В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Сръбе на връби, по 5 на щик! Нищо повече..................
161
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледайте си корупцията, нещастни неверници.какво са виновни македонците за мизерния ви живот.
160
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пуснете Македония в ЕС! Свобода за македонците!
159
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците, като са освобождавали българите, са си мислели че освобождават християни вярващи в бога. българите се оказали ниско интелигентни завистливи атеисти.
158
1
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Палячовци посърбени , вето до край !
157
1
 
17
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Лисабон са се светнали по въпроса със СРМ и апетитите им. Вероятно са разбрали що за историчари и идентитет имат и ги отсвирват по най елегантният възможен начин. Твърде възможно е да се светнат и други държави и отсвирването да придобие доста по груб вид.
156
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите не ги ли е срам да издигат пречки по присъединяването на Македония към ЕС?!
155
0
 
7
 
! Отговори
Euro преди 2 години
В къщата на обесен за въже не се говори
154
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който пръв са го признали, има право на цялата история.България е производство на Русия и християнството.Македония - на коминтерна, ама 50 години по късно.Така македонците губят историята. Всеки е награбил исторически кокал и се е прицелил в земята на съседа.
153
3
 
6
 
! Отговори
Хх преди 2 години
Съгласен съм. Те имат огромен проблем с дивите албанци. Не само минаретата, но и албанското знаме се вее на площадите в почти всички населени места в югозападна Македония. Нека им е...те няма да преговарят с тях....ще извадят ятаганите и ще ги колят
152
1
 
17
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Нация,създадена със заповед на Коминтерна,която краде чужда история и език,е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език,затова и мисленето им е осакатено.
151
1
 
14
 
! Отговори
анаЛизатор-2 преди 2 години
След Словенското председателство после идва Франция насред президенстскатаси кампания,а Скопие е време да помисли за преброяване и нови избори,по възможност с нови партии.
150
1
 
20
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
За Лисабон,Скопие е последна грижа. Казаха,че искат да ги запомнят с промяната на баланса към Азия,заради конференцията с Индия,Африка и Л.Америка. Португалците са стратези от високо ниво и бързо видяха,че интереса на ЕС е да стимулира диалог със София,а не отстъпки,каквито искат ХЪРВАТИЯ и Словения.Сантуш добре знае къде стои РСМ в приоритетите на ЕС насред пандемията и глобалното разместване на сили.Предстоят шест истерични месеца със словенското председателство което никой не взема сериозно.
149
0
 
12
 
! Отговори
МВнР на татарите преди 2 години
Македонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Второ поредно вето. Ще има и трето, четвърто, пето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде дУхАвЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден пътЗайо Байо ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
148
0
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Македония е бял човек с промит от неолиберастията мозък, който се мисли за *** хомосексуалист. Та за това се е надупил на комшиите. Братята му упорито се мъчат да му помогнат. Заради сеира се е събрало цялото село. Единия комшия го шиба здраво а другия го хвали, а той се опитва да плюе и обижда братята си и иска да му дадат цялото си имущество. Насъбралите се сеирджии току викат по братята, че са длъжни да го признаят за *** и да му дадат всичко. Някои даже се гласят да го *** и те. Сеир.
147
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Както винаги Зайо се прави на гръмнат заек и пак някой трябва да му набива канчето в случая Лисабон.След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,макетата сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат макетата понякога и четвърт век не стига...
146
1
 
13
 
! Отговори
албански Бай Х.Й преди 2 години
РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
145
1
 
14
 
! Отговори
Блаже от Вардаро преди 2 години
Както американците са държава от края на 18 век и не твърдят, че са държава от древните индиански държави преди Колумб и не крадат британската история, така и тази млада държава от 1991 година трябва да признае, че като американците говори чужд език и населението и е от други народности. Американците са събрани от други народности от Англия, Ирландия, Германия, Шотландия, Русия....
144
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек Португалия им казва ,духайте големия татарски ...!
143
1
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 157: Хората в РСМ имат право да наричат себе си и езика си както искат. Това, с което ние не сме съгласни е да се краде от общата ни история. Не може хора, които преживе са казвали и писали че са българи, след смъртта им в РСМ да ги обявяват за македонци. Когато признаят общата ни история, когато спрат да ни наричат в учебниците си татари и окупатори, когато престанат да притесняват тези, които се в РСМ се считат за българи, тогава ще влязат в ЕС.