Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"

То беше прието с гласовете на управляващата коалиция и албанските партии
Обновена: 16 юли 2022 14:47 | 16 юли 2022 14:41, Елка Василева
177
Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"
Кадър: БНТ

Парламент на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“ за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/.

"За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Още по темата
Ддепутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, както и народните представители от опозиционните албански формации.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС, посочва БНТ.

И днес малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече „френското предложение“ като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като „българска пръдня и смрад“. По време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха листове с текста на предложението.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за „френското предложение“ така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първи ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите. „Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме „френското предложение“ отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи „френското предложение“ и призова властите в Скопие също да го приемат, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
13
 
11
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Това е правилното решение. РСМ ще бъде в ЕС и НАТО.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятно ми е да карам *** на този т.нар. сайт да се чустват нелепо. Както и редакторите, ако има такива. През годините постигнах много за дескредитацията му. Карах ги да променят начина на коментиране и прочие други неудобства, за коего разбира се ми се заплаща. Това ме забавлява и смятам да продължавам.
41
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами хората просто не искат да са гайдуняци ка вас. Искат по друг път към ЕС. Защо им пречите злобари . Сега какво ви се промени
40
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ние нормалните п-дирази също подкрепяме френското предложение :))
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
38
8
 
16
 
! Отговори
Есе преди 1 година
Айдее отиде,побългариха ги
37
2
 
3
 
! Отговори
макебулгарикус преди 1 година
До анонимен 34То да беше само луната...
36
9
 
20
 
! Отговори
Киро предателя преди 1 година
Си изпълни основните задачи - 4лв бензин , 4лв вода,с единия лев който обещават скоро, заплатите същите, но бизнеса фалирал, символични увеличения на пенсии, които не покриват инфлацията, предаде националния идеал за Македония на Левски, Ботев и Вазов. Готов е за шеф на световна банка или друга световна институция!
35
6
 
18
 
! Отговори
време е преди 1 година
Сега след като вече сме поставени пред свършен факт, може ли вече г-жа Генчовска да запознае българския народ със съдържанието на окончателното френско предложение, което са договорили? Да видим, макар и постфактум, спазено ли е поне решението на НС на Р. България, което макар и отстъпление от доскорошната позиция на България все пак постави конкретни условия пред правителството (не и пред правителството в оставка, естествено, но...).
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благородния човек не се гаври с падналия противник. Може да е станало на вашето но не го заслужавате. Пък ви беше и подарък от Франс. Поне се поклонете на Франс андрешковци страхливи
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Крайните идват защото "умерените" са провалят. Умерените признават македонска нация като всички знаем че това са сърби власи или роми, но посягат на България като искат да ни разделят за кой ли път. Защото ако се видят роднините им ще се разбере кой какъв и какви цели има и че не са никакви македонци.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухха Макроня ви вкара МакАроня. Мек ама влезе.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухха Макроня ви вкара Макроня. Мек ама влезе.
30
11
 
6
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Браво! Пореден провал във хибридната война която русия води срещу цивилизования свят.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия мишоци да отиват към Албания или Сърбия ако не им харесва към нас.
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните няколко години се виждаше лек възход на крайно десни партии, които увличаха масите с гръмки обещания и слова. След 2 3г обаче виждаме обикновени простоватии хора ползващи само езика на омразата и убитите. Разберете че такива хора освен ПРОБЛЕМИ нищо друго няма да ви донесат. Нито на вас , нито на децата ви. Всяка държава трябва да се придържа към умерени демократични хора, за които Мира е първи приоритет.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъкедония, мъкедония, мъкедония...
26
1
 
23
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Не знам за кво реват титовчетата. В ЕС падат границите, но териториалната цялост на всяка държава е Г А Р А Н Т И Р А Н А със закон. Те трябва да се радват щото ако почакат още малко албанците ще вземат своето. Ама нали са комунисти-прости хора... Така че всичко е нормално
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъкедонците не искат да са българи... Нямат царе, нямат никаква история... Мъка, мъка, мъка...
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата да си я преименуват на МЪкедония... Мъка, мъка, мъка...