Няма маслини и зехтин от Халкидики заради климатичните промени

Без приходи са 20 000 фермери, загубите са над 200 млн. евро
Обновена: 9 юни 2023 12:06 | 9 юни 2023 12:06, Елка Василева
30
Няма маслини и зехтин от Халкидики заради климатичните промени
Снимка: архив, БГНЕС

Производителите на маслини и зехтин в Халкидики съобщават, че 90% е от реколтата е некачествена поради климатичните промени.

На пазара вече няма маслини от Халкидики, както и зехтин, предаде кореспондентът на БНР.

Топлата зима и слабите дъждове унищожиха маслиновите плантации на Халкидики и оставиха без приходи почти 20 000 фермери.

Председателят на съюза на фермерите от област Халкиди съобщи, че не работят 150 цеха за преработка на маслини, не могат да предложат и зехтин, като загубата е над 200 милиона евро.

Тази година маслиновите плантации не могат да покрият дори разходите си, споделят собствениците им.

Туристите от балканските страни, предимно българи, остават разочаровани не от цената на зехтина, а от липсата му, казват собствениците на магазини.

Фермерите от Халкидики съобщават, че започват нови технологии за обработка на маслиновите гори в сътрудничество с гръцки експерти, а също и специалисти от други европейски страни.

Не може обаче да се гарантира, че следващата година Халкидики ще има добив от качествени маслини и производство на зехтин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Баба ви само зехтин е консумирала" - Баба Ви едно време, не се е къпала цяла зима....
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Урсула...скакалци имаш в главата си типично по български
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ше има юруш на маслините!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди малко изядох около 20 черни маслини, та да ви успокоя да не се притеснявате, маслини ще има. Ако имате някой лев в Кауфланд или Била винаги ще намерите маслини нема да са дефицитна стока. :)
26
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не подценявайте слъчогледовото масло, то не е по-малко ценно като състав от прехваления зехтин. А и зехтин се добива не само в Гърция, има и турски, испански, хърватски, италиански и.т.н. Баба ви само зехтин е консумирала, едно време даже и слънчогледовото олио е било луксозна стока.
25
1
 
10
 
! Отговори
Килифарево преди 10 месеца
Маслините са една от емблемите на Гърция и голямо богатство. Моля не се радвайте, защото сушата бавно идва и при нас.
24
4
 
3
 
! Отговори
До Шегобиец преди 10 месеца
Нямам идея ко общо има как ги събират ... проблема е съвсем другаде ама като чета коментарите този проблем за вас не съществува щот не ви засяга много :) типично по български :)
23
3
 
6
 
! Отговори
Шегобиец преди 10 месеца
Доколкото си спомням там фермерите само седяха и чакаха маслините сами да си паднат в мрежите поставени отдолу. Даже не се напъваха да ги берат. Така че вече сърцето ми се къса от мъка като си помисля, че гръцките фермери ще трябва да работят нещо тази година.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
свинско нале има
21
2
 
5
 
! Отговори
do 17 преди 10 месеца
Такива като теб, които съдят за световния климат по това дали вали или пече на село сте ми много смешни. Нямат идея как работи климата на собствената си планета и като ви кажат, че глобалната температура се повишила с 1 градус вие си мислите, че от 30 градуса ще стане 31. Вземе малко се образовайте. От всичката инфомация в интернет вие решавате да четете най-големите глупости.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Маслините ще виреят най-добре вече насевер към Петрич, ареала им се измества. Иначе като няма зехтин има олио от гроздови семки, от тиквени семки, даже от ягодови семки.Тези така наречени масла са даже по-полезни от зехтина, а цената им падна и почти се изравни със зехтина. Иначе като ползи и състав и слънчогледовото масло, така нареченото олио е много ценно, по тая географска ширина това се използва.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 5 - Добре, че не сме имали години със силни дъждове преди ...
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До DO 11 - Не те знам нито тебе, нито него, ама хората, дето се хвалят с възможности, са най-големите злобари.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Топлата зима и слабите дъждове унищожиха маслиновите плантации на Халкидики и..."===И... отново говорят за времето, а не за климата. Винаги е имало добри и лоши години за реколтата. Спрете се с простотиите.
16
4
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
няма АЕЦ, няма Газ, а вместо Глобал Топло, дойде Глобал Студено!
15
8
 
12
 
! Отговори
Забележете Няма преди 10 месеца
Заради Студеното Време - а от Десетилетие ни говорят за Глобално Затопляне - сега като Измама им Лъсна, почват за Климатички Промени да говорят, което е Нормален Процес и е на тая Плането откак Съществува. Обаче, ЕС е дал, т.е. Откраднал от Народите на Европа 7 Трилиона, да 7 000 000 000 000, 7 с 12 нули Еврака от Европейците - никое Нормално Население не би позволило това, но при тия Жендрс, да не мислите, че има кой да се бие за да Отстоява Правата си. Това да е Велик Путин и Русия!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Мн си преди 10 месеца
Тп, *** ***. Маслините сега ли зреят, а.
13
1
 
5
 
! Отговори
DO 11 преди 10 месеца
Баце, пазарувай си от Кауфланд и остави хората с акъл и възможности да си хапваме качествена храна. Не злобей :)
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това същите промени ли са, дето щели да донесат края на света по-следващата сряда, според специалиста по климата към ООН Г. Тунберг?
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 4 - С това, че в това сай все има някой, дето ходел до маднричка в балкана, дето взимал от някоя баба амбрози, от гърция взимал маслинки и зехтин, от италия вино, от япония стриди и все едни прикизаки и ехеее ... нежноо нежнооо ... замечтаноо ... и интересно.