Арести в Турция заради заради срутените от труса сгради

Най-малко 6000 блока се срутиха след земетресението
11 фев 2023 21:06, Анисия Иванова
30
Арести в Турция заради заради срутените от труса сгради
Снимка: БГНЕС

Турската полиция е задържала 12 души заради срутени сгради в югоизточните провинции Газиантеп и Шанлиурфа, съобщиха местните медии след унищожителното земетресение, което погуби близо 21 000 души и рани над 80 000. Сред арестуваните има изпълнители, съобщи агенция DHA.

Най-малко 6000 сгради се срутиха след трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, който удари Турция и Сирия, предизвиквайки гняв заради лошото качество на жилищата. Очаква се да има още арести, след като прокурорът в Диарбекир, една от 10-те югоизточни провинции, засегнати от земетресението, издаде заповеди за арест на 29 души в събота, съобщи Анадолската агенция.

Единият от задържаните днес е бил предприемач на сграда в Газиантеп, каза агенцията, добавяйки, че той е открит от полицията в Истанбул.

Имаше вълна от разследвания, започнати от прокурори в засегнатите провинции, включително Кахраманмарас, където област Пазарджък беше епицентърът на земетресението. Министерството на правосъдието на Турция нареди на прокурорите в 10-те провинции да създадат специални „служби за разследване на престъпления, свързани със земетресения“. В петък турската полиция задържа предприемач на многоетажна сграда с луксозни апартаменти, която се срина в провинция Хатай. Той беше задържан на летището в Истанбул, след като според съобщенията се е опитал да избяга от страната.

По-рано днес бе съобщено за други 8 арестувани турски граждани по подозрение за некачествено строителство. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Христо Чорбаджийски преди 1 година
Строителя на нашата "иновативна" къща, г-н Галин Ненов, sweet home bulgaria, беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Христо Чорбаджийски преди 1 година
беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са се разместили пластовете и направо са пресекли основите на сградите,отделно силата на вълните е засукала сградите,като центъра на тежестта се е променял.Такова строителство може само в космоса.
22
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
като пълнеха касите на управляващата партия бяха добри сега ще ги пожертватза да може ердоган да оцелее преди изборите и неграмотните турци да го избератпак
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ също сторят турски фирми,контрол има ли?
20
1
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Този проблем го има и в България. Преди 30 години, в началото на демокрацията писаха за него. Всичко идва от това, че инвеститорите и строителите строят с пясък от плажовете за по-евтино, а не с качествен сух пясък за бетон
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези предприемачи са взели милиони но кой е узаконил тези некачествени сгради ??? Държавата и законите въведен е и данък за земетресение Виждаме как стоят сгради непокътнати а другите падат за секунди Ужасна трагедия хората ще търсят сметка за смърта на децата и семействата си В Япония толкова много земетресения но не сме видели така да падат сгради
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията убива и какво като сте ги задържали тези сгради станаха гробници Много съм притеснен какво може да се случи в Бг ако имаме такова земетресение защото сме ремонт на ремонтите а за сградите нови стари въобще не знаем в какво живеем защото и сме рая за корупция
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въй... Тухлите на сол, а отзад панелецо стърчи...
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган се чувства халиф, затова може да им обещае всичко, дори и нови къщи. Нали е сянката на Алалх на земята.
15
3
 
25
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Ердоган им обеща безплатни къщи. А тук в наводнените села дори и не се споменава за такова нещо!
14
2
 
27
 
! Отговори
999 преди 1 година
И като се сетя колко много турски строители работят в България....не ми се мисли!!! Някои даже не могат да четат на български!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На падналите сгради яко е спестявана арматурата. Почти няма оребряване. Стърчат само некякви мижави железа със съмнителен диаметър.
12
8
 
26
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Който се радва на нещастието на други хора е паднал човек и е преминал към тъмната страна. Бих казал, че властимащите в Турция са виновни за трагедията, защото не са прилагали правилата и разпоредбите по подобаващ начин, но не трябва да заабравяме, че това земетресение не е "самородно" а е причинено и не можем да знаем какво ще стане при смяна на властта в Турция. На нас българите ни е изгодно Ердоган да е на власт, макар, че няма как да се задържи, той е само наместник.
11
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най големият синеок ггяввур представящ се за турчин е от Селяник и той гебердяса има стадо което все още го величи.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aliosmanами това е капитализъм навсякъде е така няма общо с турския манталитет виж кога някой погледне жена и мъжът и му вади нож в автобуса това си е типично турска ценност
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не дай Боже, това се случи у нас, няма да има дори арести! Видяхме какво стана с наводнените села скоро...хората също загубиха къщите си и всичко, което са геадили цял живот, и никой политик или кмет не подаде оставка или беше осъден. А хората живеят във фургони.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фо усттенцата на всички фашисти.
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако друсне така в Боковстан ще изпопада всичко построено по Бочково време.А за пунта-мара магистралите ...........няма и да отварям приказка.След това Гешака ще се самосезира и ще установи след 10г че Путин е виновен.
6
2
 
40
 
! Отговори
Aliosman преди 1 година
Аз съм турчин, но много ме е яд на някои техни черти. Ориенталска набрежност и нехайство най-вече. Краде се безогледно от материали за да изкарат предприемачите максимален кяр. Това трябва да се проверява и тук, защото се вкарват много турски строители в България. И винаги като стане белята, едните почват да бягат, другите да съдят и бият. Ще има линчувани преспиремачи. Това ги разделя от цивилизованият свят, колкото и да напреднат икономически. И Ердо ги отдалечи от Европа още.