансовата ситуация в Турция

Турската лира загуби над 40 % от стойността си спрямо долара
14 авг 2018 07:20, Петя Славова
63
САЩ зорко следят финансовата ситуация в Турция
Снимка: Reuters

Правителството на президента Доналд Тръмп внимателно следи финансовата ситуация в Турция след рязкото падане на курса на турската лира спрямо американския долар, заяви вчера икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

"Ние много внимателно я следим. Министърът на финансите Стивън Мнучин внимателно я следи", заяви в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си Хасет, който е председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом, пише БТА.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара тази година, което се дължеше до голяма степен на опасенията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, многократните му призиви за понижаване на лихвените проценти и влошаващите се връзки със САЩ, отбелязва агенцията.

Хасет заяви, че решението на Тръмп да удвои вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от брутния вътрешен продукт на Турция и не може по принцип да предизвика сгромолясване на курса на турската лира. "Падането на националната валута с 40 процента е признак за това, че много фундаментални основи на икономиката не са наред в тази страна", поясни икономическият съветник на американския президент.

"Когато една страна загуби връзка с либералната демокрация, тогава не можете реално да знаете какво ще се случи с икономиката и аз смятам, че има голяма несигурност", добави Хасет.

На 10 август турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган лъже, че турското икономическо чудо се дължало изцяло само и единствено на турците. Но това не е така, всичко се финансираше отвън. Сега кредиторите не искат да дават повече пари, защото турската икономика започва да се срива. Сега ще започне лавинообразен процес на разруха. Колкото повече се чака и не се взимат мерки, толкова по-зле ще става.
20
28
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Турция да не е бананова република или вилайет на САЩ, та те ще заповядват какво да прави Ердоан?! Ти май я обърка Турция с балканския кеннефистан, който се управлява от губернатор в х'амриканското посолство! Турският съд ще реши дали Брансън ще се освободи или не, а не оранжевият клоун в Белия дом.И като му гледам досието, твоят живот може да не стигне да го видиш свободен, освен ако не си пубертетче с поне 90 годишен жизнен път пред тебе.
19
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Турция не послуша САЩ и не върне Брансън то всички (всички, всички) чужди инвеститори ще започнат да бягат от Турция, защото САЩ ще започне официално икономическа война с Турция, което значи край с бизнеса в Турция.Ердоган е доста глупав и няма да върне Брансън, затова Турция и турците ги чакат много трудни времена.
18
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците все още не разбират, че положението е сериозно.Ердоган се скара с всички, Русия (после се извини), Германия, Западна Европа, и досега му се разминаваше. Все пак с 2 държави в този свят шега не бива - Русия и САЩ. Русия въпреки слабата си икономика накара Ердоган да се извини за това, че свали самолета, като призова туристите си да не пътуват в Турция, и Ердоган клекна след само 1 провален туристически сезон.Сега обаче ислямиста има насреща си САЩ.Направо не знае какво прави.
17
10
 
25
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Тръмп е бизнесмен а не политик, а сега да видим кой е по добър в бизнес сделки. Политика отдавна не съществува , всичко е само бизнес и бизнес, А сега да видим как ще реагира Ердоган, в днешно време тълпата не вярва на думи
16
29
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Турция влезе в БРИКС и се отдалеи от САЩ и Запада, то турците трябва да свикнат със стандарта на живот на гражданите от страните в БРИКС...Т. е. трябва да започнат да живеят с глад и мизерия. В тези страни практически няма средна класа.
15
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган извърши престъпление като каза на хората да продават доларите си за лири. Уж за да подкрепили икономиката. Унищожи спестяванията на всички, които му повярваха. Сега какво ще ги правят тези лири?
14
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече мина границата от 7 лири за 1 долар. В момента официалният курс е 6,9204 лири за долар. Ако Турция не предаде Брансън на САЩ доларът ще продължи да скача, чуждите инвеститори напускат Турция и гладът за долари се увеличава. Страхът е да няма банкова криза, защото хората могат да решат да си теглят вложенията поради риск от фалити на банки.
13
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Типичен турчин 20Кой нормален човек носи български паспорт?! Аз дори и не споменавам на никого, че съм родом от тази балканска котчина булгейристан да не би да си помислят че съм българин. И ако случайно се издъня, претендирам че съм тзсиганин. Хората по света изпитват по голямо уважение дори към ***, отколкото към българите.
12
4
 
14
 
! Отговори
Sefa преди 5 години
Либералната демокрация викат янките.Не да е каква а "либерална". Значи не стига само да е демократична но задължително трябва в конституциите на всяка страна да пише Америка на 1 во място и либерална демократична страна.Е явно Ердо не удовлетворил някой голям либерал ама и той е вече на възраст не може.
11
16
 
28
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Кирпичената *** Турция се разпада,а Мюмюн по чуждите вестници се обяснява,че срива на лирата значи прогрес.Стиска българския паспорт в несвяст,ама срещу България лае като крастав пес!Мюмюни,сър!
10
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците от дълго време се оптиват да се отърват от Ердоган, защото откакто дойде на власт им обърка всичките планове. Опитаха с Гези Парк събитията, не стана. Опитаха чрез измислена схема за корупция, не стана. Опитаха с преврат, не стана. Сега се опитват да сринат икономиката на Турция чрез изкуствено манипулиране на финансовата система, но пак няма да стане. Обаче в дългосрочен план Америка ще пострада много повече от тази икономическа война, която я започна Трамп.
9
10
 
25
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
Ердоган скоро кандидатства за членство в БРИКС. Как мислите, новите приятели дали няма да му помогнат да си направи гаргара с краварите?
8
4
 
33
 
! Отговори
al преди 5 години
Превратът на САЩ не успя, да видим - втория рунд с икономическите санкции какво ще се случи.
7
11
 
43
 
! Отговори
преди 5 години
Американската схема за отстраняване на неудобните е все една и съща. Блокират финансовата система, а местната пета колона вади хората на улиците. Видяхме я у нас, когато свалиха Жан Виденов, сега се пробват в Русия и Турция. При нас стана лесно, малки сме и евтино се продаваме, но с тези големи държави едва ли ще се получи.
6
2
 
33
 
! Отговори
Прости янки преди 5 години
То и при тяхната велика фундаментална икономика борсата се срина за 2 часа с 50% 2008г.И стана нещо от рода на играта "тука има тука нема." Чакаме продължението.
5
10
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ПадишахаВашата философия, не е от днес, нито от вчера! Преклонената главичка, остра сабя не сече!Но има и друго хора по света!
4
4
 
33
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Те САЩ и МВФ зорко следяха и нас през 1997г. като стана лева 3000 лв. за долар - и...
3
12
 
26
 
! Отговори
Падишаха преди 5 години
Когато една страна се управлява от режим и скрит монарх и когато народа е с промит мозък, най- добре разсъждава джоба. Той може най- добре да регулира политическата ситуация пък нека на народа му казват:"Американците имат долар, а ние си имаме Алах". Дали може да се сложи в устата, дали може да ти нахрани семейството? Защото долара може, а турската лира в момента НЕ.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе вЕрвам ви толкова е просто на това му викат прилагане на убеждаване чрез "моркова и тоягата". Напоследък анадолеца открито се изказва срещу краварите и те решиха да покажат кой кара влака, ако смени тона и пак започне да им играе по свир.ката особено, ако се откаже да закупува руско оръжие чудото ще се случи и лирата ще се окаже, че не е толкова зле.