В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период

Езикът съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г.
21 юли 2022 08:40, Елка Василева
175
В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от МАНУ, Филологическия факултет „Блаже Конески” към Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Института за македонски език, Институтите за македонска литература и фолклор и Департамента по македонски език и литература в университета в Щип поискаха правителството в Република Северна Македония незабавно да оттегли изпратената във вторник в Брюксел едностранна декларация за македонския език, "защото тя не зачита установените научни познания и установените факти за македонската езикова, литературна и като цяло културна идентичност, зад които стои не само отечествената и чуждестранната македонистика, но и съвременната световна славистика, езикознание, литературознание и историография“.

Още по темата
В писмо до обществеността представители на тези институции твърдят, че декларацията противоречи на парламентарната резолюция за преговорите с България.

„Диалектното разпространение на македонския език преминава и извън държавните граници на нашата родина и е научно некоректно в декларацията да се твърди, че приемствеността на македонския език „се основава на специфичното развитие на диалектите, които са в неговата основа и са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония“, се казва в писмото.

Според авторите му езикът е съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г. „Историята на македонската писменост започва със старославянския език и Кирило-Методиевия период, като трябва да се има предвид, че старославянското, Кирило-Методиевото и църковнославянското наследство са съществена част от културното наследство на всички славянски народи, включително македонския народ. Македонският език постига своята приемственост непрекъснато, както свидетелстват църковнославянската, апокрифната и народната литература и като цяло литературната и художествена традиция, а това не е обхванато от тази декларация”, пишат авторите.

Те призовават президента на държавата Стево Пендаровски и парламента на Република Северна Македония да застанат „в защита на македонския език и литература, македонистиката и държавните интереси и да използват всички налични механизми това срамно изявление да бъде оттеглено, защото атакува политически македонските основи, зад които стои науката”.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
27
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Македонците са по зле от украинците даже. Както Украйна, така и Македония в миналото като самвостоятелна държава и език не са съществували никога. Болни хора фашисти
82
1
 
36
 
! Отговори
= преди 1 година
Немам докази, але твърдим...това им на макетата науката и историята.Изключително ***,зомбиран над 100 г. народец,който се самоунищожава.От 2 милиона народ 800 к са албанци и 100 к други.След 25-30 г. ще са малцинство в собствената си държава и РСМ ще стане поредната албанска държава.Поради наглия си хистеричен шовинизъм са омръзнали на всички съседи.Преди 20 г. България,Гърция и ЕС им помогнаха да си спасят държавата,следващия път никой няма да помогне на тези неблагодарници.
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар Ти май македонците описа. Точно България няма никакви теории, които да ни изкарват велики и древни, за разлика от съседите ни, които всичките са се изкарали древни народи.
80
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия наистина са бо лни, какви македонци" има по време на Кирил и Методи?! НИКАКВИ, цар Борис владее територията на Охрид, той посреща учениците на Кирил и Методи в Плиска, той и българската държава финансира и изгражда училища и манастири там и по цяла България, Борис изпраща Климент и Наум в Охрид за да обичат населението там и да разпространят българската азбука кирилицата, защото азбуката на Кирил и Методи няма нищо общо с азбуката която налага в българското царство Борис. А неговият син цар
79
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите историци да искат Битолската плоча!!!
78
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИстинатаМакетата изчезнаха по време на Римската империя, просто ги асимилираха :) Езика им е бил диалект на гръцкия, самия Александър Велики се е определял като грък :)
77
2
 
21
 
! Отговори
Пирин е в България преди 1 година
До Пиринска Македония: Имаше един в казармата, приказваше като теб, че не бил българин а пирински македонец. Яко му набхиваха канчето.............
76
46
 
3
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 1 година
Ние сме Македонци , не сме българи.Македония на Македонците - българите в Азия.
75
1
 
19
 
! Отговори
божкеле преди 1 година
Само Ана Кочева ще ви оправи Вас, с вашите фантасмагории за "македонския език" хахаха
74
2
 
22
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Македонският език няма нищо общо с днешния, на който говорят северно-македонците, а е бил по-скоро нещо като арабски. А всички славянски едици са произлезли от старобългарския!
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадни и досадни !
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен През последните 2 000 години къде изчезнахте макетата, никъде не се споменава за вас антички :)))) То бива кухи *** като вас, но вашето е безобразие вече :)))
71
1
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Накрая така ще извъртят нащата, че според тях ще излезе, че ние пишем и говорим на македонски.
70
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па езикот си е соществувал, само дека са го наричале български.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солун е в Гърция.Това е ясно на всеки нормален човек.Не е нито Македонски,нито Български.В кой век живеете бре хора?
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ти хрумна,че Македонците искат да се присъединят със Сърбите.Това може да стане само ако има Балканска война.Това ще е логично действие.А към тях ще бъдат и Гърците и Черногорците.А останалите Хървати,Албанци и най-вероятно ние ще сме в друга група.Румъния по-скоро ще е към Сърбите и Македонците,заради Добруджа. Като сметнем,това означава,че Македонците ще бъдат в по-добра позиция от нас.А за Турция просто не ми се мисли.
67
7
 
3
 
! Отговори
Илия Минков преди 1 година
А Солунъ в България е или в Македония? - А Киро и Мето нали са гърци/византийци, и то високи държавни служещи на главния вулгароктонос, опитващ се да омекчи варварите от север, да не удавят гърцизма ? - А пък учих история в Америка, още по времето на Брежнев татко ме изпрати там, по спас. И тук така учат. Длъжен бях да изчета поне 10 източници от разни страни за да опозная понятията. Между тях и българските. Ами те май са ги написали самите българи за да се правят на по-славни, та и са изобретил
66
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония направиха няколко генетични проучвания ,които бяха направени от Швейцария и държави от ЕС.Излезнаха резултати, че имат 15% антични Македонски гени.Но проучванията бяха махнати заради Гърците ,които имат под 1 % антични Македонски и Гърцки гени.За сравнение ние имаме под 1% гени на пра Българите.Не се подигравйте с Македонците ,защото не те а ние и Гърците сме за подигравка.
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бива да си толкова промит от сърбите, но чак толкова, направо счупиха *** макетата :))) От толкова време пиша, че ако искат да се присъидиняват към Сърбия, тез се правят на интересни, само че вече нема дондуркане от наша страна, ще страдат :)))
64
2
 
19
 
! Отговори
Неоосманизъм преди 1 година
Проектът за македонска държава и идентичност намирисва на външна намеса. Разделяй и владей винаги ще е актуално за тези, които сеят раздори.