От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
36
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
Вутич ги подкрепя. Да си направят с него съюз. Направо да си върнат Югославия.
17
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечният рев как България депортирала македонските евреи. Ами не, тях ги депортира немската армия, която прегази Югославия, ние какво сме трябвало да направим, да се бием с немците ли? Каквото сме участвали все е било с по един немски офицер зад гърба ни, обаче ние в България сме се застъпили за евреите, а македонците, много великите, защо не са се застъпили за своите приятели и съседи евреи, не ги ли е малко срам да ни говорят на нас за евреи!
16
3
 
44
 
! Отговори
Хладния разум преди 2 години
Македония е сателит на Сърбия.Сърбия не желае да влезе в ЕС, поради тази причина няма да пуне и сателита си в ЕС.Македония само симулира желание за влизне в ЕС.Сръбската отрова е много надълбоко попила там и не се вижда лек в близко бъдеще.
15
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо ли риториката на скопските макета спрямо България е досущ същата като риториката на масковските разбойници спрямо Украйна, защо е така? да не би идеолозите да са едни и същи:)?
14
2
 
40
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
У Македония се допускат само две мнения. Едното е грешното, а другото-тяхното
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия макета и евреи ли станаха ? Раздвоение и разтроение на личността ! Луди !
12
0
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Все още няма условия за вдигане на ветото.
11
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четох че Вучич казал, как само Сърбия била най-верен приятел на Скопие и как само те нямали претенции към езика, историята и идентичността... ама Вучич явно забравя, как им промениха историята, сърбизираха им езика, сърбизираха им азбуката, създадоха им идентичност, скалъпиха им история ... как да има против сега Вучич. Нелепо би било
10
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа е била фашистка, без Великобритания. Макетата нямат място във фашистка Европа. Те не искат да се присъединят към фашистка европа.
9
10
 
6
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
От Украйна: Русия е много мощен враг на Украинския режим! Русия беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк.
8
22
 
10
 
! Отговори
Видяха, че срещу... преди 2 години
Русия няма да тръгнем и решиха да отворят старите вражди. Не мисля, че сме в състояние да спечелим война дори срещу Македония - нашите смели лидери се постараха по този въпрос. Още повече, че всеки около нас ни има зъб заради издънките през последните 100 години. От два стола ще ни разчекнат накрая. Нашата Украйна се казва "Македония". Ясно как ще свършат нещата тук. Само дето няма да имаме Китай и Индия на своя страна. Никой няма да иска да се бие редом с нас, но всеки иска срещу нас!
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия беше фашистка, Италия, Испания, Словакия, Финландия, Румъния. Югославия беше фашистка и съюзник на Германия, преди превратът срещу законното правителство на Югославия, Хърватия беше фашистка, Унгария, Австрия. Защо искат да се присъединяват към тези фашисти?
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Гpиндъра този път случайно го нaцепи на сeвeрняците. Хахахах. Ние тука го обвиняваме че много меко подхожда към тях, ония там пропищяха като прискрипани. Хахахах.
5
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
тези ......с този фашизъм не се ли излагат - ограничена работа
4
3
 
25
 
! Отговори
Рибопроизводител преди 2 години
Предлагам като жест на добра воля, площад Македония да го прекръстим на "Що е Маке - се е
3
5
 
33
 
! Отговори
РСМ преди 2 години
Велики демагози, докато чепкате България - шиптъритe почти ви стъпкаха. Скоро със свещ ще търсите източната ви съседка за помощ. Щото сърбоманията ви вече даде фира. Изборът ви ще се сведе до това, кои части да се присъединят към Албания, кои към Косово и Гърция, какво ще си избере.
2
8
 
56
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Никакво ЕС...ако пък от ЕС почнат още по явно да ни натискат, направо да излизаме от това и без друга разлагащо се подобие на съюз, където щатите диктуват дневния ред. Да си приемат макетата, но ще загубят нас, които сме мн постратегически разположени и по-важни. И сега е момента да ударим по масата силно и да поискаме най-накрая шенген...или ще сме пълноправни членове, или да не ни броят.. Малко е радикално, но почва мн да омръзва все ние да сме лошите за нещо и като пудели само да мятаме опашк
1
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно вчрно да кажат ...