Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
35
 
! Отговори
Хейт преди 8 месеца
В град Битоля? Същият град построен от цар Иван Владислав? Чийто надпис при съграждането съдържаше 7 пъти думата "българи"?
16
2
 
17
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 8 месеца
До Анонимен 11: Грешките на Фердинанда не оправдават сърбите за геноцида над българското население в Македония и Западните покрайнини. Ако нашият народ беше натирил още тогава Фердинанд да си заминава за Кобург в Австрия, можеше поне да не участваме в Първата световна война на губещата страна, но това е историята.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма никаква сръбско геройство а е предателство на бг елита в София за кой ли път. А Сърбия забива нож на бг в 1912 г. като окупира Охрид и бг управници не си вземат поука за коварството им. Била сръбска ама не е сръбска даже след 1878 г. защо не им я дават в Берлин.
14
1
 
14
 
! Отговори
Милошевич преди 8 месеца
Май русофилите в Сърбия надигат глава, ще трябва нато пак да ги бомбардира да си сядат на задниците
13
1
 
15
 
! Отговори
мив преди 8 месеца
сръбските песове да си припомнят 1885 г.!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега да не влезнат с бомбите да спасяват Македония?
11
0
 
16
 
! Отговори
Всеки преди 8 месеца
Всеки сам... си пише историята вече :-/
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ,че толкова се харесват сърби и макета,но зорът е да се разправят с нас и да грабнат Пиринска Македония и Софийско,защото било шопско.А за Западните покрайнини си траят и ги обезбългаряват,за да няма връщане назада.Нещо много заиграха театър напоследък.Ако така продължават-късаме дипломацията и китайска,пардон-македонска стена.
9
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Донякъде са си прави Сърбите. А стратегическата грешка е на управлението в София. Обявяването на война на Сърбия и Гърция, без да си подсигурят мирен договор със Турция и Румъния, и гарант от Русия, е най-голямото престъпление в българската политика за 20-ти век
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войната 1913 г. е много голяма грешка на бг а не някакво геройство на сърбе. Няма никаква подготовка и разузнаване къде са сърбите и гърците, оголени са и северна България срещу Румъния и Одрин срещу турците.
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При Криволак сърбите са разгромени. При Пирот също бягат. Ако не беха ни нападнали и гърците от юг, Сърбия щеше да бъде рагзромена, но това си е бг грешка а не че сърбите са някакви големи войници.
6
1
 
14
 
! Отговори
Крундел преди 8 месеца
ми да си ги взимат мънкедонците и да се успокоят накрая, стига циркове, хем едните доволни, хем другите... др0гаре надявам се сте доволни, нали?все пак истинската ви родина ръчка сърбетата и им е наистина приятел, вас само ползва...
5
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 80%от сърбежите Македония е изконна сръбска земя.Освен това те смята че и почти всички храмове и манастири са построени от сръбски крале и най-вече по времето на цар Душан.Според тях Ние сме агресори в Македония и насилствено сме налагали българщината.Въобще огромна омраза срещу България и според мен това е от завист.
4
1
 
43
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 8 месеца
Сърбите са по-тАпи и по-нагли от макетата и укрофашагите...
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Белграцката крепос е бг още от хан Крум. Боляра Смидрон построява и бг крепос Смедерво което е бг крепос Смидрон.
2
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мустафа Кемал беше казал,че сърбите са най-големия враг на България и се оказа прав.С техния безкраен шовинизъм са причината днес държавичката им да е по-малка дори от нашата и както са я подкарали няма да се учудя ако и автономна Войводина реши да се отдели от тях.
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Средновековна граница между България и Сърбия минава по река Морава, а за Македония сърбите не са направили едно въстание срещу турците и ВМРО е бг а не сърпска. Сърбия дължи репарации за убитите бг.