Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица

Вписването на българите в Конституцията нямало да има никакви последици за РСМ
17 сеп 2022 10:42, Елка Василева
68
Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица
Снимка: архив, БГНЕС

Македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че ще посети София на 1 октомври. "Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни разговора на тема внос на ток", каза Пендаровски в интервю за предаването "Трилинг".

Още по темата
Той съобщи, че по време на визитата ще бъде открит интерконекторът между България и Гърция и на това събитие ще присъстват няколко президенти и премиери от региона. Според него това ще бъде повод да се демонстрира, че не трябва да се държат и в бъдеще като врагове, а напротив като добри съседи, които си помагат в трудности".

"От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, договор или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие / към водещия на предаването , бел.ред./ може да станем българи. Това твърдение за някаква заплаха от българизация е пълна измислица от страна на опозицията с цел да се всява страх сред македонския народ, който има дълбоки корени и здраво национално чувство. Няма нужда от всяване на страх от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, защото няма никаква опасност за нас в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи", каза още Пендаровски. Според него няма нужда в страната да бъде проведен референдум.

Според него чрез вписването на българите в Конституцията българската страна директно ще потвърди, че македонците и българите са нещо различно. „И по такъв начин ще отпадне тезата, че това е един народ, разделен в две държави“, подчерта Пендаровски.

Той смята, че вписването на българите в Конституцията няма да има никакви последици за РСМ. Според него единственият въпрос е бил дали това ще бъде последното българско искане. „Няма никакъв проблем да ги впишем“, каза македонският президент.

Пендаровски каза, че отношенията в миналото не са били добри заради националистическата риторика на Радев и двете предишни правителства.

БГНЕС припомня, че в началото на месец септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повод за почерпушка Ше се черпи на друг рожден ден
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък елате да видите газта която не е наша Господин Президента на Републиката с чужда питка помен прави
29
1
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Ааа опряха ли макетата до България?
28
1
 
9
 
! Отговори
Хрян преди 1 година
"Кьорфишек"? Този албански ли проговори?
27
1
 
7
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Тая пробита пендара има корени в сръбското робство.
26
5
 
12
 
! Отговори
11 преди 1 година
Аве ква българизация, те са си българи.
25
15
 
14
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Как да ги обичаш украинците,като са 1 към 1 с тия *** македонците :))
24
2
 
10
 
! Отговори
@ преди 1 година
На Балканите се води необявена война...........Сърбия(подкрепяна от Русия)с/у Албания и Косово(подкрепяни от Англия и САЩ)........Босна и Херцоговина е разделена, 40 % от територията е Република Сръбска............там също зрее конфликт на религиозна основа.........православни християни с/у мюсюлмани.................много е бил прав Чърчил(иначе алкохолик,българомразец и *** гадина), като е казал,че Балканите са барутния погреб на Европа..........но така искат великите сили
23
2
 
1
 
! Отговори
@ преди 1 година
На Балканите се води необявена война...........Сърбия(подкрепяна от Русия)с/у Алнабия и Косово(подкрепяни от Англия и САЩ)........Босна и Херцоговина е разделена, 40 % от територията е Република Сръбска............там също зрее конфликт на религиозна основа.........православни християни с/у мюсюлмани.................много е бил прав Чърчил(иначе алкохолик,българомразец и *** гадина), като е казал,че Балканите са барутния погреб на Европа..........но така искат великите сили!!
22
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прав е. Няма как да ес българизира нещо, което е българско. Македония е част от България.
21
0
 
13
 
! Отговори
@ преди 1 година
Албанците излезнаха най-умната нация на Балканите............имат вече трета държава.........Албания, Косово........сега и Македония!!!Италианската мафия ряпа да яде.................албанската мафия е номер едно!!!
20
1
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
Вече имаме нов съсед - Велика Албания.............МАКЕДОНИЯ е само една буферна територия..............измислена държава, "македонски език" - диалект на българския език!!
19
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия над всичко! Това е политиката и житието на всеки истински българин.
18
12
 
6
 
! Отговори
льольовци преди 1 година
Българите са льольофци. Макeтата буквално ги накаутираха, получиха всичко което искаха, като че ли българите кандидатстват за ЕС, а не измислената им държава. А българите се гушат срамежливо и продължават да 6лижат 3адниците на американците на евроrейците.
17
2
 
14
 
! Отговори
С.Македония преди 1 година
никога няма да бъде българска..............забравете я.............тия дебели глави македонците скоро албанците ще ги оправят,като не искат да признаят българските си корени........ще се извърши албанизация на тая територия!!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Пак се обърка, Пендо преди 1 година
"От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш"Само че гръцкия президент ще носи със себе си договора от Преспа, а там пише че няма "македонци" и "македонска нация" а има "граждани на Република Северна Македония"
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с износът на ток е гениален политически ток, така можем да държим макетата за топките, както Русия държа цяла Европа с газта.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път ще откриват интерконкетора с Гърция хаха.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахха кьорфишек е турска дума.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро има албанизация на Македония!!!