Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"

То беше прието с гласовете на управляващата коалиция и албанските партии
Обновена: 16 юли 2022 14:47 | 16 юли 2022 14:41, Елка Василева
177
Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"
Кадър: БНТ

Парламент на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“ за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/.

"За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Още по темата
Ддепутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, както и народните представители от опозиционните албански формации.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС, посочва БНТ.

И днес малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече „френското предложение“ като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като „българска пръдня и смрад“. По време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха листове с текста на предложението.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за „френското предложение“ така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първи ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите. „Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме „френското предложение“ отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи „френското предложение“ и призова властите в Скопие също да го приемат, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Деси преди 1 година
Искам македонски паспорт, браво, те знаят да играят баскетбол и футбол.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заврете си историята и шовинизма дъбоко от зад.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представте си един голям комплексар ,който някога сте виждали .Сега го умножете по милион. Е това са комплексарите ,които искат да имаме лоши отношения с Македонците.Дано да не видите нишо хубвао в живота.
80
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е самостоятелна държава от много години.Македонския език е език от години,македонския народ е народ от години.Хайде сега зло...ба..рии и комплексари почвайте да плюете.Да живее Македония и да живее България.Всички Русофили може спокойно да отиват при Путин.Македония и България са братски държави и трябва да си помагат и да бъдат най-близки в света.Хайде Русофили и Путинисти почвайте.Като търгвате вземете си и историята.Смешници.
79
0
 
12
 
! Отговори
бравос преди 1 година
То не бяха драми, то не беше чудо... и на края какво - кротки овчици, тръгнали на заколение, ахахаха :)))
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобари *** се.Ало Еусофили отивайте си в Москаяа или в Сибир и оставете нормалните хора в Македония и България да живеят в хармония и разбирателство.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си Българяи, ама на 178 000 квадратни километра!
75
2
 
12
 
! Отговори
обалст Македония преди 1 година
Нещооо ми се чини ... че имаме един Български нацинален въпрос да решаваме? А на вас?
74
0
 
12
 
! Отговори
Гуню преди 1 година
,,Македонска идентичност,,......голям майтап! Тея от ВМРО дпмне им кука сачмата...ЯКО.
73
0
 
4
 
! Отговори
ха преди 1 година
Няма къде да ходят
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая македонска идентичнос никак не звучи добре за България. При положение че там са живели българи и български език до преди 100 г. или даже до преди 60 г. а от 1913 г. почва етническо прочистване и до днес се прави. Но това не се признава от САЩ и ЕС и си затварят очите а признаха в Босна и Армения.
71
2
 
8
 
! Отговори
Фердо преди 1 година
Всъщност стана кристално ясна степента на контрол, на политическите елити на Балканите, от страна на САЩ. Тези, които бяха по-хитри, като гърците, решиха част от проблемите си. Дори и северомакедонците са на далавера с едноседмичните масови протести срещу френското предложение, защото дават сила на преговарящите с нас, от тяхна страна.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим това френско какво ще стане. Те гласуваха и договора с България в 2017 г. и после 5 г. нищо даже почнаха да ни скачат на война.
69
1
 
10
 
! Отговори
До 92 преди 1 година
Така е. Но никой не може да им казва как да си го наричат. Може би марсиано - македонски с лунен акцент?:)
68
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е България.Нема македонски език.
67
8
 
3
 
! Отговори
ооо преди 1 година
сексат тепърва престои, киро гела си заминава и идва по- твърд премиер, ще ви порим яко,,,
66
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Честито макета, макар и с много крехко мнозинство. Айде сега върнете българските паспорти, щото започвате преговори. Тъй че от вас да си зависи кога ще получите европейски паспорти...а не така наготово!!!!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, премиеротим като види за кви кинти иде реч, не българин,, ами марсианец че стане...
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СЕ ОЧОВЕЧАТ В ПРОЦЕСА КЪМ ЕС, КАКТО НАС И ОСТАНАЛИТЕ СТАРНИИ ОТ БИВШИЯ СИВ. КОНТЯАКТЪТ СЪС ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ЩЕ ПОДЕЙСТВА/ ИЗВЪН ВАРВАРСКАТА РУСКО- СРЪБСКА ПРОПАГАНДА.