Ген. Солеймани лично участвал във войната в Босна 1993-94 г.

Иранската революционна гвардия – първата паравоенна формация, дошла там
14 яну 2020 20:00, Елка Василева
147
Ген. Солеймани лично участвал във войната в Босна 1993-94 г.
Снимка: БГНЕС

Шефик Джаферович – член на колективното председателство на Босна и Херцеговина, през 90-те години по време на гражданската война в страната в качеството си на началник на Центъра за сигурност в Зеница се е срещал с неотдавна убития ирански генерал Касем Солеймани, пише сръбският вестник „Вечерне новости“, като се позовава на дипломатически източници от Сараево.

„Джаферович, който е известен с това, че по време на войната е издавал босненски документи на членовете на прочутия отряд „Ел Муджахедин“, се е срещал и се е координирал с иранския генерал Солеймани, когато членове на Иранската революционна гвардия е трябвало да участват при нападения и престъпления срещу сърбите и сръбските позиции“, казват източниците на изданието.

Още по темата

По информация на източниците на „Вечерне новости“ Солеймани – командващ елитния отряд „Ал Кудс“ от Иранската революционна гвардия, един от най-влиятелните хора в Близкия изток, който неотдавна беше убит при въздушно нападение на САЩ в Ирак, е участвал и лично в гражданската война в Босна и Херцеговина през 1993 – 1994 г. /когато се е и срещал с Джаферович/.

Още през май 1992 г. пък в Армията на Босна и Херцеговина е имало 20 души от спецчастите на иранската армия, които са атакували сръбските позиции.

Солеймани е мотивирал пребиваването си в Босна и Херцеговина с познатата си фраза „Където на мюсюлманите е нужна помощ, аз съм там“.

Така Иранската революционна гвардия благодарение на генерал Солеймани става първата чужда паравоенна формация, която пристига в началото на 1992 г. в Босна и Херцеговина и през следващите години извършва чудовищни престъпления срещу сърбите.

„Солеймани е присъствал в Босна и Херцеговина и когато муджахедините са ликвидирали сърби, отрязвайки им главите, с което Джаферович е бил запознат. Той обаче не е предприел нито една стъпка за това извършителите на това гнусно престъпление да бъдат изправени пред правосъдието“, казват източниците на „Вечерне новости“.

По време на войната Солеймани е дошъл в Босна и Херцеговина, твърдят дипломатическите източници, както и останалите членове на Иранската революционна гвардия през пристанището в Плоче, а са били разположени в Какан, Високо, Игман, Травник, Зеница и Фойница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
18
 
4
 
! Отговори
Имам Абдула преди 4 години
Слепи и глухи са невярващите в словата на Мохамед. Те ще плачат и разкайват за глупостта си когато се изправят пред Аллах. Но ще е късно. Само омразата към Америка ще смекчи сърцето на съдника и ще бъдете помилвани.. И приети сред правоверните. 86762
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме за малко на този свят.Религията е форма на управление и е възникнала когато не е имало наука.Днес се откриват древни цивилизации,които нито са имали ислям,нито Христос,нито Буда,Шива и т.н.Когато няма обяснение има религия,но не е правилно!А да убиваш ти други хора защото били неверници е варваство!За едната религия ти да лишаваш от живот случайни нищо неподозиращи хора е без смисъл!
36
5
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Че какво прави този в типично американската война, защитник на мюсюлманите биеш се за американски интереси, и то много извън зоната на Иран и политиката и.Може и да не е агент на ЦРУ , а просто добре платен военен наемник и да бачка за този които плаща най добре, а най богатата държава плаща най добре.Донякъде това обяснява,защо Тръпм не иска да показва доказателствата защото са неудобни за Америка, но също значи че е знаел какво прави и имал своите основания.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Имам Абдула-БУДАЛАРелигията е за музея.Нито има аллах,нито христос,това са измислици за *** с лъкове и стрели,тогава не е имало образование!
34
8
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
САЩ е подкрепа на всеки ислямски радикал - нищо ново. Когато става двоен агент е ликвидиран."Всеки двоен агент трябва да се ликвидира, когато изпълни мисията си. И трябва да се стремим това да стори врага!"Сун Дзъ - Изкуството на войната
33
19
 
1
 
! Отговори
Имам Абдула преди 4 години
Сърцето ми де пълни с радост когато чета колко много хора мразят Америка. Америка е империята на злото!! С помощта на вас братя и на всевишния Аллах, Америка ще бъде унищожена и правата вяра, Исляма ще тържествува над света!! Борете се братя, аллах е на наша страна
32
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
До Fenasi KerimСега разбирам защо Ким го изучиха в Швейцария и го пратиха обратно в Сев.Корея.Сега разбирам защо богатите руснаци пращат децата си да учат на Запад.С мисълта да се върнат и да наследят Путин след 50 години.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли...ТОВА ДА ВИ И ЗА УРОК!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарт Вейдър умре кво ни занимавате с него още?!
29
2
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Ама как взеха завоя на 180 градуса, а?Бил агент на ЦРУ.Бе знаех си аз, че САЩ са виновни.
28
2
 
7
 
! Отговори
Никой преди 4 години
БРАВО НА АМЕРИКАНЦИТЕ. ПРЕЦИЗНО И ТОЧНО БЕЗ МНОГО ШУМ. ОСТАНА МУ КИТКАТА С ПРЬСТЕНА.
27
18
 
3
 
! Отговори
Имам Абдула преди 4 години
Генерал Сюлеймани е мъченик на правата вяра!! Но христяните тепърва ще усетят отмъщението!!Смърт на Америка!!!
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както талибаните, ислямска държва, алкайда всички са американски отрочета!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся червените *** го втасаха!
24
7
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 21То ясно че е от ЦРУ но аз вече мисля че и върхушката в Иран не е "нормална". Техния "революционер" Хомейни който въвежда шериата в Иран е отгледан от Запада - Франция. Не че Шаха Пехлави не беше удобен но явно светска голяма държава с мюсюлманско население не им беше удобен на кукловодите с големите носове и с шериата ги върнаха няколко столетия назад.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега русофилите ще се успокоят че американците са го ликвидирали, Сюлеймани не бил съвсем русофил като тях, биел се срещу големият им приятел русофил Милошевич. А колко енергия употребиха да защитават един терорист само заради това че бил приятел на Путин и се срещал с него няколко пъти.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе "Ал Муджахидини" Не беше ли паравоенната организация подложила на минометен и артилерийски обстрел хърватския град Дубровник?? Когато Босняците са се опитали да извоюват излаз на море. Не знаех че този генерал ги е водил. Те са се целили предимно в стария град, болници, училища и църкви. Това Хървати са ми го разказвали.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макар че пред цялото време си мислех че не е агент на американците, но това участие внася противоречив факт, разделяй и владей любима тактика на САЩ ,първи изпратен за това.Иран от своя страна не използват такава тактика, а в бивша Югославия тази тактика беше много успешна, до степен брат с брат да се раздели.Явно перфектната фигура се оказва той за тази тактика, а Америка за това наема само най добрите.Определено вече е неудобен.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният фейк!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАСИМ СЮЛЕЙМАНИ Е ПРАТЕН В БОСНА ОТ РУСНАЦИТЕ ЗА ДА ГИ УБЕЖДАВА ДА СИ ОСТАНАТ ЧАСТ ОТ ЮГОСЛАВИЯ И ПОД РУСКА ВЛАСТ.