Хотелиери в Турция: Новият данък "престой" - неприятна изненада

Събирането му от вече платилите почивката си може да е проблемно
Обновена: 11 дек 2019 09:40 | 10 дек 2019 22:40, Елка Василева
40
Хотелиери в Турция: Новият данък "престой" - неприятна изненада
Снимка: архив, Reuters

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си, може да бъде проблемно за туроператорите.

Гостите ни са платили за почивки за 2020 г. още преди решението за въвеждането на данъците за престой в хотели. Това ще се превърне в истинска неприятна изненада за тях. По закон ще трябва да налагаме този данък на клиентите ни, посочи Айък.

На 7 декември в турския Държавен вестник ("Ресми газете") бе публикуван законът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган. Законът съдържа положение за въвеждане на допълнителен данък от 2 процента за престой в хотели на територията на страната. Първоначално - от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на един процент.

Хотелиерите ще трябва да го маркират в сметките на клиентите за престоя им в хотел. Президентът има правомощия с указ да го намали наполовина или да го увеличи двойно.

Данъкът ще бъде налаган за престой в хотели, мотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги. Законът важи и за посещения в развлекателни паркове, аквапаркове, ресторанти към хотели и др.

Данъкът няма да бъде налаган за престой в студентски общежития, пансиони и почивни станции за учащи.

Против новия данък се обявиха не само хотелиери, но и редица турски политици, главно представители на опозиционната Народнорепубликанска партия.

Инициатор за въвеждането на данъка е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
49
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли някой да ми обясни поради каква причина, свързана с какъвто и да е здрав разсъдък, някой ще отиде да си дава парите на мюсюлмани? Питам това, защото потребители-маниаци, които гонят уж евтини оферти в Турция се превръщат в спонсори на терористи и българомразци, а също така и в спомоществуватели на цялата орда градители на джамии и разрушаване на обществата ни. Очевидно за безмозъчжния потребител е изключително важно да бъде и щедър неверник. Друго обяснение май няма.
8
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ явно много пречи на истинската мафия щом така ***.
7
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократична България са ПЛЮНКИ.
6
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще намериш 10лв нощувка в Турция, ама точно никога.
5
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да те спира да отиваш при ***?Ми не. Кво квичиш тогава?
4
17
 
65
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Данък престой ?Данък престой в Турция = туристически данък в България.Знаете ли колко е туристическия данък на 10 лв нощувка в България ?0.60лв. или 0.70 лв. в зависимост от това дали е една или две звезди наеманото жилище.Сиреч в България този данък е 6% или 7% !В Турция го въвеждат едва сега и ще бъде едва 2%, а първите месеци дори само 1%.И друго ... Да разбираме ли, че досега турците не са плащали никакъв туристически данък ?Как ще ги стигнем ... турците ?!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи и 2% да ък развлечение за европее-ситите, де ги ръчкат по комплексите.
2
23
 
55
 
! Отговори
На почивка преди 4 години
Многознайковци, знаете ли кога ще ги стигнете турците в обслужването? Баш никога!
1
7
 
10
 
! Отговори
келеша преди 4 години
До Анонимен 1 убаво си го написАл , нема какво да се добави :)