Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?

Предложи ли премиерът на РСМ компромиси на визитата си у нас
19 юни 2021 14:00, Петя Славова
164
Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София, коментират македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на "Дойче Веле" Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Още по темата

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория". Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

"Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече", се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. "Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси", казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

"На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка", коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
19
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
Македония...................такава държава НЕМА..........................Македония е една буферна територия м/у България, Албания, Сърбия и Гърция!!!Македонците да спрат да крадат БГ-история.........................ако не спрат, НЕ на членството на Македония в ЕС!!!
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Други техни писаха,че Заев е бил в БГ да чуе,че ветото остава.След 70 г.еничарство сърбите ще са доволни как насилствено са принудили братя да се мразят по метода разделяй и владей!Свидетели сме,как у нас има почва за развитие реваншисткия модел разделяй и владей от жадните за власт на всяка цена,независимо какви ще са последиците за обществото.Можем да очакваме слаба държава,неединно общество,защото няма да вижда морал ,а препирни,а това води до упадък.Каквито и да са ОП,България да е над всичк
119
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Проблема не е в България,посещение...предимно частни на партийни централи ...и не уважение към Народа ни и Изпълнителната власт,без Парламент...какви посещения бе лъжецо на дребно...Родината ми е Парламентарна Република...троянски коне
118
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е блудният син на България (prodigal). Един ден ще дойде при майка си. Винаги така става.
117
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шчо ви е Македония бре? Като бех у Америка един маке ми викаше:У Македония жито као дренки, сливи као дини! Е, що не си стоя у Македония? Питам аз. "А шчо ке ядем, камънье ке ядем?" Отговаря той. Не ви требе таралеж в ***. Това са гладни хора! И нахални!
116
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що не щем македонците в ЕС, нали сме братя...
115
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и са какво,бай *** е неподготвен за ежедневието.
114
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Македония нямат никакви икономически връзки, така че е найдобре да прекъснете всякаква комуникация
113
0
 
13
 
! Отговори
В-к ,,Скопие Днес&qu преди 2 години
ОБЯВИ: ,,Преподавам български език на поизостанали политици"
112
5
 
16
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
България и Македония са едно но разделено на две от западните католически диригенти.
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да почват разучаването на български хора и език.ако си мислят че ще им се размине, направо си се заблуждават.
110
4
 
26
 
! Отговори
До118 преди 2 години
Бъркаш мой!4 години Северна Македония!
109
9
 
21
 
! Отговори
1340 години България преди 2 години
30 години ... забележете, "Северна" Македония!
108
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Античките даже не са се усетили, че посещението на Заев при бибитко май изобщо не е било толкова добра идея.
107
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 115 преди 2 години
То го нарече македонскиот национален одбор репрезентациа на другата бугарска држава. Еми провокациа си е.
106
7
 
8
 
! Отговори
РСМ за Каракачанов преди 2 години
Ето мнение за Каракачанов в "Нова Македониja": Поранешниот бугарски министер за одбрана и претседател на партиата ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов, упати нови провокации, истакнуваи иронично дека навива за македонската фудбалска репрезентациа на тековното Европско првенство, во изава за телевизиската емисиа Бугариа 24. То го нарече македонскиот национален *** репрезентациа на другата бугарска држава. ---------------------- Дори подкрепата за отбора на РСМ от него приемат за провокация
105
1
 
19
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Казва се Северна Македония,български журналисте.
104
14
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 110: Кого убеждаваш, че Кирил и Методий са византийци? Никой не спори за това. Византийци са били всички, които са живели на територията на Византийската империя (по точно, на територията на Източната Римска империя). Това, по което се спори и няма единно мнение е какви са били те по народност. Просто няма исторически документи. Има някои податки, но сигурни данни няма. На нас ни се иска да са били славяни или българи, не може да се твърди със сигурност. Но са славянски първоучители.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диана е или някой политик от ВМРО или е *** на ВМРО и е мъж.По стила на писане си личи ,че е мъж.
102
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може е и да Ви е смешно,но Кирил.И методий са Византийци и това целия свят го знае,само някои от вас не ги знаят