САЩ: От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат

Русия: Сирийският режим воюва срещу подкрепяни от "Ал Кайда" бойци
9 мар 2012 11:43, Елка Василева
25
САЩ:  От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат
От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат, заяви Вашингтон. Снимка: архив, Reuters

Американските власти разполагат със сведения, че от Сирия изтичат големи потоци парични средства и че видни представители на управляващия режим бягат в съседни страни, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По думите й това често е начало на процес, в който поддръжниците на режима започват да разбират, че той е обречен.

Нюланд не посочи имената на бегълците, като само уточни, че те се прехвърлят в Ливан, Йордания, Турция и други съседни на Сирия държави.

Според Нюланд обикновено подобен процес проявява тенденция към разширяване. Тя добави, че през последните месеци се наблюдава увеличаване на броя на дезертьорите от сирийската армия, главно на редници и сержанти.

От своя страна високопоставен руски дипломат предупреди, че режимът на президента Башар Асад в Сирия се бори срещу подкрепяни от „Ал Кайда“ бойци, сред които има най-малко 15 хиляди чуждестранни терористи. Те щели да превземат градове в цялата страна, ако правителствените сили се изтеглят, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Михаил Лебедев, заместник постоянен представител на Русия в европейската централа на ООН в Женева, заяви това на първата среща на новосъздадения Сирийски хуманитарен форум, организирана от Бюрото на ООН за координация на хуманитарната помощ.

"Бунтовническите групи нападат, убиват, измъчват и сплашват цивилното население. Притокът на терористи от всякакъв вид от някои съседни страни постоянно нараства", заяви Лебедев. Той обърна внимание, че бунтовници са извършили наскоро атаки от голям мащаб срещу инфраструктурни обекти, сред които училища и болници.

Русия е верен съюзник на Сирия, въпреки че по-голямата част от международната общност осъжда репресиите на режима срещу неговите опоненти и невъоръжени цивилни, отбелязва Ройтерс.

Междувременно рано тази сутрин избухнаха ожесточени сблъсъци между дезертьори и войници от сирийската армия в централната сирийска провинция Хомс, съобщи ДПА, като се позова на представители на опозицията, която е свикала за днес масови протести.

"Тежки престрелки се водят в покрайнините на град Растан и в района на Ал Кусаир между бойци на опозиционната Свободна сирийска армия и правителствените сили", каза Абу Имад, опозиционен активист, базиран в Северен Ливан. Черен дим се вижда над районите, обхванати от боевете, допълни той.

Сирийските местни координационни комитети - опозиционна група, документираща насилието из цяла Сирия, съобщиха, че правителствени войски обстрелват райони в Карам аз Зейтун, Халидия и Баяда в разбунтувалата се провинция, допълва ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
едностранни новини преди 12 години
Като преодолее човек медийното замъгляване за т.нар. ''арабска пролет'' започва да се усеща, че след като дойдат на власт и в Сирия ''мюсюлманските братя'' ще изколят християните там, както го направиха в Египет! / впрочем някой т.нар. журналист да отрази кланетата над 'коптите'' в Египет от сега управляващите?/Затова Саудитска арабия, Иран и прочие изпращат ''муджахидини'', т.е. терористи, въоръжават ислямистката опозиция, извършват диверсии и подклаждат огъня!
23
1
 
5
 
! Отговори
tosh преди 12 години
Благодаря за 100% достоверната информация dnes.bg.Така като продължавате се замислям дали да не ви сменя платения сайт :):):)Досега изброих само 4 места от които ви "спонсорират": Кунева, Първанов, Герб и разбира се братска Америка. По този повод редакторите ви станаха ли милионери вече или още работа им трябва?
22
4
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
А бе ей, ало! Този другарю Асад с комунизъма си колко хора бе убил, по малко от баща си или не. Той живее в 21 век ,а тука комунизма вече няма. За що дощеря на Сталин е избягала в Америка, защо сън на Хрушчев живее в САЩ цял живот. Харесвате Иран, Куба, КНДР, Китай,Русия,Беларус,Ли защо техните децата учат на Запад, банковите СИ сметки са в западни банки, търговските Ви партньори също, купувате си къщи на Запад Защо бе,? За това че са умни хора и искат да живеят без тая комунистическа тъпотия
21
3
 
6
 
! Отговори
4oko преди 12 години
Нии на КРАДЦИТЕ от сащ не вярваме!!!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато пратеникът на "Арабската лига" от Судан отразява ситуацията в Сирия, той казва: Протестиращите са въоръжени с модерни оръжия и стрелят по военните, а те отвръщат, вместо да им дадат цветя. Ако стрелят по която и да е ярмия, тя ще отвърне." В последствие "Арабската лига" отхвърля тази декларация и праща поставени лица.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия ще им набие канчетата на платените от американците "бунтовници"-терорости.Информацията, която представя запада си няма нищо общо с истината.За съжаление страхливците Израел подпомагани от САЩ смятат да разпалят нова война с неясни последици за целия свят
18
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 18 изчадие адово каккто си се крустил , за какво по точно се бориш
17
2
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Мръсни *** изчадия!
16
0
 
10
 
! Отговори
princess преди 12 години
znaete li tozi 4eren dim ot kakvo e?buntovnicite palqt gumi ,posle snimat i vikat BASHAR gi bil strelql s granotometi.da ne govorim za vsi4ki postanovki,koito pravqt i zasnemat,za da obvinqvat pravitelstvoto.Za va6e svedenie,ako voiskata izpolzva celiq si kapacitet,misliteli,4e dosega nqma6e da se spravi s tezi buntovnici.No 6te vi kaja,4e armiqta izpolzva mnogo malak procent,ot tova, s koeto razpolaga s cel MINIMALNO civilni i nevinni jertvi.BASHAR E DLAJEN DA ZA6TITAVA NARODA SI OT BUNTOVNICI
15
1
 
9
 
! Отговори
princess преди 12 години
DO 13,abe mnogo razbira6,ima i druga pogovorka:ma4kai, za da ne te ma4kat.Za Syriq vaji na 100%."Бунтовническите групи нападат, убиват, измъчват и сплашват цивилното население. Притокът на терористи от всякакъв вид от някои съседни страни постоянно нараства", заяви Лебедев. Той обърна внимание, че бунтовници са извършили наскоро атаки от голям мащаб срещу инфраструктурни обекти, сред които училища и болници."spored teb kakvo trqbva da pravi Bashar?moje bi da gi po4erpi s 4ai?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
днес ,бг вие сте *** *** ! жалки папагалчета
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До тук Русия е най разумна.
12
8
 
6
 
! Отговори
ДО 7 преди 12 години
бащарчо малко трябва да спре да мачка че старите хора са казали "Който нож вади от нож умира", при Кадафи който също много мачкаше накрая знаеш какво стана.
11
3
 
18
 
! Отговори
Следец преди 12 години
Щатите дадоха властта в Египет в ръцете на ислямистите от "Мюсюлманско братство".Щатите въоръжиха "Ал Кайда" и й позволиха да свали Кадафи в Либия.Щатите прехвърлиха сили на "Ал Кайда" в Сирия от Турция и се очаква да ги въоръжат също...Какво следва?
10
3
 
22
 
! Отговори
ъц преди 12 години
Абе, г-да редактори на ДнесБГ, научете се да използвате и други, алтернативни източници, а не да повтаряте като папагали емисиите на CNN и FOXnews (за достоверноста на информацията на последнато, тук у сащ има доста вицове, от типа на"една жена казала...").псМного сте наплашени от пасланика на сащ у софия, що не идете да си леете куршум при някоя баба.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"опозиционна група, документираща насилието из цяла Сирия, съобщиха,........"как точно го документира насилието и с каква цел? стига писахте помия бе!
8
6
 
22
 
! Отговори
Барак Осама! преди 12 години
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ПРОПАГАНДАТА...
7
6
 
20
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
Мачкай,Башар!
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако нападнат Сирия, това няма да е война за ресурси, Сирия няма такива. Но тя, заедно с Иран и Хизбулла в Ливан, е един от главните защитници на палестинската кауза, а палестинците са основният проблем на Израел. Ако американците нападнат Сирия, ще бъде само заради изгодата на Израел.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като информацията изтича от американските медии е ясно, колко е достоверна