РСМ отхвърли и името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид

От 17 000 организации само за 2 има негативно решение за имената
17 мар 2023 10:14, Елка Василева
40
РСМ отхвърли и името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид
Снимка: архив, БГНЕС

Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на името на българското сдружение "Цар Борис III" в Охрид. Това става ясно изявление на говорителя на българското външно министерство.

На 16 март македонският правосъден министър Кренар Лога подписа решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името на друг български клуб - "Иван Михайлов" в Битоля, е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония.

Още по темата
Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации, от които само две са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена - българските клубове в Битоля и Охрид „Иван Михайлов" и "Цар Борис III".

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред", посочват от българското външно министерство.

От МВнР допълват, че събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

"Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се казва в позицията.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната.

България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти, заявяват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние самите забраняваме Лукови маршове,а се чудим на македонците защо са против някакви,които са били хитлеристи.На това му се вика шизoфpeния.Нека изберат име,което не е спорно.Има толкова много светли исторически личности.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37 не е дал всички евреи но част са дадени точно от македонски земи и сърбия
31
3
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Дипломацията да се активизира! Има влязла в сила присъда през 2009та. Нека да подадат жалба и за Цар Борис III. Какво му е спорното? Съюзник е бил на хартия. Не е дал евреите на газовите камери, не е пратил войски извън територии с българско население и то с цел администрация. На практика България не е водила реални военни действия през ВСВ до преврата от 1944та, когато на практика политиката се води от СССР.
30
1
 
2
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Предложете им няколко имена от по- долу посочените от Народа и им дайте възможност Те да си изберат !! Това ще потуши напрежението и ще посочи, че НИЕ сме добронамерени!!!
29
2
 
1
 
! Отговори
ЦъЦ до 34 преди 1 година
Ясно е, че си турист, а Не дипломат. Няма масто за ядосване, а само за ТЪРПЕНИЕ И ДОБРА ДИПЛОМАЦИЯ. ПОЛЗАТА ОТ ТОВА МК ДА ВЛЕЗЕ В ЕС Е И ЗА ТЯХ, И ЗА НАС.
28
3
 
4
 
! Отговори
Турист 34 преди 1 година
Аз ако съм ... късам дипломатически отношения с тази држава и това е.То да му писне на човек от глупости и лъжи.Унизителна е цялата тази работа.
27
3
 
6
 
! Отговори
Обективно до 28 преди 1 година
Какъв е бил този " съюзник на Хитлер", КОЙТО Е СПАСИЛ ВСИЧКИ ЕВРЕИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАНИЦИ И НЕ Е ДАЛ НИТО ЕДИН ВОЙНИК НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ С РУСИЯ?!? ЦАР БОРИС Е СВЕТЕЦ. ЖАЛКО, ЧЕ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова царе имаме, Симеон, Крум, Тервел, що избраха немеца
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис е бил съюзник на Хитлер, името е спорно да
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли не можаха да намерят имена приемливи и за двете държави? Ами нарочно са предложени имена които предизвикват само негативни емоции в РСМ.
23
3
 
9
 
! Отговори
Каро преди 1 година
Северна Македония е извън ЕС и никога не е била.Тя е Бивша Югославска Република Македония и си остава музей на открито на Тито.Въпроса е кога албанците ще го затворят.
22
6
 
8
 
! Отговори
Ал. преди 1 година
Северна Македония вън от ЕС !!!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19, и с какво са спорни в нашата история? Спорни са само за комунистите и техните съвременни разклонения.
20
6
 
13
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Жалко със тия свои действия РСМ се отдалечава доста от приемането си в ЕС! Неможе насила да казваш на някого какво да прави! Македонска държава и нация никога не е имало и са изкуствено създадени!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе за какво им е на тия ЕС, те си имат Расия и Югославия.
18
6
 
3
 
! Отговори
О хо хо до 15 преди 1 година
НЕ са НАШИ виждания, а ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА. Но също съм на мнение, че е нужно да се съобразим с домакините, защото НЕ СМЕ КАТО ТЯХ. БЪЛГАРИЯ Е ПРИМЕР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО, МОРАЛ И СЪВЕСТ - НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА! Пояснявам защо е така - Богария е вярното име и значи Божия земя!!! Което значи Морал и Съвест, Любов и Разбирателство!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пожелахме да сменим имената на клубовете, след като е пределно ясно и на българите и на македонците, че тези имена са спорни личности й в нашата история, й в тяхната история. След като има такива дебели глави и фанатици сред нашите управляващи и не искат да разбират от дума, тогава по-трудният начин ще разберат, кое е добро й за нас, й за тях! А що се отнася да това,четох по-долу, че това са били частни клубове и те можело да се кръстят както си искат-има си закони и правила за имената!
16
1
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
КОГАТО СЕ ПРАВИ НЕЩО В ДРУГА СТРАНА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА СЕ СЪОБРАЗИМ С МНЕНИЕТО НА ДОМАКИНИТЕ. ИМА ТОЛКОВА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ С ДОБРО ИМЕ В СВЕТА!!!! ОТЕЦ ПАИСИЙ, КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, ЗАХАРИ СТОЯНОВ, ХРИСТО БОТЕВ, ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ, ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ......МНОГО СА!
15
5
 
6
 
! Отговори
Без БЮРМ преди 1 година
в ЕС!
14
5
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Няма как да налагаме нашият прочит на историята на Македониа. Крайно време е да спрем с провокациите.Всяка една нормална държава би реалигирала като Македониа.Не е нужно да натрапваме нашите виждания за историческа истина.