В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период

Езикът съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г.
21 юли 2022 08:40, Елка Василева
175
В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от МАНУ, Филологическия факултет „Блаже Конески” към Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Института за македонски език, Институтите за македонска литература и фолклор и Департамента по македонски език и литература в университета в Щип поискаха правителството в Република Северна Македония незабавно да оттегли изпратената във вторник в Брюксел едностранна декларация за македонския език, "защото тя не зачита установените научни познания и установените факти за македонската езикова, литературна и като цяло културна идентичност, зад които стои не само отечествената и чуждестранната македонистика, но и съвременната световна славистика, езикознание, литературознание и историография“.

Още по темата
В писмо до обществеността представители на тези институции твърдят, че декларацията противоречи на парламентарната резолюция за преговорите с България.

„Диалектното разпространение на македонския език преминава и извън държавните граници на нашата родина и е научно некоректно в декларацията да се твърди, че приемствеността на македонския език „се основава на специфичното развитие на диалектите, които са в неговата основа и са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония“, се казва в писмото.

Според авторите му езикът е съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г. „Историята на македонската писменост започва със старославянския език и Кирило-Методиевия период, като трябва да се има предвид, че старославянското, Кирило-Методиевото и църковнославянското наследство са съществена част от културното наследство на всички славянски народи, включително македонския народ. Македонският език постига своята приемственост непрекъснато, както свидетелстват църковнославянската, апокрифната и народната литература и като цяло литературната и художествена традиция, а това не е обхванато от тази декларация”, пишат авторите.

Те призовават президента на държавата Стево Пендаровски и парламента на Република Северна Македония да застанат „в защита на македонския език и литература, македонистиката и държавните интереси и да използват всички налични механизми това срамно изявление да бъде оттеглено, защото атакува политически македонските основи, зад които стои науката”.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички слуги на ДС се активираха в полза на Путин.Македонците ще спечелят.при спора за езика им.Езика не се създава от учени и от лингвисти.Те просот го изучават.Щом има Македония има и Македонски език,следователно той е техен.Както има история за създаване на тяхната държава има и история и на езика им.Аз знам,че те си говорят на Македонски от векове.Не е от 1944година.Тогава просто кодират тяхния език.Какво повече искате.Те няма как да харесват България.Та те гледат Бългаска телевизия и виждат
62
1
 
21
 
! Отговори
друг анонимен преди 1 година
Много си задръстен пич. Ако се разровиш в документите и снимките на дядовците си ще останеш изненадан за произхода си. Защо Македония отказа да участва в мащабните генетични проучвания и направи свое такова? Чети история, не сръбска пропаганда!
61
3
 
30
 
! Отговори
Вижте сега, преди 1 година
Важното е, че македонската писменост е кодифицирана чак през 1945 г, така че всеки може да се "бъзика" с техния "македонски" език. Ми като са толкова "стара" нация и държава, какво са "блеяли" та не са си кодифицирали езика по-рано?
60
12
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Заради предателската политика на харвардците, това ще стане и официално в ЕС, на ви демокрация, на ви евроценности сега ;) !!
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славянски македонец с името ,,Османи,,Абе нямам думи бе, нямам думи.
58
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божидар Димитров беше агент или с други думи доносник на ДС,получил поста благодарение на тях.Слугуваше им до край.Така и си отиде като слуга.Основната му задача беше да създава омразаТой не знаеше как да общува,а повтаряше като папагал едни и същи неща,нещо като Каракачанов и Слави Трифонов.Та Божидар отиде си и ние ще си отидем.Както Македонците нямат обшо с тяхните антики,така и Ние нямаме общо.Света е различен и се променя.Ние сме смесица от много гени.
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шиптерско мислене, подклажда нормалните хора и в Македония и в България да се мразят.. е те това е!Македония е превзета от Албания!
56
3
 
20
 
! Отговори
Вижте сега, преди 1 година
Защо руснаците не знаят, че са взели кирилицата от България? Защото, когато Киевска Рус решава да се покръсти (988), България с столица Пресав, току що е била покорена от Византия. Византийският император обаче изпраща за Киевска Рус български свещенници и книжовници начело с Митрополит Михаил Болгар (така е документиран той там), които разпространяват славянобългарската кирилица. Векове след това, когато Русия преоткрива българите, азбуките са невероятно близки.
55
3
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ЩЕ НАМЕРЯТ САМО И САМО ИСТОРИЯТА ИМ ДА ОСТАНЕ ВЪВ ФАЛШИВИЯ СИ ВИД СЪС ЛЪЖИТЕ!
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братята македонци, не са виновни, евала, но това е вкарано от "македонци" с името "османи" с албански корени.. Замислете се малко братя, не хранете тая омраза към нас.България винаги е обичала Македония.Не сме Ви пускали в ЕС, ама за какво Ви е, тук е ***.. *** ЕС! Ние сме един народ, разделен от Османска Империя . направете малко връзката
53
4
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До анонимния ! Не знам какъв е бил Божидар Димитров, но никой не му поиска парите! А и като историк беше уникална личност, за разлика от някои плювачи-анонимници!
52
2
 
13
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
На практика признават, че езика им не е по-стар от българския, но още не са се усетили за грешката. Много се смях.
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божидар Димитров беше служител на ДС и човек на Тодор Живков.Това е истина ,че не е имало държава преди 1944година.Но има и други факти имало е Български държави през вековете,но твоите гени нямат нищо общо с тези държави.А като си спомням конфигурацията на Божидар Димитров гените му най-вероятно са на 90% Медитерански и 10 % Ромски,нищо славянско и нишо пра-Българско.Лесно е да се подиграваш нали.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
макетата са жалки и смешни. Те отчаяно се нуждаят от нечие признание за измислената си идентичност, затова измислят лъжи на килограм всеки ден. Без лъжи, тази идентичност рухва.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите Ви учебници са по подходящи с следното начало:Албанец да се наричам, първа радост е за мен!
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти нямаш нищо общо нито с Кирил и Методий ,а и с Климент и Наум също така.Ти си смесица от гени,които почти няма нищо общо с гените на изброените.Освен това твоя език, е на 15% общ с езика на изброените.За да спорите за каквото и да е трябва да четете различни неща ,не само история от училищните учебници в България ,а и генетика, лингвистика ,политология,социология и още много други неща.Много е лесно да повтаряте нато папагали,като Слави Трифонов
47
4
 
24
 
! Отговори
Помнещ преди 1 година
Проф.Божидар Димитров..."Давам един милион марки, ако някой ми извади документ за съществуване на македонска нация преди 20-ти век"! На въпрос..."Откъде имате един милион марки?" ,той отговаряше..."Аз нямам, но и те нямат такъв документ"! Така и не се появи някой, който да му поиска парите!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попитали ги също - Коя година е създадена Северна Македония?Някъде към 681 било
45
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Дайте ми икономика, взаимно уважение, култура ---стига с балкански примитивизъм, подклаждан от руските амбиции и срещаш подкрепа сред маргинализиралите се социални групи в двете бедни ,изостанали, безперспективни с оглед демографския им срив държавици. / с изключение за албанците, за демографския срив/.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеееее, почнаха!