МВнР с опасения за дискриминация на българите в РС Македония

Повод е едностранна интерпретация на историческите факти
4 ное 2022 11:51, Елка Василева
22
МВнР с опасения за дискриминация на българите в РС Македония
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи (МВнР) публикува позиция по повод гласуваните на 2 ноември от парламента на Република Северна Македония изменения и допълнения на Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии.

Още по темата
В преходните и заключителните разпоредби на измененията и допълненията на закона е посочено, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на този закон да приведат своето наименование и/или название, цели и дейности в съответствие с разпоредбите на закона в Централния регистър. Сдружения и фондации, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, които не спазят разпоредбите съгласно ал. 1 на този член, се заличават от регистъра, за което министърът на правосъдието взема решение.

Министерството на външните работи на Република България изразява силна загриженост от гласуваните на 2 ноември от парламента на Република Северна Македония изменения и допълнения на Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии. Налице са сериозни опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти, се казва в позицията на МВнР, публикувана на сайта на ведомството.

От ведомството посочват, че легитимният стремеж за противодействие на всички форми на екстремизъм и омраза не може да бъде инструментализиран за целенасочено ограничаване на правата на конкретни общности.

Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Република Северна Македония в миналото. С подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията „Радко“, което е псевдонимът на Иван Михайлов. По този въпрос Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) вече е постановил решение – делото Радко и Пауновски срещу БЮРМ, № 74651/01. В него се изтъква:

- изключения от правото на свобода на сдружаване трябва да бъдат тясно и точно тълкувани и само убедителни и наложителни причини могат за оправдаят ограничения на това право;

- използването на името на личност, която се възприема отрицателно от мнозинството от населението, не може само по себе си да се определя за осъдително или да представлява действителна и надвиснала заплаха за обществения ред;

Разписаният механизъм, съгласно който създаденото в Скопие „Консултативно тяло“ следва да издава положителни становища, за да може да се допусне употребата на дадено име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или инициали на историческа личност, поставя въпроса за налагането на подход в интерпретацията на исторически личности и събития въз основа единствено на доминиращата официална интерпретация в Република Северна Македония. Този подход следва съвсем логично и обяснява нежеланието работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да бъде деблокирана, се казва още в позицията на ведомството.

В текста се посочва, че отделен проблем представлява решението на парламента на Република Северна Македония изобщо да не включи комунизма като тоталитарна и репресивна идеология в прилагането на приетите промени. Все още няма нито законодателна мярка, нито механизъм за реабилитация и компенсация на избитите и пострадали по време на комунистическия режим в бившата СР Македония, преследвани и репресирани единствено заради българското си самосъзнание, се казва в позицията.

От МВнР пишат, че подобен тип законодателни промени възпрепятстват ефективното и цялостно изпълнение на Договора за добросъседство.

Очакваме от властите в Република Северна Македония да гарантират на всички нейни граждани, включително тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи. Това се отнася до свободното изразяване на техните исторически виждания и убеждения в условията на плуралистично общество, както и до възможността за  създаване на политически партии, сдружения и културни центрове. В духа на стратегията „Едно общество за всички“ властите в Северна Македония следва да осигуряват необходимите условия представителите на етническите общности да поддържат и развиват своята култура, да съхраняват основните елементи на своята идентичност, традиции и културно наследство. Правото на свободно сдружаване, мирни събрания, свобода на словото и свобода на убежденията следва да бъде гарантирано за всички граждани на държавата, се казва още в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България мекадонците са преселници от Югославия от по-късни времена и се броят на пръсти. ОМО "Илинден" ги обединява но не е лошо да се определят като нови а не исторически македонци. Защото исторически македонци няма. Те се оформят нация едва след възникването на Титова Югославия. Така че Ванче Михайлов си е техен деец, който се е противопоставял на чудовището АНСОМ, което македонците величаят като основател на Република Македония.
20
0
 
2
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Не се занимавай те със тези чушки те за друго не стават
19
2
 
4
 
! Отговори
Начало 1944 преди 1 година
Македония се роди през 1944 г. в сръбски приют и с бoй я научиха да мрази майка си! Цар Борис III е умрял преди да се измисли Македонската нация, Македонския език и Македонската държава. Тези последните нямат никаква допирна точка с Царя, съответно няма как да го коментират като спорна личност зажтяхната история, защото историята им започва след него! Щом българите в Охрид си харесват българския Цар, това си е техен вътрешен проблем, а не на послеучредената македонска държава!
18
1
 
3
 
! Отговори
Много лoбyть требе преди 1 година
Във Външното министерство до един са за уволнение, но първо министъра! Изразили били позиция - ама, кой се интересува и ви чете позиците, бе! Нито ще я прочете някой, нито се разбира ясно какво искаме в нея!Смисленото поведение от наша страна изисква активни действия - официални ноти до РСМ, жалби до Брюксел, Хага и организации за защита на малцинствата.Не може РСМ и сега да продължава от 1-ви клас да учи населението си на българофобия, а после да вика - имената на вашите герои не ни понасят!
17
8
 
4
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Пишете за македонците в България.Как се чувстват те,как ги третира България,какво е отношението на българите към тях? За сега пишете само за българите в Македониа,а сте българска медия.Не е лесно да се самоопределиш за македонец в България и всички го знаем.Защо е тази дискриминация в България?
16
5
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
Моите родители имаха паспорти в които пишеше ,че са македонец/македонка и никога не са били насилствено записани като такива в Пиринска Македониа.След Априлския пленум на БКП започнаха да ги принуждават да ги сменят с подобни на българските,но бяха записани без гражданство и народност.Аз се раждам в България/Пиринска Македониа/и когато си издадох паспорт ме пишат направо българин.Това асимилация ли е?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да си корегира историята и да написше истината в учебниците и след това да спре с гллллупоостите които прави,по отношение на Македония в момента.Трябва да премахне всики паметници от комунизма и от периода в който сме били свързани с нацисти и фашисти,да премахне имена на булеварди,улици, на хора свързани с комунизма,фашизма и нацизма и след това да иска и от Македония същото.Иначе трябва много да си трае,защтото се излага.Махнете паметника на Съветската Армия и след това..
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв геноцид бре.Прочетете закона внимателно и той е точно анти-дискриминационен,анти-семитски,Анти-нацистки и анти-фашистки.За йаква дискриминация говорим.Българите не са нито фашисти,нито нацисти,просто трябва да избират подходящи имена на културните центрове и не трябва да бъдат свързани с фашистки и нацистки режими ,както и с хора които имат противоречиво минало.
13
3
 
6
 
! Отговори
"Опасения" преди 1 година
Кажете си го направо : "геноцид срещу българското население в БЮРМ"
12
3
 
2
 
! Отговори
Az преди 1 година
do GANCHO, palni gluoposti!!! Are ne se pravi na podtisnat!!
11
5
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
В България може да бъдеш всякакъв,само недай Бог да се самоопрелелиш като македонец.
10
2
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Хахах еййй смешници притеснени за българите в Македония, ами за Българите в Украйна?Те в украйна направо ги трепят нашите сънародници те са притеснили за Македония където и муха няма да пипнат от мързел
9
9
 
4
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Моля ,промити български мозъци да се въздържат от коментари по темата.Същото се отнася и за квази патриоти и пишман историци/платени лъжци и манипулатори/,както и за издухани ченгета и агенти-доносници.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лойкохахахаха. Я кажи как се "асимилира" нещо, което никога не го е имало и продължава да го няма? :)
7
9
 
4
 
! Отговори
Стоиан Прженграф преди 1 година
Малку е срамота да цитираат Пресуда ос ЕСЧП Стразбург , кога спроти нив имаат 14 такви против нив , за непочитуване на основни човекови права . Или срамот го нема во прво време.
6
14
 
5
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Ако някой извършва дискриминация,то това е България спрямо македонците в Пиринска Македониа и в цяла България. Безогледната асимилация десетилетия наред на македонците в България е съпроводена не само с асимилация,но и с пренебрежително отношение към тях.
5
2
 
4
 
! Отговори
Рили преди 1 година
ВЕТО вече няма???!!! след сватба, тъпани, казват в РСМ.
4
3
 
19
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Вече и на кучетата е ясно,че в близките минимум 50 години бившата брюм-днешна рсм трябва само да си мечтае за ЕС.Такова тумурно образувание не енужно на никого.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека парламента да гласува да пратим оръжия на Македония с което да избият всички със българско самосъзнание!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са опасения, това са факти и то от много време. От век и нещо вече, от когато вардарско попадна под сръбски терор.