Москва: САЩ да се извини за бомбите над Югославия!

Русия реагира на изказване на US посланика в Сърбия
16 сеп 2019 10:35,
186
Москва: САЩ да се извини за бомбите над Югославия!
Снимка: Reuters, архив

САЩ трябва да се извинят за бомбардировките на Югославия през 1999 година и да изплатят компенсации на роднините на загиналите и пострадалите, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в коментар за думите на посланика на САЩ в Белград Кайл Скот, че бомбардировките трябва да се разглеждат в "по-широка перспектива", предаде ТАСС.

"А всъщност САЩ трябва първо да се извинят пред тези, които бомбардираха, да платят компенсации за убитите, както и ранените, загубили здравето си заради снарядите с обеднен уран. И чак след това, създавайки подобаващ, а не осколъчно-токсичен фундамент, да призовават "да се движим напред", написа тя във Facebook.

Преди това напускащият длъжността посланик на САЩ в Белград Кайл Скот заяви, че сърбите трябва да разглеждат събитията от 1999 година в "по-широка перспектива" и ги призова да подобрят отношенията си със САЩ, пише "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
12
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
русия = бедно блато в северен Китай
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така статията с година1999 не отговаря на истината. Защото още 1990г. Словения стана първата независима държава от Югославия. Скъсаха със Сърбия. Следваха и други от същата година Югославия вече не съществуваше в тоя си вид както го казва говорителката от Москва. Но защо и е да казва истината. Москва обича да си прави измислици в историята на държавите. България има опит.
109
3
 
16
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Истински лъжиА САЩ ще се извини ли за най-точно казано ИКОНОМИЧЕСКАТА ОКУПАЦИЯ на Западна ЕВРОПА по плана МАРШАЛ - Превърната в Политическо Влияние дори сега? Защо Де Гол отсвири САЩ и изкара Франция от Нато и финансовото влияние на САЩ и чак след това Франция успя да си стъпи на Краката!В момента България е ИКОНОМИЧЕСКИ ОКУПИРАНА от ЕС и САЩ. Какато в СИВ са ни подадени само няколко сектора/трохи които да развиваме. Всичко друго "Не се поддържа от ЕС"
108
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Истински лъжи"Когато вие руснаците се извините на Холандия и Украйна за избитите, а на Великобритания за разнасянето на БОВ в цивилна зона!Нема такава наглост !Извинение и за окупацията на цяла Източна Европа!А?Кво ше мецнете ,бе наглеци!"1. Аз съм ОЗ от Химически Войски и знам за какво говоря - БОВ във ВБ(Новичок) ако е имало слоновете ще полетят.2. Украйна е ПЪРВИЧНО ВИНОВНА за МН17 - не е затворила въздушното пространство за да получава ПАРИ3. В Украйна воюват Украинци срещу Украинци!
107
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименВестник Правен СвятМеждународният трибунал за бивша Югославия свали обвиненията за военни престъпления от починалия в затвора Слободан Милошевич по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Но западната преса мълчи за заговорниците. За това говори по италианския тв канал Pandora.TV известният италиански политик, ексевродепутат, журналист и публицист Джулието Киеза, съобщава news-front.info. "Кой разбра за това? Никой. За това не е писало нито едно наше издание"
106
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Да не би да наближава 17 09. - 80 годишнината от съветското нахлуване в Полша, че Захарова е под такъв стрес.
105
19
 
2
 
! Отговори
Истински лъжи преди 4 години
Когато вие руснаците се извините на Холандия и Украйна за избитите, а на Великобритания за разнасянето на БОВ в цивилна зона!Нема такава наглост !Извинение и за окупацията на цяла Източна Европа!А?Кво ше мецнете ,бе наглеци!
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиЕС съд призна че Сръбските милиции на Радич(Не Сърбия) са виновни в убийствата на 6-8000 в Сребнерица(Милошевич посмъртно беше оправдан).............Глупости!СребНерица? ЕС съд? Какво е това?Клането е извършено от корпус Дрина по заповед на Ратко Младич. Същият е арестуван от самите сърби през 2011г. и предаден на Международния наказателен съд в Хага.Милошевич не е оправдан посмъртно. Съдът в Хага хостанови, че Караджич е бил извън контрола му.
103
5
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
САЩ използват ядреното оръжие за да вършат безнаказани военни престъпления и да поддържат тежки репресивни режими като на тиквата в България и в саудитска арабия .При бомбардировките над Сърбия бяха атакувани граждански цели,а не военни е Белград . Разчитайки на това че те имат ядрено оръжие а сърбите нямат.Ако и двете страни имаха такова ,нямаше да посмеят да атакуват граждански обекти.Тоест с ядрени оръжия света щеше да е по сигурен за обикновените хора ,но САЩ и Русия нямаше да стават душмани
102
3
 
16
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Ти да видиш.."Кога Москва ще плати за нанесените щети на гражданите на Украйна и ще плати Крим ? Нагли ей! Америка да плаща , а те не."ЕТО ГО ПОРЕДНИЯ ЛОГИЧЕСКИ НЕВАЛИД ИЛИ ИНВАЛИД ако предпочитатеПричинно следствена връзка знаеш ли какво е?1. САЩ дават над 5 милиарда $ на разни хора в Украйна и 2014 година имаме ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ(Колко Демократично УАУ)2. Крим се провъзгласява за независима държава(нямаше да стане ако го нямаше и Косово и Майдана)3. Крим влиза в РФ(По Казус ФРГ + ГДР)
101
18
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Кога Москва ще плати за нанесените щети на гражданите на Украйна и ще плати Крим ? Нагли ей! Америка да плаща , а те не.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захариева иска да каже :САЩ,да се извини за бомбите над СърбияЗащото Сърбия не е Югославия,а малкия брат на Сърбия,Черна Гора/също бомбени/ си взеха поука и сега са членове на НАТО,както и повечето република от бивша Югославия!
99
16
 
9
 
! Отговори
Може, може преди 4 години
Когато Кремъл се извини за близо 50-годишната окупация на Източна Европа.
98
0
 
0
 
! Отговори
извинете се преди 4 години
извунете се че пишете глупости у форума !!!
97
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104Брей все сърбите били ощетени!При разпада на Югославия ,вярно в останаха 1,4млн.сърбета,но Босна колко време е била ,част от Сърбия!?В Сърбия и Черна гора е областа Санджак населена предимно с мюсюлмани,които искаха да са част от Босна,никой е се съобрази с тях! Ако сърбите мирно и тихо бяха се съгласили с разпада на СФРЮ,което включваше по предложение на И.Ругово1/3 от Косово в Сърбия,другата към Албания!Нямаше да го има сегашното напрежение м/у републиките!
96
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 г.
95
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"САЩ и НАТО,действително трябва да се извинят,но за това ,че не ги бомбардираха 3-4години по-рано когато сърбите започнаха касапницата в Босна!"НЕ УМНИКО. Проблемът с конфликтите в бивша Югослсвия и СССР е един и същ. Разделя се по АДМИНИСТРАТИВЕН(какъвто и да е този) ПРИЗНАК не по етнически. Ето щеше ли да има Война в Грузия ако Абхазия и Осетия още през 1991 година се бяха отделили? определено НЕНагорни Карабах - Същата манджаУкрайна и Крим като минимум - същата работа.
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и НАТО,действително трябва да се извинят,но за това ,че не ги бомбардираха 3-4години по-рано когато сърбите започнаха касапницата в Босна!Стотици хиляди загинали и ранени тежът на съвеста на НАТО,защото ако бяха навреме,набили шушоните на tъпиtе сърбета,мирът щеше да настъпи по-бързо,Милошевич щеше падне от власт по-рано и Сърбия сега щеше ,да е горд член на ЕС и НАТО!
93
5
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 4 години
Няма ако и няма щяхме! Аз пиша за реалните действия на сърбите срещу нас. Това са факти! Ти ми философстваш как ако баба ти била мъжка, щели да и викат дядо. Малко им беше на сърбите!
92
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"САЩ ползваше "МРЪ СНИ" БОМБИ с УранТова откъде го измисли бе, ***?"1. 7 цевното оръдие на САЩ щурмовик А-10 се зарежда с боеприпаси с обеднен Уран - един пълен залп(250кг маса на куршумите и 2,5т е масата на целите боеприпаси куршуми + гилзи) за по-голямо пробивно действие срещу танкове2. Бомба с осколки от обеднен уран е много малка като размери(по-ниско аеродинамично съпротивление) но със същата маса като класическа бомба3. В 100кг уран има 1кг оръжеен Уран 235 и 99кг Обеднен