Обратв Турция, опозицията води

Опозицията доминара в европейската част на страната
31 мар 2024 22:06, Нели Христова
40
Обратв Турция, опозицията води
Снимка: БГНЕС

Опозицията в Турция води пред управляващите на изборите за кметове на столицата Анкара и Истанбул. Това сочат частичните резултатите от вота, цитирани от турските държавни медии. При преброени 20 на сто от гласовете настоящият кмет на Истанбул от опозиционната Народно-републиканска партия Екрем Имамоглу води с над 49% пред кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мурат Курум, който получава малко над 41%.

В Анкара разликата в полза на настоящия кмет от опозицията пред кандидата на управляващите е около 20% при преброени 12 на сто от гласовете.

НП събира 39,23% от гласовете срещу 37,83% за ПСР при 25,87% преброени бюлетини в цялата страна.

На трето място остава прокюрдската партия за единство и демокрация /ДЕМ/ с 5,42%.

Кандидатите на РНП за кметове на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш печелят съответно 49,90% и 57,28%. Кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мурат Курум /кандидат в Истанбул/ и Тургут Алтънок /Анкара/ получават съответно 41,36% и 35,33%.

В третия по големина турски град Измир води кандидатът на Републиканската народна партия Джемил Тугай с 47,80%, докато представителят на Партия на справедливостта и развитието Хамза Даг получава 37,27%.

Опозицията доминара в европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието води в Анадола.

Избирателните секции в 81 провинции на страната затвориха между 16.00 и 17.00 ч. местно и българско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на Ердоган младежите масово вярват в някакъв Създател (деисти) но мразят Исляма. 90% под 30 годишните не са мюсюлмани и открито го заявяват в улични репортажи.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция трябва да стане като САЩ и 51 щата, така да се управлява всяка област и по-подобен начин да се избира президента. Така който иска забратйа да ходи към границата със Ирак да живее.
11
3
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Турция е така. Една напред, две назад. Както сме и ние. Не знаем от коя страна да застанем - половината искат с Европа, другите искат с Русия. Там е и по-сложно. Освен ислямистки, лаикчии, има и кюрди, които искат автономия. Има националисти, които искат да изгонят всички араби. А Ердоан се опита набързо да ги ислямизира. Ударно прие сирийци, с пари от Катар и обеща да върви към исляма. Ама народа не е готов. Турчинът не е толкова мюсюлманин, колкото националист и покрай Ердо намрази Исляма още.
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не пишете глупости, Турция не е Истанбул, Анкара и Измир. Има 81 области и резултатите са следните: За Ердоган 39 области, за Ататюрк 30 области, за кюрдите 10 области, за националистите 2 области при обработени 61 %
9
6
 
24
 
! Отговори
Кас преди 1 месец
Ерата. ЕРДОГАН Приключи както и тази на Путин във скоро време
8
6
 
7
 
! Отговори
Като тук преди 1 месец
ПП слечели Варна и София,ГЕРБ селата,а ДПС Анадола .
7
4
 
4
 
! Отговори
а преди 1 месец
uh oh, ко стана, май май отиват нещата към доста драматични събития?
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердоган остаря, пък и не се справя с инфлацията. На турците вече им писна от него.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да видим ние кого ще изберем. Предстоят парламентарни избори. Боко, Купейкин , Киро и Пеевски.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре си беше при султана - никой не се натискаше за власт - като Просто Киро и Копейкин :)))
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде хаирлия да е! Успех на РНП!!!
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
обратни в турция колкото искаш :)))
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички големи медии включително турската СНН бяха превзети от кръгове близки до Ердоган с купени журналисти и водещи. Качествените журналисти бяха изгонени от големите медии. Но тези журналисти си направиха канали в Ютуб. Тази вечер турската СНН в Ютуб я гледаха 30 хиляди онлайн докато свободните журналисти изгонени оттам бяха гледани на живо от 250 хиляди онлайн.