Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни

Румен Радев е основният генератор на спънките пред нас, добави той
23 апр 2024 06:45, Анисия Иванова
108
Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни
Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Цените на жилищата в Гърция хвърчат, в Атика искат 3664 eвpo/ĸв.м
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прав е.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въртят сучат...от 9 извора вода носят в тая "ГМО ДЪРЖАВА"..ам няма мърдане- изискванията и условията трябва да се изпълнят- колкото и да не им се иска.Всичко друго е от пусто в празно .Трябваше нашите политици както гърците да отстояват много повече условия трябваше да бъдат отстоявани и вкарани в международните документи и условия.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сърбоманите в Македония нищо няма да признаят, дори дедите им да им проговорят.
29
1
 
25
 
! Отговори
kolio преди 3 седмици
Този ***,да каже какъв е бил баща му и дядо му преди него.На какъв език е говерено и тогава да ми се дуе,че е македонец!!
28
4
 
12
 
! Отговори
Панелен пАвиАн преди 3 седмици
До БългаринЗа нищо не е права тая кукла на конци,а глупостите по адрес на нашия президент дето повтаряш като папагал са активно мероприятие на централата на ГЕРБ , запичнато още през първия мандат на РР! Колкото до"македонците" и брюкселските чиновници взеха да се усещат, що за безпросветни се ля ни са тия. А на челото на този пише У Д Б А с големи букви!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Празни приказки на слаб политик и слабоумен човек, няма да получите нищо по този начин!! Ясно е, че путлерандия ви управлява, затова в момента в който кочинята на Хипофизният *** падне, ще паднат и сърбоманите в БЮРМ от власт, тогава нещата ще се наредят добре за всички българи от двете страни на границата!!
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
поставят им се условия и като не ги изпълняват отиват в 9та глуха, да им се сложат визи и да им се приберат паспортите , какво само им клякате на тези
25
11
 
2
 
! Отговори
Soli Invictо преди 3 седмици
Поклонете се на Непобедимото Слънце! Махнете сините нацистки знамена с кръглата месечина по средата и сложете знамето със Слънцето пред парламента и президентството ви!Вече не сте в Евронацисткия съюз, а сте провинция на Македонската империя! Провинция Чалгария, добре дошли в най-голямата империя в цялата слънчева система! Цялата Слънчева система е Македония!
24
22
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
За съжаление той, а не Гумен Крадев е напълно прав. Цялияат проблем с РСМ е забъркан от комвунистите и българите и македонците - руски проксита. путин, който заяви напълно съзнателно и нарочно, че кирилицата тръгва от македонските земи, няма интерес да бъде два братски народа. Преди дая забием нож в гърба на РСМ с ветото , ние българите бяхме едни от предпочитаните им съседи---сега сме най омразните, дали това не и наша заслуга? Статиите срещу България ,след ветото се увеличиха с пъти.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИЗГЪРБИЛ СЕ ПЕНДАРАТА И ЩЕ СТАНЕ РЪЖДАВО ПЕТАЧЕ!!!...
22
1
 
16
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Няма да я има Северна Македония след 10-15г ще има Велика Халбано-македоно-потуро-съръмнозова сбирщина....
21
3
 
16
 
! Отговори
Механик преди 3 седмици
Това е поредната манипулация за дестабилизирабе на България, но само ако и се вържем ;)А тоя *** за това са го сложили там, да плещи простотии.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак ни занимавате с глупостите им. Не са интересни.
19
0
 
10
 
! Отговори
Мммм преди 3 седмици
Педаловски,по-кротко!Много прахоляк вдигна!
18
1
 
11
 
! Отговори
Папо преди 3 седмици
В гръцките форуми ги спукват от подигравки.
17
1
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 3 седмици
Впишат ли българите в Конституцията, реално не могат да ни крадат историята и езика, защото не могат категорично вече да заявяват ,че са напълно различен народ и нямат нищо общо с нас.
16
4
 
6
 
! Отговори
Реалполитик преди 3 седмици
Не можеш на сила да казваш на един народ какъв е. Русия го доказва в Украйна. Единствения ефект от тази политика е неистова омраза към насилника, каквото и постигнахме. От тази омраза ще се възползва някой по-умен в следващ етап от историята.
15
2
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 3 седмици
До редакторите , за какво му давате трибуна на тоя. Какво ни интересува. Ако искат марсиянци да се пишат. Който изка да е българин да дойде в България
14
1
 
12
 
! Отговори
Дякона преди 3 седмици
След неминуемия разпад на СМ единственото спасение за шепата "македонци" ще е дългия им път към техния законен цар в Пакистан великият македонец принц Мир Газанфар Али Кан! Щото и на сърбите им е писнало от простотиите им ...
13
5
 
13
 
! Отговори
Историк преди 3 седмици
Българите още не сме си прочели собствената история, а ще учим съседните народи на история... Колко българи са научили че 1944 в България комунистическата хунта установява най-кървавия режим в Европа изтребвайки само за година над 30 хил. от елита на нацията? Или че ВСВ руснаците са ползвали БГ армията за пушечно месо срещу германците, но въпреки това след нея сме със статут на победени и плащаме жестоки репарации?