Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: МакедонияскопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
16
 
! Отговори
Шмулц преди 10 месеца
забравих още албанците
149
1
 
15
 
! Отговори
Шмольц преди 10 месеца
добрите германци винаги подкрепят малките и много смелите.Например украинци и македонци и т. н.
148
2
 
16
 
! Отговори
Мозхъчен Лекар преди 10 месеца
До Анонимен 14Тоя тъ***пак швабския канцлер Олаф Шолц да си гледа работата...............защо се меси във вътрешните работи на България???? " изненадан ли си? Значи си и Диот.защото е твой господар.
147
0
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Няма нови условия, но конституцията е едно от всички. Добродъседство, да си оправите учебниците по история, а какво стана с историмеската комисия?
146
1
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 10 месеца
Дипломатично му е казал да си напише домашното и да не се перчи много, много.
145
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
макетата и те като нас дрънкат за конституционни промени ,но съм сигурен,че и те като нас не са наясно какво всъщност разбират под "конституционни промени"..
144
7
 
6
 
! Отговори
Мара Бунева преди 10 месеца
Струва ми се, че повечето коментиращи не познават езика и етикета на дипломацията.Всъщност канцлерът Шолц не е казал нищо,което да е във вреда на България.Това е нещо като изявленията на Белия дом от ,,Да разлаем кучетата":САЩ предотвратиха войната с Албания.Не че изобщо е имало някакви изгледи за война...По същия начин и Шолц потупва по рамото Ковачевски:трябва да изпълните условията, други няма да има.И без това няма...А и Ковачевски някак трябва да представи поражението за своя победа.
143
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма други условия, освен тези, написани на хартия. Те са много и засега не са изпълнени. Това с контституцията е само началото.
142
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставки на Кючюк и Ковачев и Жанбаски. Някой не си върши работата.
141
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да поставяме условия пред Република Западна България.Могат да ритат и да блъскат българите колкото си искат
140
2
 
12
 
! Отговори
Диана преди 10 месеца
Мисля че Г-н Шолц чете много бюрократично написаните на хартия неща, А нашите политици не могат да обяснят на господина, че ние не искаме нищо по-различно от това, което им е написано на хартия - не може една отявлено недемократична страна да се приема за демократична! Няма значение как се проявява тяхната антидемокрация, дали се отнася само към нашата страна или само към българите в РСМ или само към всички македонци и целия свят - написаната думичка "демокрация" означава много неща...
139
4
 
18
 
! Отговори
ghgh преди 10 месеца
На ви сега ЕС. Ще ни накарат да свалим всички условия срещу макетата.
138
3
 
25
 
! Отговори
Virtuozzo преди 10 месеца
Всяка заигравка с швабите от наша страна е завършвала със смъртта на стотици хиляди българи и загубени територии ,за къв чеппп като българин трябва да приемам швабите ,като нещо повече от баламурници ,които незнаят клакво правят ????Видя се че ЕС е антибъл;гарски антисъюз !БАСТА !
137
4
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
Какво трябва и какво не, да, това е Ваша работа!А ние какво да правим.....оставаме безработни!Хайде нека ние да решим за РСМ, за да не вземем да решавам за Вашите съседи, а !?
136
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като да влизаме в ЕС ни обърнаха комунизма с хастара навън! То не бяха агенти, то не беше сваляне ***, местене паметници в музеи, клетви, кръстене по църкви и масов екзорсизъм... А сега македонците само дето не влизат като наследници на Александър Велики- булевардите носят името на Тито, Колишевски, Темпо и прочие главорези и партизани, няма вадене досиета и агенти, няма отказ от Коминтерна. пей сърце! Ама то и при нас децата на агентите са на власт, че да се чуди човек оти ги ручахме жабетата
135
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами приемат ги без условия тогава. За какво питата бг. Както приеха маке нация в Райаха.
134
2
 
11
 
! Отговори
боби преди 10 месеца
Нали много ритате и държите за Украйна , ...ето ви я нашата Уккрайна ,.... радвайте и се !
133
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе то и за шенген не трябваше да има нови условия.... ама какво стана? Къде го немеца да ни защити? Или къде е на Бундестага резолюцията по тази шенгенска подлост?!
132
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РСМ не испълнява и сегашните условия. Къде е решено за езика и история. Както Германия призна маке нация така и бг може да признае в 2025 г. баварска нация напр. Значи Германия може да признава нови неща а за бг е забранено.
131
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами те старите не са изпълнили още бе Грубер... за какви нови говориш??