Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"

То беше прието с гласовете на управляващата коалиция и албанските партии
Обновена: 16 юли 2022 14:47 | 16 юли 2022 14:41, Елка Василева
177
Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"
Кадър: БНТ

Парламент на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“ за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/.

"За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Още по темата
Ддепутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, както и народните представители от опозиционните албански формации.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС, посочва БНТ.

И днес малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече „френското предложение“ като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като „българска пръдня и смрад“. По време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха листове с текста на предложението.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за „френското предложение“ така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първи ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите. „Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме „френското предложение“ отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи „френското предложение“ и призова властите в Скопие също да го приемат, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАВСЯКЪДЕ РУБЛЯЦИТЕ СА МАЛЦИНСТВО, ДАЖЕ В УНГАРИЯ И СЪРБИЯ И СЕ НАТИСКАТ ЗА ЕС! ПРЕИЕРЪТ И ГО КАЗА В РЕЧТА- ЦЕЛТА Е ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА МАКЕДОНИЯ, ИЗВЪН СРЪБСКО - РУСКАТА ЗАДУШАВАЩА ОРБИТА!
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво ще се преговаря с тях . Не са останали теми , които могат да бъдат засегнати - нито език , нито история , учебници и обрзование ,нито каквото и да било . Май трябва само да впишат българите в конституцията си и това е. Сигурно ще ни натискат/ РСМ и ЕС/ да прескочим тази тема , да си влязат в ЕС , пък някой ден може и да го разгледат въпроса.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУБЛЯЦИТЕ В БЕЗИЗХОДИЦА, ДАЖЕ НЕ ПСУВАТ, КАКТО ОБИКНОВЕНО1 ПОТРЕС, ДЕПРЕСИЯ ХАХАХА
60
5
 
14
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Макетата нема да станат бугаре, оти то в България, бугаре, нема. Тука сите са по адет и съзнание европци или американци, тъй че, бугаризацията е една илюзия. Лошото за макету, тепърва иде? Защо? Защото бугаризация към днешна дата = американизация+европеизация+ шиптаризация. Тва последното е последният пирон в ковчега, дат ша бъде забит на местна почва;))) Колкото до България, тя загуби всичко, себе си, дори! Спечелиха глобалистите!
59
1
 
10
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Е много ясно че ще бъде одобрено... Френското споразумение иначе друго няма да има !!! И още нещо коя е Северна Македония да надига глас и възражение всичко се командва от Европейският съюз в Брюксел.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички управляващи в СМ и прилежащите им бизнесменчета и прислуга са с български паспорти още като влязохме ние в ЕС ,просто трябваше да се извадят имената им и народът в Скопие или щеше да ги изрине или да се съгласят с всички наши искания , ноооо по този въпрос и от наша страна се мълчи ,щото ще излязат наяве "политически некоректни" неща като кой ги е давал паспортите , за какви пари и облаги и т.н.
57
2
 
9
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 година
Абе, ВМРО-ДПМНЕ по времето на СДС-ОДС, не беха ли пробългаркси настроени?:)))
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте какво е загубила Русия и Сърбия, ама не виждате че имате враг на границата си. Прости българи . Все на Нане да му е зле. А че тия ще плюят по нас докато всички не станат албанци това не го виждате. Радвайте се че някой загубил, ама ти какво си спечелил българино?
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е разликата между България и Гърция. В Гърция няма предатели и се борят за интересите си докрай. Опъват се дори на Турция, а ние на една мижава Македония дума не може да кажем.
54
3
 
12
 
! Отговори
ГОР ЧИВООО преди 1 година
АЙДЕ КАЦНЕТЕ СЕГА НА БЪЛГАРСКИЯ ХАХАХА
53
4
 
12
 
! Отговори
до 72 преди 1 година
Да, казва се Владимир Владимирович Путин - агент на КГБ, джудже, но пък за сметка на това крадливо и нагло
52
6
 
7
 
! Отговори
Реза преди 1 година
Сега ще бедете нагъзени
51
4
 
8
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
72, естествено че ДА
50
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванчо Михайлов: "Македония без българи - огън да я гори"
49
9
 
14
 
! Отговори
Войводата преди 1 година
И там си имат луди като *** ,Атака и т.н.т интересно е дали едни и същ им плаща?
48
3
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами време е Европата да види шоуто на така наречените северномакедонци, които като наричат българите фашисти явно имат пред вид и Германия, с която по време на ВСВ сме били съюзници ... Тези хибридни творенията на природата така и не проумяха, че Европа отдавна е скъсала с фашизма, за разлика от путинова РАША където се проявява в пълна степен съвременният фашизъм и откъдето им се спуска депешата ... !!!
47
2
 
5
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
67 тва за Вардарското Есперанто изби рибата. Ще го ползвам хахахаха
46
13
 
21
 
! Отговори
д преди 1 година
историческа стъпка, оправянето на раните между България и РСМ са през пътя на приятелството и диалога. Ние никога не трябва да работим против братски народи. Не се учете от варварите в Русия!
45
5
 
13
 
! Отговори
кв Горубляне преди 1 година
Ние от панелките не можем да си върнем земята що ни взеха комунистите ти за македонска земя си се засилил да взимаш
44
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия глътнаха примамката с кукичката!