МВнР: Недопустима забрана на достъпа до литература в РСМ

Българин от РСМ не е бил допуснат в страната заради книги
Обновена: 9 апр 2024 15:19 | 9 апр 2024 15:18, Елка Василева
19
МВнР: Недопустима забрана на достъпа до литература в РСМ
Снимка: МВнР

Считаме за недопустимо да бъде забраняван достъпът до литература, която е свързана с лица и събития от общата история на България и Република Северна Македония (РСМ) и настояваме за незабавно прекратяване на подобни действия. Това заявиха от Министерството на външните работи (МВнР) в позиция, публикувана на сайта на ведомството.

Изявлението е във връзка със случай, при който представител на българската общност в Северна Македония и български гражданин не е бил допуснат на територията на Република Северна Македония от граничните власти на ГКПП "Делчево" вчера заради притежавани от него десет броя книги.

Категорично неприемливо е в 21-ви век да ставаме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация, посочиха от външно министерство. Според позицията им още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, поставила си за цел интеграция в Европейския съюз (ЕС) и публично декларираща своята привързаност към ценностите и принципите на този Съюз.

Прави впечатление, че този необясним акт на граничните власти е предприет, след като България нееднократно призова темата за двустранните отношения да не бъде използвана като заложник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония, заявиха още от ведомството и изразиха надежда, че това не е умишлено търсена провокация срещу обществата от двете страни на границата.

Перспективите пред процеса на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и европейският комисар Оливер Вархеи на среща вчера, припомня БТА. Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни, каза българският държавен глава. Той допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.   


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Балкани
Повишен риск от пожари в Гърция, в събота избухнаха 72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Paisij преди 2 седмици
Вива Македониа!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"а забрана на руски телевизии и сайтове в бг може :))))))" - В Бг можеш да си гледаш руски телевизии колкото си искаш. Това, че ти не си наясно как да го направиш си е твой проблем. Дори и да те хванат, нищо няма да ти се случи. В Русия ако гледаш някоя забранена телевизия може 10-ина годинки да останеш в панделата. Ако напишеш такъв коментар в Русия относно някоя западна телевизия и си готов за затвора,така че очаквам доброволно да отидеш в Бг-затвор,защото си фен на руския начин на управление!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Благоевград - Оплачи се на македонското външно министерство. Или викаш няма как да го направиш, защото лъжеш хахаха
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Пиринска Македония - Пий си хапчетата и след това помисли пак. Ако пак имаш подобни мисли, смени хапчетата. Ако и това не помага имаш правото да се пренесеш в Северна Македония. Там на доста хора като теб хапчетата не им помагат, така че ще се чувстваш като у дома си. Успех!
10
6
 
7
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 2 седмици
Пиринска Македония ще се откъсне от мащехата България.Това е.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така се брани титовия македонизъм, там знаят че само малко да допуснат истината и всичко ще се срути и македонизма ще загине. Там е република сръбска Северна Македония. Но истината рано или късно побеждава.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Плювалниците на Русия да гледат и да се възхищават на Украйна 2 на балканите.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 1 Нито един сайт не ти е забранен, а за кабелните телевизии, на частника му е в работата да избира какви програми да пуска. За 1/100 от свободата в България в русия осъждат на каторга. Та, такива като тебе са направо за там.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те нали са антички макетата, наследници на гърка Александър Велики, как ще допуснат книги от вражеска България :)) Сърбите добре са им промили малките мозъчета, браво на тях :))
5
4
 
15
 
! Отговори
ицо преди 2 седмици
виждате ли иронията... наричат нас фашисти... а фашистите са тези които са забранявали и горели книги... тея са 80 години назад поне.
4
5
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
сценарият от украина се повтаря на балканите
3
4
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 седмици
Мдам... Пътят на северомакетата-сандро-величовички към ЕС ще минава за по-пряко през Танганайка и после през на Мачу Пикчу царевицата :).
2
8
 
8
 
! Отговори
аС преди 2 седмици
Maдонийо, Македонийо! ...Наша Украйна!
1
23
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 2 седмици
На ГКПП ,, Логодаш ,, българските полицаи и митничари редовно ни взимат и ни конфискуват македонските книги които сме си купили от книжарницата в град Делчево , Р..Македония.