Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: МакедонияскопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради псевдопатриоти и руска намеса, отношенията между двете държави са такива. Защо не е така между македония и гърция
109
2
 
6
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 10 месеца
Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - хахахах, смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!Прочети още на:
108
0
 
6
 
! Отговори
Сто ичков преди 10 месеца
Айн цу цвай цу дръннннн....
107
10
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
Гледам, путинофилите пак са се възпалили! Естествено Петата Московлийска колона гледа да спретне някоя "мърсотийка" - ако не може вътре в България, то поне на международно ниво. Е така, малоко да ни скара с ЕС - леекичко, и после - братушкане до пръсване. Съвсем ясно го казва Шолц - или ще си променят Конституцията, или ще гледат ЕС пред крив макарон. Не разбрах, аткъде тая нова българска "енергия"! Може би така ни шушне глас от "Драган Цветков" 28? Една тьотя? Тьотя Степанида? Митровфановна?
106
1
 
4
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 10 месеца
Тази Македония ни е донесла само беди.Каракачанчето е историк-ясно как е взел диплома.Ама бързаха с ББ да подписват пожелатален договор.ББ рече:Историците да се разберът.Сега вече е късно.ВМРО и ИТН само Македания им е в устата,както на Хр.Иванов-съдебната реформа.Всички виждаме какви са крайните резултати.
105
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България се ЕЖИ на всеки , без всякакво покритие за каквото и да било !
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е ЕС , САМО НА КНИЖКА ...
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбрахте ли , атлантиЧЕТА , колко ни ''уважава'' ЕС ?
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нови условия няма, но старите не се изпъляват от РСМ!!! Швабада да си извади главата от задните части!!!
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да, разбира се, че не трябвада има нови условия. Просто трябва да изпълнят старите.
100
14
 
5
 
! Отговори
Македон преди 10 месеца
Само на Балканите две държави могат да спорят за история, граници и територия, без да разбират, че когато двете държави са в Европа, няма да има граници помежду им, те ще бъдат една държава и всичко това, за което спорят, е глупост.
99
13
 
6
 
! Отговори
Шолц преди 10 месеца
България не е дорасла да поставя условия на когото и за каквото и да е ! На България трябва да се поставят условия защото тя е един голям Нужник за ЕС и когато имаме нужда ....тогава да се опрем до тая държавица ! Слава на великия ЕС ! Благодарение на такива като България ...ние се разрастваме и големите акули има какво да ядът !п.с. Вече и македония ни изпревари по "висок глас" !
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да вкарат макетата в ЕС и тогава ще се видят в чудо. ЕС ще е тяхно създание. Македонска анархия.
97
2
 
15
 
! Отговори
666 преди 10 месеца
Що не се гръмнеш бе ***. България трябва да върне ветото.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До МакедонПрав си.Културно трябваше да ви оставят да изпукате като кучета вместо да ви пращат ваксини.При това безплатни.
95
2
 
7
 
! Отговори
Македон преди 10 месеца
Каква лексика и какви изрази, вижда се, че след като България влезе в Европа, културата на световните столици се пренесе и върху българите.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 93 - защото "пералнята" за евра наречена България скоро затваря, както сме тръгнали, заради нас може да "изгори" някой "евроатлантик" и им трябва на "евроатлантиците" нова "пералня", а макетата са много подходящи...
93
0
 
21
 
! Отговори
Търчи-лъжи преди 10 месеца
Сега е време да припомним, че точно преди една година умнокрасивите казваха точно обратното. 1. Френското предложение не е френско, а на целия Европейски съюз. 2. Френското предложение изисква промяна на македонската конституция. Юни 2022 Кирил Петков казва: Ако има нови избори и получим мандат, няма да преговаряме с Борисов!
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този шваб много лесно се подава на манипулациите на макетата. Отишъл ковачевски при него да го манипулира. По-добре да си гледа вътрешните проблеми, вместо да се занимава с нас. Няма нищо ново, просто макетата не си изпълняват договореностите.
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 3 години Македония все така ще се бори със селски национализъм и всички останали ще и пречат а Шолц ще си копа градината на село.Ако преди това руснаците не са ги атомизирали.