25 години по-късно – майките на Сребреница още погребват синовете си

Преди дни още 9 души бяха положени в гробището Потокари
15 юли 2020 21:51, Нели Христова
59
25 години по-късно – майките на Сребреница още погребват синовете си
Снимка: БГНЕС

През 2012 година Мунира Субашич разпознава мъжа, който отвежда сина й към сигурната му смърт - той е човек на висока позиция в полицията в Сребреница. Жената си спомня последната им среща - годината е 1996 и десетки хиляди босненски мюсюлмани напускат Сребреница, която пода в ръцете на босненските сърби, ръководени от генерал Ратко Младич. Субашич, заедно с дузина членове на семейството й, намира подслон във фабрика за батерии близо до Потокари.

Още по темата

Мъжът, който бил и съсед на Субашич, разделял мъжете и момчетата от жените и децата. Мунира прегръща 17-годишния си син и се моли да не й го отнемат, а той се опитва да го изтръгне от ръцете й. Младият Нермин й казва: "Не се притеснявай, мамо. Всичко ще бъде наред". Това, което Субашич и другите жени не знаят е, че мъжете, синовете, братята и бащите им ще бъдат екзекутирани. В рамките на няколко дни босненските сърби отнемат живота на 8000 момчета и мъже. Мунира губи 22-ма членове на семейството си и от онзи ден до днес, се бори за справедливост.

"Можете да си представите чувството, когато минете покрай този човек и знаете, какво е направил и виждате, че се чувства горд от това", казва Мунира пред The Guardian.

Сега тя е президент на организацията "Майките на Сребреница". "Просто умираш отново, всички онези спомени от войната се връщат обратно, а ти просто стоиш на опашката до него, чакайки да си платиш сметката за вода", разказва Субашич.

Този месец Субашич и други семейства отбелязват 25-ата годишнина от най-голямото зверство в Европа след Втората световна война. Но докато съдът на ООН констатира, че убийствата в Сребреница са геноцид, а някои от генералите, включително и Младич, са осъдени, Мунира и останалите майки се изправят пред все по-голяма армия от хора, които отричат, че геноцид е имало. А онези, които са отговорни за смъртта на синовете им, се разхождат на свобода сред тях.

В продължение на години Субашич се опитва да прокара закон в парламента на Босна, който да криминализира отричането на геноцида. Така и не успява. Сръбското правителство пък продължава да твърди, че броят на убитите в Сребреница не е толкова голям, че да се нарече геноцид. А босненските сърби продължават да хвалят лидери от войната като Радован Караджич, който е осъден от Международният наказателен трибунал на бивша Югославия (МНТБЮ)  за геноцид и други военни престъпления.

"Трудно е, когато виждаш хора с плакати с лицето на Младич, на които пише "Благодаря ти, че освободи Сребреница", казва Сухра Синанович, член на "Майките на Сребреница", за главния архитект на геноцида, известен още като "Касапина на Сребреница". През 2017 година Младич бе осъден на доживотен затвор заради престъпленията си. Той обжалва присъдата си, но делото бе отложено заради коронавируса. Близките на жертвите се страхуват, че заради влошеното си здраве 77-годишният Младич ще почине, преди да възтържествува правдата.

А на много семейства им отнема години да открият синовете, съпрузите и бащите си в масовите гробове. Някои от тях все още се издирват, тъй като армията на босненските сърби разкопава първите гробове и мести останките на други места под прикритието на нощта.

"Сърбите използваха машини, за да копаят. Така, вместо хиляди тела имахме десетки хиляди части от тела" , казва Робърт Макнейл, шотландски криминалист, който работи с екип от експерти за идентифициране на тела в масови гробове. По думите му, те нарочно местят разкъсаните останки на друго място, с надеждата, че никой няма да може да ги събере отново. Той и екипът му успяват да открият останките само на един мъж в пет различни масови гроба.

Първата снимка, която вижда Макнейл от Сребреница, е на масов гроб с 250 тела.

"Тя се запечата в съзнанието ми. Никой от нас не е подготвен за подобно нещо", казва той.

През 2013 г. Субашич успява да погребе това, което е останало от сина й - кости, локализирани в два гроба на разстояние 25 км един от друг. Знаейки, че тя може и никога да не намери всичките му останки, тя го изпраща във венчия му път на гробището в Потокари, което няколко години по-късно Мунира иска да се превърне в официален мемориал на жертвите от Сребреница.

"Исках да е пример за онези, които не могат да погребат синовете си. Майките умират - те ще издъхнат, преди да погребат синовете си", споделя тя. Само преди дни, на 11 юли, майките се събраха на гробището в Потокари, за да погребат още 9 жертви на клането, идентифицирани 25 години по-късно. Субашич държи реч пред тях, насочена към онези, които отричат геноцида и за отговорниците за убийствата, които още се разхождат на свобода.

Един от тях е мъжът, отвел синът й към смъртта. След като го разпознава, тя повдига обвинения срещу него. Разбирайки това, той и семейството му заминават за Сърбия. Стоейки на подиума, Субашич се заканва: "Ще те преследваме." И поглеждайки нагоре, добавя: "И никога няма да спрем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия *** легенди. От 1992 г. до 1996 г. в Сребреница се води гражданска война и в боевете от двете страни падат хиляди убити. При това и едните са сърби, и другите са сърби. Така че много неща по тия събития са фалшифицирани. Плюс това има екзекутирани не само мюсюлмани , но и християни. Колкото и да се раздуват цифрите, това не отговаря на критериите за геноцид, а има по няколко хиляди жертви и от двете страни. Останалото е провокация срещу християнска Европа
19
8
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Защо никой не задава въпроса, защо точно той? Защо точно те!?
18
8
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Хубаво би било, вместо *** христова да пише поръчкови статии, да се задълбочи и да си проверява фактите.
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия Ислямски змии е трябвало да бъдат изтребени още през 1371 г при Черномен, когато нападат България и Сърбия, за да НЕ могат да стигнат до Босна и да се въдят там тия ислямски змии..Който утрепе в тъмното - араби, сириец, турчин, хем ВЗИМА пари, хем СПАСЯВА БЪлгария и Сърбия.
16
9
 
18
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Грандиозна PR-кампания,целяща да оправдае американската намеса и създаването на ислямска държава в Европа!Впрочем,най-голям брой членове на ИД от Европа произхождат именно от Босна,следвани от албанците от Косово и Македония!Дали е случайно?Не мисля!
15
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почиват в мир синовете. Но възниква и следния въпрос: само мюсюлмански майки ли са погребвали синовете си? Или е имало паднали жертви и християнски синове, и християнски майки не са ли били почернени. Какво казва за това свободните демократични евроатлантически медии.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов спира Турски поток през България. Може би това е цената която са поискали господарите от Вашингтон да го оставят на власт.
13
7
 
18
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
Геноцид има само срещу мюмюните. Нито един не е признат срещу християните - българи, арменци...
12
9
 
23
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Преди да се случи сребреница... Ислямистите изклаха маса християни...
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултата от политическото инжинерство на демократичните САЩ и Европа, и както историята показа след това много пъти където стъпят САЩ след това там трева не расте само гробове и разруха...
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ кога ще се извинят, че бомбардираха София без абсолютно никаква причина и избиха близо 5 хиляди цивилни българи, много от които жени и деца?
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са ислямски бойци загинали с оръжие в ръка по време на битка. Защо го наричат геноцид. Става дума за "синове", погребват "синовете", а не за дъщери, синове бойци които са загинали в бой.
8
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pязaни лъжи без край. Ако сърби и хървати оплакват жертвите си - пълно мълчание и липса на новини.
7
16
 
16
 
! Отговори
Сръбиа преди 3 години
Квото повикало това отвърнало! Слуги на сатаната от Босна......
6
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боснаците са швайн! Само в Австрия ще го разбереш... Малко им е това.
5
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия Ислямски змии е трябвало да бъдат изтребени още през 1371 г при Черномен, когато нападат България и Сърбия, за да НЕ могат да стигнат до Босна и да се въдят там тия ислямски змии..Който утрепе в тъмното - араби, сириец, турчин, хем ВЗИМА пари, хем СПАСЯВА БЪлгария и Сърбия.
4
13
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мдаааа...Много засукана история..Лично аз не знам как стоят нещата там и не мога да взема никакво отношение...Обаче ще използвам случая да ви обърна внимание на следното:-Виждате ли перфектно обработените надгробни камъни,забити ЕДИН ДО ДРУГ?..Според Корана,"Нема нужда да се пише името на починалия"..Защото ЛИЧНОСТТА в Муслиманството НЯМА НИКАКВО значение.Значение има СЪДЕ АЛЛА....та така..Грозна история,но кой АСПЕКТ от нея е най-грозния,аз не знам..Във всеки случай е "добър повод" за
3
11
 
31
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
Тотална неинтересна тема. Най-големите гадове, които познавам в Австрия са босненци. Изключителни расисти спрямо българи, румънци, сърби и всички които са православни. Американската територия Босна е тотално съсипана с 40 процента безработица и без никакви наченки за американски просперитет
2
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А усташите като са трепали сърби, хубаво ли им е било?Слава на Радко Младич и Радован Караджич!Сребреница е пожертвана и изоставена стратегически, за да може Младич да извърши погром, а оттам САЩ / НАТО да нанесат удари.
1
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобно събитие за съжаление предстои в момента, в който фигурантът румен радев - ветото вземе властта и започне чистка на всички политически врагове, в това число и обикновени хора, несъгласни с деструктивно - разривната му и прокремълска политика.РУмен Радев е тиранин!ИМПИЙЧМЪНТ!