Система в Сърбия засича ползване на телефон при шофиране

Ще се установява и дали са поставени предпазните колани
29 юли 2022 08:00, Елка Василева
28
Система в Сърбия засича ползване на телефон при шофиране
Снимка: архив, БГНЕС

В Сърбия от днес започва работа подобрена система за измерване на средната скорост по всички магистрали, съобщи пътната полиция, цитирана от агенция Бета.

Полицията ще измерва средната скорост в сътрудничество с компанията Пътищата на Сърбия, съобщи сръбското министерство на вътрешните работи.

"Предвижда се в първата фаза на този проект да бъде измервана средната скорост на около 50 участъка в цяла Сърбия", уточнява МВР.

Освен измерване на скоростта чрез тази система ще може да се установява дали водачът и пътниците в автомобила използват предпазен колан, както и дали водачът непозволено използва мобилен телефон по време на шофиране.

С помощта на тази система ще се създадат условия за допълнително повишаване на безопасността на движението в Сърбия. През последните пет години средно около 40 участници в движението са загивали годишно при пътнотранспортни произшествия по магистралите, като най-честата причина за това е несъобразената скорост, се казва в съобщението на МВР.

Пътната полиция в Сърбия ще продължи да извършва контрол на скоростта и през следващия период с помощта на радари.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 4 - Определено ис изтървал последните 30 години в технологичното ни развитие.
21
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ама телефонните номера, нали? :)
20
1
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
За всички умници тълкователи, както камерата може да засече липса на стикер на стъклото, така хваща и телефон в ръката и на ухото, има си алгоритъм, въпрос на програмиране, не става дума за разговор през блутут на колата, а физически да държиш телефона, в много държави глобяват само да го държиш, то всъщност това разсейва шофирането
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицията в България е на хранилка при айдуците.Мутрата яде телешка пържола хвърли кокалчето през прозореца полицията се скара кой да го вземе
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак са пред нас сърбите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Разбирател преди 1 година
До 15Невъзможно беше баце по времето на телефона с шайба. Туй 5G да не мислиш че е само да ти е кеф да си джиткаш у фейса.
16
1
 
9
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Да питам как стоят нещата, ако телефона ми е в жабката, говоря през колоните и в момента на снимката отварям вафла, която прилича на телефон. Та въпроса ми е дали ще вдигат детските надбавки за детето на задната седалка?
15
0
 
4
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
В Белград използват и коли за автоматизиран контрол на платеното паркиране, но в София Дани Фандани отглежда сладки гласоподаветели, които да обикалят в студ и пек...
14
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Т.е. трябва да се снима всяка една кола по няколко пъти, да се пращат снимки на сървър и т.н.? Вярваш ли си? Ако е на случаен принцип по-може, ама всяка кола да се проверява е абсурд.
13
1
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Що не пробваш в западна Европа да караш и да държиш видно телефона, хич не им пука дали говориш, глоба веднага
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПознавате сръбските закони или говорите на общо основание?
11
1
 
6
 
! Отговори
Разбирачев преди 1 година
Малий кви разбирачи се навъдили тука. И сите технологии и сръбските закони, па и от ядрена физика май!Кой ти каза чадо, че може по закон да си държиш тела, и да си караш? Пък камерите за средна скорост се слагат обикновено между две отбивки, така че карането с 300км/ч. и после почивка не важи.
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешни неща пишете тук! Щели да ме снимат как ДЪРЖА телефон. И какво? Това не е забранено. Забранено е да го ползвам, по начин, непредвиден в закона!
9
3
 
6
 
! Отговори
шефйор преди 1 година
До: Хмммм (номер 2)Да, така е. Вече много коли, включително и моята, имат bluetooth връзка с телефона през радиото на колата.Това не е нарушение, а стандарт.Нарушение е ако си долепиш слушалката до ухото.Надявам се сръбската система да ги разпознава.А иначе като се качиш на магистрала - времето се отчита на влизане и излизане и смятат средната скорост.Можеш да караш и с 200, но после трябва да спреш да почиваш. Иначе - глоба на изхода.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е държава, а не катонпри нас да правят бизнес от смърта и трагедиите на хората!
7
6
 
1
 
! Отговори
От 4 преди 1 година
До 6 - Вече ти обясних. Не се прави на технически грамотен.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ми засече ползване на телефона,ама в шестък. Почти всички съвременни автомобили имат хот спот и дори и по мобилните данни на апарата,нищо няма да засече. За телефония да не говорим.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как различава дали шофьора говори или пъниците...тотален фашизъм
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 - Няма нищо абсурдно. Просто камера снима, праща на сървър, там се алгоритъм гледа няколко кадъра и се оптива да каже, дали шофиращия е държи в ръката си телефон или не. Ако каже ДА, то материала се праща на човек, да потвърди, след което се издава глоба.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как разбират дали си с хендс фри или говориш през мултимедията на колата? Абсурд.