Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица

Вписването на българите в Конституцията нямало да има никакви последици за РСМ
17 сеп 2022 10:42, Елка Василева
68
Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица
Снимка: архив, БГНЕС

Македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че ще посети София на 1 октомври. "Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни разговора на тема внос на ток", каза Пендаровски в интервю за предаването "Трилинг".

Още по темата
Той съобщи, че по време на визитата ще бъде открит интерконекторът между България и Гърция и на това събитие ще присъстват няколко президенти и премиери от региона. Според него това ще бъде повод да се демонстрира, че не трябва да се държат и в бъдеще като врагове, а напротив като добри съседи, които си помагат в трудности".

"От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, договор или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие / към водещия на предаването , бел.ред./ може да станем българи. Това твърдение за някаква заплаха от българизация е пълна измислица от страна на опозицията с цел да се всява страх сред македонския народ, който има дълбоки корени и здраво национално чувство. Няма нужда от всяване на страх от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, защото няма никаква опасност за нас в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи", каза още Пендаровски. Според него няма нужда в страната да бъде проведен референдум.

Според него чрез вписването на българите в Конституцията българската страна директно ще потвърди, че македонците и българите са нещо различно. „И по такъв начин ще отпадне тезата, че това е един народ, разделен в две държави“, подчерта Пендаровски.

Той смята, че вписването на българите в Конституцията няма да има никакви последици за РСМ. Според него единственият въпрос е бил дали това ще бъде последното българско искане. „Няма никакъв проблем да ги впишем“, каза македонският президент.

Пендаровски каза, че отношенията в миналото не са били добри заради националистическата риторика на Радев и двете предишни правителства.

БГНЕС припомня, че в началото на месец септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Спрете им токо на макетата, или им го продавайте на 1000 еуро мегаватчаса... ===)))
10
0
 
13
 
! Отговори
ФИлософ преди 1 година
Аз със сигурност не мога да стана българин защото СЪМ българин
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендаровски...каква бългризация те гони..Не може в един български регион....югозападен....да става ...българизация....
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8Водещите им медии са спонсорирани директно от Београд, Стево е сърбин, а както знаеш, доктрината на Сърбия е да се предпазят от България :))) Няма нация македонци, има област Македония :) С триста зора клекнаха пред френското споразумение, ще требва да си променят конституцията, но с неандерталците не требва да се отпускаш :))
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендаровски възприема всичко буквално! Не в този смисъл, човек! Друго значи!
6
0
 
9
 
! Отговори
Енергото преди 1 година
Никакъв ток за тия ***. Че па и еФтин да бил!! Ай сиктир! Ток от борсата, по борсови цени
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно но все пак така наречените македонци ( защото за мене те ще си останат такива) трябва да признаят българските си корени. така е редно и така трябваше да стане. Но те са магарета с такива човек не може да се разбере. различни са уж от българите обаче си присвояват българската история - това е факт.Обаче някой просто иска така да не става.И най - вече тези които искат да се разширяват на изток. И това с българизацията е направо гадно.Има българско наследство. --това е
4
2
 
14
 
! Отговори
Ти му даваш преди 1 година
евтин ток,то пък иска да ти вкара смок...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ток за тези предатели сърбежи, по-добре да ги пратим в каменната ера, те и без това са си неандерталци :)) Що не иска сърбето Стево ток от родната си Сърбия, ай у лево :))
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учудващо са нахални! Хем искат от нас, хем да си фалшифицират фактите! Трябва да приемат поне английската версия на Уикипедия за историята. Като начало поне.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аваро-австрицо също е симпатяга:)))