РС Македония не разреши ново българско сдружение

То трябваше да носи името на цар Фердинанд
1 ное 2022 09:40, Елка Василева
34
РС Македония не разреши ново българско сдружение
Снимка: архив, БГНЕС

Консултативната комисия към правителството на Република Северна Македония, чийто ангажимент е да дава мнение за използване на имена на исторически личности от фондации и сдружения, не е дала съгласие за създаване на сдружение с името на българския цар Фердинанд. За телевизия Сител председателят на комисията Бобан Петровски казва, че трима от историците в нея имат аргументи защо цар Фердинанд „не е положителен персонаж в колективната памет на македонците”.

Още по темата
„Тази личност стои начело на българската държава във време, когато се водят няколко войни, които за македонците означаваха кръвопролития и унищожение и ние преценихме, че името на такава личност ще предизвика негативни чувства сред голяма част от македонците”, казва Петровски.

Заключението на комисията ще бъде внесено в Министерството на правосъдието и Централния регистър на Република Северна Македония във вторник с „по-подробни разяснения за цар Фердинанд и ролята му в периода, когато той управляваше българската държава”.

Комисията, която дава становище за имената на сдруженията и фондациите, бе учредена на 6 октомври 2022 г. Съвещателният орган към правителството бе съставен след напрежението, което се създаде в страната след откриването на културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля и два дни преди откриването на клуба с име „Цар Борис Трети” в Охрид.

Документите за регистриране на сдружение с името „Цар Фердинанд” е внесено в края на август, а в началото на октомври от Централния регистър с писмо уведомиха вносителите на документите за регистрацията, че е необходимо заключение на съвещателния орган за имената на сдруженията.

Решението за регистрацията трябва да бъде взето от Министерството на правосъдието и Централния регистър на Северна Македония.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Култура ми Янко преди 1 година
Следващият клуб да е Пресиян- освободителят на Македония от Римско иго, да видим какво ще измислят за него.
32
1
 
2
 
! Отговори
Гоце преди 1 година
Е, кой български владетел ги освободи от турско?
31
2
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Има български културни клубове в Скопйе и Струмица. Съществуват от години и никой не е правил проблем. Проблема сега е в името на тези клубове защото от толкова много исторически личности тези които са ги основали са се спрели точно на царете Борис 3 и Фердинанд и Иван Михайлов. Както е казано "Който сее вятър - жъне буря.".
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИЯ НЯМА ЛИ ДА ИЗЧЕЗНАТ НАЙ-НАКРАЯ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ? КВО Е ТОВА НЕЩО НАРЕЧЕНО МАКЕДОНИЯ ? НЯМА ТАКОВА- ПИШЕ СЕ КРАЙНА МАХАЛА С ИЗОЛИРАНО УМСТВЕНО УВРЕДЕНО НАСЕЛЕНИЕ В ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
29
1
 
8
 
! Отговори
Фил преди 1 година
Аз бих бил против такъв клуб с такова име в България, какво да говорим за Македония със спецификата на тяхното мислене. Това са провокации.
28
2
 
6
 
! Отговори
Страх ги тресе преди 1 година
В Северна Македония....Голям страх,че с тези клубове ще се вдигне мъглата на заблудата...И колкото едно нещо е по-забранявано е толкова по-желано!
27
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
Стия с тия клубове и циркове.Никаква аванта за макетата.Да се води политика да се върнат българите от чужбина, не по цял ден да се спори със северните мики маусове.И без това албанците ще ги изпапкат скоро.Да сменят националности,имена, да унищожават гробове и плочи , тия са пътници.
26
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Кой доведе до Ньойски договор, кой загуби завинаги излаза ни на Беломорието, кой ни доведе до национална катастрофа вкарвайки ни във световна война. ----///---- Във война вкарва Народното събрание, решението се взима там.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво имат против Цар Фердинанд? Всичко трябва да се казва на ЕК
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой доведе до Ньойски договор, кой загуби завинаги излаза ни на Беломорието, кой ни доведе до национална катастрофа вкарвайки ни във световна война. След първата световна война е трябвало да станем република и всички кобурги да изгонени както са дошли , без един лев!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКИВА КЛУБОВЕ...И ВЪОБЩЕ ДАЛИ НЯКОЙ СРЕД БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ ЗНАЕ КОЙ Е БИЛ ФЕРДИНАНД,А ОЩЕ ПО-МАЛКО ИВАН МИХАЙЛОВ.В БЪЛГАРИЯ НЯМА КЛУБОВЕ С ТАКИВА ИМЕНА,ЗАЩОТО ДОРИ И БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИЦИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦАРЕТЕ С ГЕРМАНСКО ПОТЕКЛО-ФЕРДИНАНД И СИНЪТ МУ БОРИС-ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фердинанд не е направил нищо лошо на БЮРМ. Отделен е въпросът, че заради войните му България преживя катастрофи и не е редно да го почитат толкова много.
21
5
 
7
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Да живее България! Македония в коша
20
0
 
3
 
! Отговори
До 15/16 преди 1 година
А Ю.Добруджа коя я загуби,нямало загуби...Ти нещо си приказваш тука без фактите да знаеш!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да отваряме родоостъпни публични клубове в РСМ, като започнем на името най-дашната македонска шавранtiя Мицкоски.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провокираме РСМ постоянно.Стига с тези царе.Те за нас са спорни,а какво остава за РСМ.Какво донесе Фердинанд?Две национални катастрофи...
17
3
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, Северна Monkeyдония ще влезе в ЕС точно след Турция :)))))))))))))))))))) Бившите българи - настоящи сърби - бъдещи албанци :))))))))))))))))))))))))))))))
16
10
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Цялата истерия срещу "омразните Кобурги" се раздухва от московската иззмед и тукашните и представители - лица със смесен произход "***-руска прасти тудка". Боли ги това, че под управлението на Фердинанд сме им докарали национална катастрофа на тях, руснаците. Ние, в съюз с Германския райх, Австро-Унгария и Отоманската империя, сме им разритали *** и сме създали модерната Украинска държава, а също Финландия, Полша и Прибалтийслите държави.
15
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
България не загубила нищо при Фердинанд. Межди 1912 и 1918 е удвоила територията си и между другото е унищожила главният враг на Европа - Русия.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой е хрумнала тази *** идея за този национален предател Фердинанд, че той ни докарва до национална катастрофа и е трябвало да бъде обесен след първата световна война. Той има и вина за териториалните ни загуби