Няма признаци за изтегляне на сирийската армия от размирните райони

Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави
10 апр 2012 10:40, Елка Василева
25
Няма признаци за изтегляне на сирийската армия от размирните райони
Няма признаци за изтегляне на сирийските войски и тежки въоръжения от размирните райони на Сирия. Снимка: архив, Reuters

Няма признаци за изтегляне на сирийските войски и тежки въоръжения от размирните райони на Сирия тази сутрин, както изискваше предложението на ООН за прекратяване на огъня, съобщиха активисти, цитирани от ДПА.

Планът на ООН трябваше да влезе в сила в 6,00 ч. местно време (03,00 ч. по Гринуич), но вместо това няколко сирийски танка, които все още са разположени в околностите на Хомс, обстрелваха кварталите Ал Халидия и Баб ал Сибаа, заяви сирийски активист. Танковете и войниците още са си там, където бяха, няма промени на терена засега, добави той.

Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания в Лондон център за наблюдение на човешките права, заяви, че ако мирният план на пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан не се изпълни, Сирия ще затъне в гражданска война. Вчера по данни на сирийски активисти в страната са били убити 155 души.

Сирийски танкове обстрелваха град Хама в централната част на страната в ранните часове на днешния ден и продължават да патрулират по улиците в деня, в който трябваше да започне изтеглянето на правителствените сили от градските зони, съобщи Ройтерс, като се позова на сирийски активист.

Още по темата

"В 2,00 ч. през нощта чухме да избухват два снаряда и грохотът на танковете, движещи се по улицата", каза Манхал Абу Бакр. "Сега не се чува стрелба - те ни обстрелват през нощта, така че да ни е по-трудно да ги снимаме", добави той. Интернет видеозапис, който по думите му е заснет в Хама през нощта, показва експлозии в застроена зона. В Дума, предградие на Дамаск, танковете също са по улиците тази сутрин, съобщи друг активист.

Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави вчера - по-малко от 24 часа преди да започне прилагането на мирния план на ООН - вече смятан от мнозина за мъртвороден, обобщава британският вестник "Таймс". Изданието има предвид убийството на ливански телевизионен оператор в Ливан и на четирима сирийски бежанци в Турция при стрелба от сирийска територия.

Ожесточените боеве в Сирия се разпространиха през две граници в понеделник, като подкопаха надеждите за успех на поръчания от ООН мирен план, чието прилагане трябва да започне във вторник, пише друг британски вестник "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че мисията на Кофи Анан е била смятана от мнозина за невъзможна от самото си начало. Насилието в понеделник, което взе десетки жертви, подкопава и малкото оставащи надежди, че режимът в Сирия ще изтегли своите сили от населените места.

Сирия е потопена в прекалено много кръв, за да може конфликтът в страната да бъде разрешен по пътя на преговорите, подчертава в редакционна статия вестник "Индипендънт". Бруталната тактика на правителството му създава нови и нови врагове, предупреждава изданието, като отбелязва, че арабската държава върви по пътя на Северна Ирландия, където политиката е била доминирана от ответните прояви на насилие от страна на двете враждуващи общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
17
 
7
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Отдавна сирийското правителство изчерпа възможностите за мирно разрешаване на конфликта..Реките от кръв проляти ще родят още повече смърт!!!Незнам какво чака ООН и НАТО за да се намеси и спре конфликта..Може би милостта на Китай и Русия???СМЪРТ ЗА АСАД И РУСКИТЕ УЗУРПАТОРИ!!!
2
3
 
5
 
! Отговори
Кантор преди 12 години
РеКолонизация на Африка - САЩ или Китай! Това е отговора.
1
5
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Eto taka se braniat nacionalni interesi a ne sas Celuvki po neznite Casti