Скопие се опитва да окарикатури в чужбина българската позиция

Доц.Костов, Мадрид: Искат уволнението на академични кадри в чужбина
Обновена: 22 май 2021 12:09 | 21 май 2021 19:06, Камелия Цветанова
67

"Така наречения Международен институт за близки източни и балкански изследвания (ИФИМЕС) използва маркетинг приложения за масово изпращане на хиляди имейли наведнъж, за да бомбардира буквално всички академични институции, до които могат да се домогнат, с доклади по така наречения Македонски въпрос," заяви за предаването "Брюксел 1" доц. Христо Костов, преподавател в два университета в Мадрид.
ИФИМЕС е институтът със седалище в Любляна, Словения, около чиято антиългарска дейност избухна скандал преди месец и за който властите в Скопие признаха, че е бил наеман от тях, но по думите им, "споразумението с правителството на Република Северна Македония е приключило през 2019 година". Преди месец българското МВнР привика временно управляващия посолството на РСМ у нас за обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания на този институт срещу България.

„На 19 май получих доклад - аз, както и всички колеги в социалните и хуманитарните науки, наречен „Северна Македония 2021г. Прави ли отново Европейският съюз следващата историческа грешка?“. В този доклад отново са манипулативно използвани термини като фашизъм, отричане на идентичност, за да печелят политическа и академична подкрепа, чрез окарикатуряване на българската позиция. Да изкарат България една неразумна страна, която отрича идентичност, която действа с фашистки похвати и по този начин да имат по широка подкрепа, и политическа, и академична, и сред населението изобщо“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Христо Костов, доцент по история и международни отношения в Schiller International University и IE University, Мадрид.  

„Стигнали са дотам да се опитват да искат уволнението на академични кадри, които не поддържат про-скопски позиции. В тази позиция се оказах и аз, като вчера е получен донос от г-н Стойковски, който е президент на организацията Обединени македонци в Торонто, който е писал две страници с откровени лъжи и манипулации по повод моята дисертация за македонската миграция в Торонто“, допълни  Христо Костов.

Доцентът обяснява, че се твърди, „че аз съм български националист и шовинист, и лъжец, и не отговарям на академичните стандарти и затова трябва да бъда незабавно уволнен. Моята книга да бъде забранена, защото е фалшива новина и е подобна на хора, които отричат Холокоста“, заяви доц. Христо Костов.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“в събота, на 22 май, от 17.30 часа!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ти 15 години имаш ли?Изобщо напъна ли се малко да разбереш за какво иде реч? На кой му пука как ще се нарочат те или ти?
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невярно твърдение е, че македонците #произхождат от българите. Вярно твърдение #е, че България е издавала документи на #македонци по тяхно желание въз основа #на някакво доказателство за български #произход. Вярно твърдение е, че Македония #прави преброяване на населението и има #графи за всякакви националности, но не #и за българи. Ако искат в ес трябва да си #поправят грешката, трябва да се върви #по тези линии, защото има и други неща. #Пълен преглед на политиките им.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е необходимо да питаме чуждиакадемии за неща, от които си няматпонятие, това е само едно унижениена хора, които не си знаят собственатаистория и не си пазят паметници идокументи.
7
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кражба на език няма. Точка. Няма как да има ине е никакъв довод. Има само кражба на история, преиначаване на факти, унищожаванена документи и т. н. Българската научна общност трябва да си прегледа много добре позициите втези преговори защото има неверни неща и на международно ниво нямат шансове.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичните комунистически номера на съветските и югославски агенти, които наричат себе си историци. Ако се държи така, това посмешище на държава никога няма да влезе в ЕС, докато ние сме там.
5
2
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Макетата, както се отказаха от античния идентитет, така ще се откажат от всякакъв до 1944гРедно е нашите политици да припомнят на Европа, защо имаве две назионални катастрофи и цежанзи от Одринска и Беломорска Тракия.Заев е долно ***, но идва и неговият край.С обиди и лъжи политика не се прави
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е била целта на Зайовците Байовците пък вие продължавайте да ги наричате братя. Братя, друг път! Тръгнаха из Европа да ръсят лъжи и глупости а ония невежи ще им повярват. Крайно време е политиците да се научат да бъдат наистина такива, тоест като се захващат с един регион да познават добре историята му а не да робуват на политически клишета. То хубаво че искат да се разширяват но защо не си зададат въпроса възможно ли е това при тези обстоятелства? Абсолютно не.
3
3
 
20
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Имам едно преосмислено мнение. Нека ,с възпитан тон, БАН се обърне към всички световни Университети-катедра история и еквивалентни на БАН академии-френска,италианска,сръбска,руска,американска, английска... Нека се изискат професионални академични справки от ИСТОРИЦИ, които да обосноват фактологически историчността на Царство България и РСМ. Защо БАН не е направила досега това? Нека попитат също японските и китайските академици. Без бавене,че е позорно бездействието на БАН !!!!!!
2
3
 
32
 
! Отговори
Нагло преди 3 години
Нагла и агресивна е лъжата!Жалко че някой е успял да направи това с македонците.Жалко за обикновените хора - онези, които се страхуват да се нарекат българи.А онзи певец, който беше сложил в клипа БГ-знамето?! Холко хули отнесе!
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужно е, да се засили "образованието" на международната общност, правителства, университети, научни институции, които не са осведомен, за истината, за кражбата на българска история и език, от северомакедонските псевдонаучни и политически кръгове. Публикации, от рода на "Бяла гнига", с обяснение, за тези, които все още не знаят, за българската позиция.