Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия доставя оръжие на страната, но то не се използвало срещу демонстранти
Обновена: 31 яну 2012 16:06 | 31 яну 2012 16:05, Елка Василева
180
Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар ал Асад да подава оставка, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в интервю за австралийския тв канал Ей Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че не е в стила на руската политика да моли някого да подаде оставка. "Смяната не режимите не е наша  професия", подчерта Лавров. Първият дипломат на Русия отхвърли твърденията, че Москва безусловно подкрепя режима в Дамаск и декларира: "Ние не сме приятели и не сме съюзници на Асад".

По въпроса за продължаващите доставки на руско оръжие за Сирия Сергей Лавров обясни, че има подписани договори и те трябва да се изпълняват. Същевременно той изрази увереност, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не се използва срещу демонстранти и не води до задълбочаване на кризата в страната.

Още по темата

Сергей Лавров, който е на посещение в Австралия, заяви, че Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме резолюция за външна намеса със сила в Сирия. "Ако опозицията отказва да седне на масата за преговори с режима, тогава каква е алтернативата - да се хвърлят бомби?", зададе той реторичен въпрос. След което подчерта, че "гарантира", че Съветът за сигурност никога няма да одобри това.

Лавров опроверга съобщенията на някои медии, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не може да се свърже с него, за да обсъдят сирийската криза. Министърът обясни, че когато днес е пристигнал в Австралия от Нова Зеландия, му е било докладвано, че Клинтън е изявила желание за разговор, но не било в правилата на руската дипломация да отказва предварително насрочени срещи. "При най-малка възможност ще проведем такъв разговор", каза Сергей Лавров.

В Москва виден руски парламентарист заяви днес, че Русия е обезпокоена от констатациите, които се правят в САЩ и Европа, че режимът на Башар ал Асад е обречен и няма бъдеще. В телемост "Москва-Берлин" първият заместник-председател на комисията по международни въпроси към Държавната дума Константин Косачов се оплака, че руската позиция относно Сирия "се интерпретира несправедливо и некоректно" или като подкрепа за конкретния лидер, или като защита на руските икономически и военни интереси.

Депутатът от Думата подчерта, че главната мотивация на Русия в случая е да се действа в рамките на международното право.  "Никой няма право да определя легитимността на този или онзи режим, това е изключително право на сирийския народ", заяви Константин Косачов.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов от своя страна заяви, че приемането на резолюцията за Сирия от Съвета за сигурност на ООН може да доведе до гражданска война в страната, предаде Франс прес. "Проекторезолюцията на Запада не предвижда компромис. Налагането й ще отвори пътя за гражданска война", предупреди Гатилов в микроблога си в Twitter, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
2
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
"Смяната на режимите не е наша професия!" Хм, коя страна и кой режим визира Лавров? Въпрос с повишена трудност за .... има един точен израз на английски език, ще го употребя с червена точка на екрана: americanballs suckers.
160
9
 
6
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
До 170!!!Кажи ми братко какви хапчета пиеш да започна и аз да пия същите?Явно си едно обидено русначе или узбегче което се сърди че БЪЛГАРИТЕ не колечиним пред руските узурпатори..Такива като теб които кълнат и приказват толкова много глупости не свършват добре..Всичко на този свят се връща никога не го забравяй..Така е устроена Вселената..Няма как да ме засегнеш с глупостите които пишеш тъй като просто не съм такъв..Измисли нещо друго..
159
4
 
6
 
! Отговори
do Един Гет преди 12 години
Не ти писа Hansens, но и това не разбра. Ти СИ евреин. Мислиш така и пишеш така. От къде е дошла твоята русофобия, по-долу се вижда, наследствена е. Дори не пишеш като българин, не се изразяваш като българин. Презрението ти към нас просто си личи от написаното. Малко вероятност от грешка и да си просто небългарин.
158
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Germanskite nacisti sa suzdali CIA.
157
5
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ne e bilo lesno na Rusia da zashtitava Bulgaria na Berlinskija Kongres.Vsi4ki na Berlinskija Kongres sa bili sreshtu Rusia.
156
5
 
6
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
До 161!!!Не съм евреин и никой от моето семейство не е..Незнам каква е тази злоба и русофилско мислене сред вас?Всички БЪЛГАРИ са мои братя и сестри и докато не започнете да мислите по този начин и не се покаете нищо добро не ни очаква..Българите забравиха завета на дедите си и затова страдаме..СМЪРТ на всички империалисти и тези които искат да поробват свободните народи по света!!!Бог да пази България!!!
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 163 това е политика , естествено е че на краая са искали да избегнат Съветската окупация, защото са знаели какво ни очаква, но не са успяли и днес сме плод на това , което се случило през следващите 45 години. И германците са искали в последните дни на войната да бъдат колкото се може повече под западна окупация и с право от милионите пленени войници изпратени в Сибир малцина са оцелели , не е били така обаче с военнопленниците на запад.
154
4
 
5
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
До Hansens!!!Незнам братко каква е тази злоба и йордещина в теб???Не видях и не прочетох нито един от нас да те обиди както ти обиждаш..Това е последния ми отговор към теб тъй като смятам че просто не заслужаваш моето внимание както и на останалите хора тук..Ако си професор или академик моля да ни извиниш нас простосмъртните...
153
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 161 Значи за теб Арабската пролет е инсценировка но движението Окупирай Уолстрийт не , на това се вика двоен стандарт или както ми отърва само руснаците да са доволни и долу Америка , типично комуноидно мислене.
152
4
 
4
 
! Отговори
Hansens преди 12 години
До 159:Аха,значи цяла война си с едните,а когато видиш зора се оттегляш и обявяваш неутралитет,за 2 дни и това те прави неутрален,така ли! Стига моля ти се глупости и тъпотии ръсили в тоя интернет!!!
151
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа днешния ден е един много тъжен ден за БГ историята , докато на Нюрнбергския процес са произнесени само няколко присъди , нашите дупедавци комуноидски произнасят и изпълняват на днешния ден по най-варварски начин хиляди смъртни присъди , регентите , министрите от три правителства , народни предсставители са убити в общи ями с картечници , това са варварите комунисти.
150
4
 
4
 
! Отговори
до Един Гет преди 12 години
Ние не сме евреи и следователно не сме ти братя. Ти си тук да ни лъжеш и мамиш с лъжите си. За това, като Българин ти пожелавам на теб и другите като теб, колкото лъжи ни изспипете, десет пъти по толкова пари да загубите. Всеки път и при всяка вашалъжа-измама. Има Бог и той има грижата и за Истината. Това е форум за обмен на информация и взаимно обогатяване, а не за промивеане на мозъци.
149
4
 
6
 
! Отговори
do 158 преди 12 години
За толкова глупави ли ни имаш. Всеки знае, че Мубарак и генералния щаб са учили, завършили в САЩ и са назначени от тях. Просто решиха да сменят Мубарак, щото е вехт вече. А може да е отказал да им играе по свирката. И децата знаят, че там нищо не се е променило. За това САЩ и Израел ги приветсваха. За това и след това продължиха протестите. Но ти явно си налоумен щом не си разбрал това.
148
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 148 явно си пропуснал уроците по история и не знаеш ,че няколко дни преди 9 септември България излиза от оста и на практика обявява война на Германия , точно тогава се случва абсурдната ситуация да сме едновременно във война и със Съюзниците и със Оста , но руснаците бързат да преминат Дунава за да си окупират това , което са се разбрали на Ялтенската конференция
147
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 155 Само да ти добявя , че Хосни Мубарак в Египет , където няма петрол , си беше съюзник на САЩ и Израел , но това не попречи да приветсват арабската пролет независимо ,че така след изборите на власт идват мюсулманските братя , но това е гласа на народа , а той е най-важен.
146
3
 
7
 
! Отговори
Hansens преди 12 години
До 156Да убедих се,не си смешен, глупав си!!! Жалко за теб!!!
145
11
 
6
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
До Hansens!!!Братко незнам от какъв петрол си заслепен и колко нефт си добил през живота си..Пак ти казвам който сее смърт чрез оръжията си рано или късно ще пожъне същото..Убивайки хиляди узурпаторът Асад надали си мисли за черното злато или изтеклата КРЪВ!!!Дано Бог накаже руснаците за безумната им алчност и имперски амбиций!!!
144
4
 
21
 
! Отговори
Hansens преди 12 години
До:154Ако не си смешен,ще кажа че си глупав.Първо оръжие продават всички държави,не само руснаците,второ света не е освободил никой.В Ирак и Либия,от както се намеси света уж да ги освобождава загинаха 10000 пъти повече невинни,отколкото при "варварските им режими".Трето и децата знаят,че светът(САЩ) се намесват в тези държави не заради хоарата а заради петрола им!!! Така,че стига глупави и недодялани коментари!!!
143
19
 
5
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Незнам чудно ми е братя как е възможно да има такива чудовища в човешки кожи като руснаците..?Продавайки оръжие и сеейки смърт бъдете сигурни че рано или късно ще пожънат същото..Колко хора трябва да умрат в Сирия за да се намеси светът и ги спаси от тоя узурпатор Асад..???Тия наглите руснаци за непобедими ли се мислят или искат да воюват срещу целия свят..???До кога животите на невинните хора ще зависят от подобни чудовища..
142
2
 
8
 
! Отговори
5 za 63 сашо преди 12 години
Лъжеш за обявяването на независимостта на България. Сключват се 3 договора, исторически документи. С единия, Турция признава независимостта ни срещу 75 000. Тези пари, да се откупим ни ги дава в заем Русия, никой друг не е искал, тях сме връщали. Това е договора с Русия. А Русия се отказва от контрибуциите, които Турция й дължи за войната. Русия реализира загуба. Но за втори път ни помагат да станем независима държава. Другите ти лъжи не заслужават внимание. Вашата история в БГ няма да се учи.