Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни

Румен Радев е основният генератор на спънките пред нас, добави той
23 апр 2024 06:45, Анисия Иванова
108
Пендаровски: ЕС отхвърли исканията на българите, спасява ги с включване в конституцията ни
Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Цените на жилищата в Гърция хвърчат, в Атика искат 3664 eвpo/ĸв.м
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 5 - забравяш Кувейт - "отцепен" от Ирак
11
18
 
4
 
! Отговори
Радев преди 3 седмици
Така е. Аз винаги съм защитавал Кремълския интерес, не българския. Мястото на Македония е като придатък на Велика Сърбия, а на България като придатък на Велика Русия.
10
3
 
30
 
! Отговори
Коки преди 3 седмици
Кой крив, кой прав в този спор , никога няма да се изясни, но е унизително, че България всеки може да я обругава, да я краде, да й заповядва какво да прави, и това е заради нашите продажни политици. Те досега не са защитили по никакъв начин авторитета на държавата ни.
9
1
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Хахаааа, Пендара ще се вози и той скрит в багажник към Белград :)))))))))))))))))))))))
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да измислим някакъв умен план да ги асимилираме. Това е все едно детето ти в тинейджърска възраст да изперка или да иска да си смени пола и да не направим опит да го излекуваме.
7
1
 
18
 
! Отговори
Историята... преди 3 седмици
Минало несвършрно. Историята се описва, но и се създава. А създаването й е настояще. Не е миналото. Каквото и да е било миналото, си е останало там. Никога, никой от нас няма да се върне в пелените. Европа е настояще. А нейните настоящи интереси са на имперския ринцип "дивиди ет импера". Да ризнае нашите искания, означава, да признае че сме една държава. А европа умира от страх пред големите държави. Затова ги разпарчетосва. Изводи?
6
1
 
17
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
В средата на деветдесетте години им дадохме 100 танка и 104 гаубици!
5
0
 
36
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Пендо, договорите се подписват за това, че да се изпълняват! Върти се около историята, като стриптизьорка около пилон! Историческата комисия не била повод, да се спират преговорите? Защо бе, защото историята не ви изнася? Или вервате на историята , която само от Кремъл и Белград ви спуснат? Решението е лесно, отворете архива на вашата ДС, и истината ще блесне! Нали сте големи мъже? И да си кажеш, че Гоце е Българин, все е някакъв напредък!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна = Косово = Македония = Тайван
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
100 те БТР-а трябваше да ги пратим в Македония, ама пълни с войници. Тия лапенца нямат място на световната сцена , камо ли в ЕС.
2
5
 
33
 
! Отговори
България над всичко преди 3 седмици
Европа спаси умрялата Северна Македония.. иначе ветото оставаше хахахахахахахаНищото Северна Monkeydonia не спира да разсмива
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искаме да влизаме някъде където въобще не се съобразяват с нас и историята ни . Това на нищо не прилича. Европейски ***. само гледат безогледно да се разширяват. Няма и Шенген. какво има за нас в така съществуващата Европа? май нищо. Остава ние сами да продължаваме да държим на себе си. Пендо да си гледа работата. Много неприятна личност.