РС Македония не разреши ново българско сдружение

То трябваше да носи името на цар Фердинанд
1 ное 2022 09:40, Елка Василева
34
РС Македония не разреши ново българско сдружение
Снимка: архив, БГНЕС

Консултативната комисия към правителството на Република Северна Македония, чийто ангажимент е да дава мнение за използване на имена на исторически личности от фондации и сдружения, не е дала съгласие за създаване на сдружение с името на българския цар Фердинанд. За телевизия Сител председателят на комисията Бобан Петровски казва, че трима от историците в нея имат аргументи защо цар Фердинанд „не е положителен персонаж в колективната памет на македонците”.

Още по темата
„Тази личност стои начело на българската държава във време, когато се водят няколко войни, които за македонците означаваха кръвопролития и унищожение и ние преценихме, че името на такава личност ще предизвика негативни чувства сред голяма част от македонците”, казва Петровски.

Заключението на комисията ще бъде внесено в Министерството на правосъдието и Централния регистър на Република Северна Македония във вторник с „по-подробни разяснения за цар Фердинанд и ролята му в периода, когато той управляваше българската държава”.

Комисията, която дава становище за имената на сдруженията и фондациите, бе учредена на 6 октомври 2022 г. Съвещателният орган към правителството бе съставен след напрежението, което се създаде в страната след откриването на културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля и два дни преди откриването на клуба с име „Цар Борис Трети” в Охрид.

Документите за регистриране на сдружение с името „Цар Фердинанд” е внесено в края на август, а в началото на октомври от Централния регистър с писмо уведомиха вносителите на документите за регистрацията, че е необходимо заключение на съвещателния орган за имената на сдруженията.

Решението за регистрацията трябва да бъде взето от Министерството на правосъдието и Централния регистър на Северна Македония.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
11
 
! Отговори
do 3 преди 1 година
еми взимай си я. мен тази територийка с 1 млн измити българи грам не ме интересува и не само 1 стотинка, но и 1 секунда няма да изгубя за там. нито ме интересува нито ще ме интересува. не знам защо постоянно ни занимават с тези там. колкото косово ме интересува толквоа и те. някаква територия на балканите.
12
0
 
12
 
! Отговори
идиотщина преди 1 година
Най-смешното в цялата тая щуротия е,че точно заради Фердинанд тия ги има!Ако тоя пишманкобург не беше разделил Македония на 3 части,и не беше дал на сърбите сев.Македония,тия гащници изобщо нямаше да ги има!
11
7
 
16
 
! Отговори
нн преди 1 година
Абсолютно правилно са отказали! Стига провокации към тях! Кой всъщност стои зад тези клубове с имена на хора довели страната ни до национални катастрофи? Кой истински българин ще кръщава нещо на омразните Кобурги, нямаме ли си наши герои, а в случая с македонците общи?Някакви НПО-та ни вкарват в конфликти само.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Външното ни може много лесно да разреши проблема като обяви всички издадени тескерета за изтичащи до края на месеца или годината, а за подновяването им да иска справка от преброяването в Македония. Който се е самоопределил за българин - ОК, който не е - няма защо да иска паспорт за татарин.
9
1
 
9
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
3 анонимник - под "Айде да вземем да си върнем Македония,..." имаш предвид някой друг да го свърши нали? Иначе не виждам кой ти пречи да ходиш да си връщаш каквото решиш - грабвай оружието заедно с другите диванни експерти и ходете вършете каквото сте си наумили... Ама не тръгвате - само лаете от компютъра...
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай нещата, кото се случват между България и Северна Македония през последната година разбрах едно нещо.Според мен Северна Македония грам не и е до ЕС.Тези хора привидно се правят, че искат да станат членове на ЕС, но всъщност те не искат това.Освен че не искат те всячески защитават единствената причината за съществуването си.Тази причина винаги е била една и съща и тя е: Омраза към България и всичко българско.Без тази доктрина те няма как да съществуват.
7
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
3500
6
0
 
7
 
! Отговори
садомазохист преди 1 година
До Див Фашизъм Ела в стая 412!Има хапчета!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещата северо-източна албанска провинция Македония друга песен ще пее след 10тина години. Да не се сетят тогава че сме братски народи!
4
0
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Див Фашизъм Чувал ли си за нещо, като доказателства? Та без доказателства не само посолствата, но и папата не може да ти помогне! А, и още нещо, като нямаш такива, стига си плещил под вяка тема!
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да вземем да си върнем Македония, да изтрепем всичката *** там и да се приключва, че взе да ми писва от псевдно държави, като УКРИЯ и Северна МаСедония.
2
10
 
0
 
! Отговори
Див Фашизъм преди 1 година
Полицията в България изтезават и убиват Българи по поръчка на Главният Прокурор Иван Гешев, убиват по особено мъчителен начин! Моля за помощ от чуждите посолства в София!
1
3
 
19
 
! Отговори
12 преди 1 година
Взимай им паспортите, затваряй границата. Паспорти само на онези около 30000, които се определиха българи при преброяването.