Японска компания за гуми инвестира ?390 млн. в Сърбия

Страната била избрана след три години преговори
30 юли 2019 17:45, Елка Василева
74
Японска компания за гуми инвестира ?390 млн. в Сърбия
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Японската корпорация Toyo ще инвестира 390 милиона евро във фабрика в Сърбия, като сумата е само за първата фаза.

Западната ни съседка е била избрана след три години преговори и проучване на пазара.

На извънредна пресконференция сръбският президент Александър Вучич заяви,  че за инвестицията на японската компания са се борили много страни от Централна, Източна и Южна Европа, като за „последния кръг“ са се класирали Полша и Сърбия.

„Преди минути получих официално писмо от този значим японски инвеститор. Господин Шимизу каза, че най-известният производител на гуми Toyo Tires ще дойде в Сърбия“, каза Вучич, цитиран от „Вечерне новости“.

Вучич каза още, че японската инвестиция през първата фаза е 390 милиона евро и става дума за град Инджия.

Сръбският президент изтъкна, че това е огромна инвестиция, много важна за Сърбия.

По думите на Вучич първоначално заети ще бъдат 523 души, които ще имат значително по-високи заплати от средната за Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: СърбияЯпонияToyo Tires
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, хората заобикалят тиквената република...
73
1
 
3
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Тиквотролите на барикадата...
72
3
 
8
 
! Отговори
Александър Вучич преди 4 години
БОРИСОВ ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ МЕН.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заобикалят мафията, корупцията и управляващи те ни. Това е предимството на Турция и Сърбия.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toyo са мнооого голям производител. Държат 2% от световния пазар на гуменетки. Гуменетките на Bridgestone за сравнение са 16%, а на Мишлинките - 15%.
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да няма инвестиции в БГ, единият от собствениците на Бълагрия ( и Лудогорец) строи завод за 120 мил Евро..познайте за какво ...за ветеринарни антибиотици, официално а неофициално ще бълва амфетами..ни да трови децата в бг и по светаЗа заплати не питайте 300 Евро на месец макс, е този и още 5-6 като него изгониха 2 милиона българи в чужбина
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкурентно предимство на Турция и Сърбия е, че не са членки на ЕС. Всички заобикалят Европейския съюз, заобикалят правилата му.
67
4
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да речем че в България царува корупция е имам един въпрос защо Фолцваген не избира из между Сърбия и Турция за разлика от нас Сърбите ако искат могат да им платят целия завод без да се съобразяват с правилата в ЕС Въпроса е защо Сърбия не са в играта ?
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 48до 61 А вземи и се поограмоти малко!Сърбия от години преговаря за влизане в ЕС .В сравнение с останалите балкански кандидатки е най-напред в преговорният процес!Повече затворени глави има и от Черна гора!Друг пък лъже ,че заводи за гуми имало само страни от Третия свят!!!Само че ,,Мишелин" освен завод във Франция има и в Италия,Полша ,Румъния ,сигурно и тези държави са от Третия свят!Японците като построят завода,сигурно след 3-4г.след това ще го затворят ,защото Сърбия ще е в ЕС
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония и Албания ще влязат преди Сърбия в ЕС.Сърбите са още в епохата на шовинизма и реваншизма ,там още управляват съратниците на Милошевич и обществото им е болно от тежка русофилия и антиамериканизъм.Никой не пуска такива в къщи,така че и ЕС няма да ги пусне.
64
7
 
15
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
Сърбия изостава от България във всяко едно отношение! Какво им мятате гюбеци и въртите кючеци на просташката им музика? Помня като минавахме оттам до магистралата (те една имат само) някаква смрад на химия от един завод не се траеше! Никакви ЕС директиви за опазване на околнота среда, нормално гуми, батерии и химия там да правят.
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инвестиция от 390 млн. Ха ха хаСелския бек може повече!
62
8
 
14
 
! Отговори
београдски пашалък преди 4 години
сърбия няма да почне преговори с ЕС, докато не признаят Косово. А те заявиха,че никога няма да го признаят. Или ще се откажат от тази позиция, или няма да видят ЕС. Държава с неустановени граници не преговаря с ЕС. Сърбите са нещо като Етиопия на балканите. много са зле. Ама много. като преминавате през Сърбия с колите си купете хлебец и млекце за гладуващи сърби!
61
8
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
ЛЪЖЕШ! Сърбия дори не преговаря а прием в ЕС. сърбия ще врезе в ЕС, най-рано след 2030-и то свръхоптимистично. И то ще влязат-като върнат западните покрайнини. сърбия-това е Београдския пашалък , и ното кв. метър повече.
60
3
 
15
 
! Отговори
ае преди 4 години
Сърбия още дълго няма да помирише ЕС.Много глави при преговорите още не са отворени, а имат и незатворени.Отделно трябва да признаят Косово и на по-късен етап и влизане в НАТО , което сега звучи като фантастика.Така че ги чака да изядат солта,боя и накрая да си платят за ЕС.Това са сигурно 10 години.
59
3
 
16
 
! Отговори
капутщина преди 4 години
Гумите са последния, най-вредния "извлек" от нефта.
58
7
 
20
 
! Отговори
фактите преди 4 години
Производството на гуми, батерии е смърт. Високоразвитите държави-като България внасят гумите и батериите от третаразрядни държави като Сърбия. И изнасят фанансови, консултантски, медицински, образователни, правни, и тн услуги. Бедните произвеждат, богатите дават акъл как да се произвежда.
57
4
 
14
 
! Отговори
сравнение преди 4 години
В България се произвежда софтуеър-интелектуален, високохпатен продукт. В сърбия убиват собствения си народ с производство на гуми. Химическото производство е смърт. Гумите са продукт на нефта, и то най-вредния.
56
3
 
15
 
! Отговори
Сърбоман преди 4 години
До Анонимен 52В Сърбия положението е като в България през 90-те - глад и скука.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вучич е известен популист и мегаломан.Комплексите му спрямо България са големи и се виждат като навсякъде де сравнява с нас и лъже.Просто са договорили ниски заплати и кой знае какви облекчения за инвестицията.Това е мръсно проезводство.