"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск

Важните играчи – Русия, Китай и Иран не дойдоха в Истанбул
1 апр 2012 19:52,
139
"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск
Снимка: Reuters

"Приятелите на Сирия" призоваха в заключителната декларация на Втората си конференция в Истанбул да се определи краен срок за прилагането на мирния план за Сирия от режима в Дамаск, но запазиха мълчание по въпроса за евентуално въоръжаване на сирийските бунтовници, предаде Франс прес.

"Групата на Приятелите на сирийския народ приветства усилията на специалния пратеник Кофи Анан и изрази подкрепата сиза цялостното прилагане на мандата му", се казва в заключителната декларация на 83-те страни участнички във форума.

Групата призова "специалния пратеник да определи крайна дата за следващите етапи, включително ново сезиране на Съвета за сигурност на ООН, ако убийствата продължат", се казва още в документа.

Още по темата
Във вторник режимът на президента Башар Асад се ангажира да приложи този план, но репресиите на правителствените войски над протестиращи предизвикват скептицизъм в много столици за намеренията на Дамаск.

"Мина почти една седмица и трябва да заключим, че режимът увеличава вече дългия си списък на неспазени обещания", заяви на конференцията държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Президентът на Сирия Башар ал Асад вече няма време за извинения. САЩ ще продължат да подкрепят сирийската опозиция и ще й помогнат да изпълни хуманитарни акции", посочи още тя. По думите й, става дума за доставка на специално оборудване - комуникационни средства, за да може опозицията да поддържа връзка с външния свят и да предупреждава населението за нападенията на армията.

Френският външен министър Ален Жупе също настоя за определяне на краен срок за прилагането на мирния план на Кофи Анан от режима в Дамаск.

Планът на Анан предвижда прекратяването на всички прояви на насилие от всички страни в конфликта под надзора на ООН, доставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия райони и освобождаването на несправедливо задържаните лица.

От конференцията в Истанбул обаче отсъстваха важни играчи, сред които главните съюзници на Сирия - Русия, Китай и Иран. Не дойде и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Американски дупедавецо никой няма да колонизира космоса. такива изверги които мечтаят да колонизират ще бъдат избити по време на полет. мозъчния ресурс за военните е неградивен и най-много да доведе до унищожението на хората на земята американско дупедавецо. ще умреш и ти убит от твоите кумири американците рано или късно.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Славянче а нещо за технологиите ще кажеш ли , кой е в технологично отношение десетилетия напред , не смяташ ли че в края на 21 век ще започне колонизацията на космоса и кой според теб ще бъде пионер в тази колонизация , кои са корпорациите които ще имат силата и възможността да осъществят такъв мащабен проект , къде в момента в света се генерират най-нови идеи , коя е страната която не страда от липса мозъчен ресурс а
117
1
 
2
 
! Отговори
до 133 от славянин преди 12 години
В най-изгодно положение са тези които имат най-много територия и природни приложими в ежедневието природни ресуси - нефт, газ, сладка вода, обработваема земя, а не злато! Златото както и парите не са реално богатство и това съвсем скоро всички ще го разберат! Умните инвеститори купуват именно реални ресурси!
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ще добявя че страните от НАТО държат 50% от БВП на света , в това число и ние барабар Петко с мъжете , а като прибавиме и страните от Британската общност проентите стават повече от 60 ,към тях се числят Австралия и Индия и редица други за какво въобще говориме , диспропорцията в съотношението на силите е очевадна. БРИКС не е първия икономически съюз , няма и да е последния и честно не вярвам дълго да просъществува заради крайната му разнопосеченост , политическа , геостратегическа и т.н.
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти си луд къде ги четеш тези неща , чукни в чичо гугъл той ще те информира , дори не ти трябва специализирана литература . от 16000 тона световен запас Щатите имат 8000 тона , Русия и китай имат по 1000 и нещо за останалите не съм се интересувал , БЪлгария има 40 т., повече от една Чехия, а ЮАР мой човек от както дойдоха *** на власт запада и бялото малцинство постепенно го напуска.За миналата година САЩ имат 3% ръст , тоест Китай трябва да има почти 9% , а Русия почти 15% за да не изостават
114
0
 
4
 
! Отговори
Играта загрубява преди 12 години
Именно БРИКС слага бариера срещу домогванията на Щатите да оправят все по закъсващата икономика. Ще се наложи да изчерпят собствените си енергийни запаси от петрол, а не както досега от други райони по света. Плюс разплащанията в друга валута, а не щатската. Япония и тя тихомълком поддържа БРИКС. Ударът срещу Сирия и Иран е да спре растежа на Китай, Индия, ползуващи Ирански петрол. Нещата вървят към война, което може да прерасне в световен конфликт. България е страшно уязвима за ракетни удари.
113
1
 
6
 
! Отговори
Щатите губят бавно преди 12 години
САЩ оперира със чужди златни резерви, например германски и швейцарски. Собствени се оказва че нямат. Относно икономиката - след 2 световна война е имала над 50 процента от световната икономика. Преди 20 години, тя бе спаднала под 25 процента. Тази криза я засегна твърде много. Имат огромно количество непокрити, фиктивни долари. Южна Африка има над 80 процента от световните естествени диаманти. Щатската икономика преминава на военни релси, както при Хитлер. След 2 юли Щатската демокрация рухва.
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си че реалността е друга Брикс наистина имат 2.5 млрд население , имат и висок ръст като развиващи се икономики в момента , до миналата година имаха около 7% от БВП на света и около 60% от БВП на САЩ взети заедно , а колкото до златните резерви Сащ държат около 50% от световните докато БРИКС 10% , колкото до армията Сащ респективно НАТО са единствената сила в момента , която може да води военни действия на друг континент и на такива далечни разстояния , наистина реалността е друга.
111
2
 
1
 
! Отговори
Някой ще загуби преди 12 години
Интересна е Турция. Тя ще загуби, така както загуби в Либия, независимо че настървено се включи - Западът я игнорира. При евентуален военен конфликт, Турция ще загуби не само престиж, но и територии. БРИКС няма да се поколебае да я преразпредели. Ататюрк ще се обърне в гроба, виждайки че днешните управници, вместо към неутралитет, вървят към война. От неутралитета през Втората световна война, Турция се съхрани и спечели. Всяка война е носела загуба на Турция. Над 30 милиона турск кюрди чакат.
110
1
 
3
 
! Отговори
Реалноста е друга преди 12 години
БРИКС оповести създаването на собствена междудържавна банка, което ще рече, че американският долар излиза от употреба между петте страни - Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка - петте страни с най-голям запас на злато и скъпоценности, с общо население над 2,5 милиарда население, с бързо развиваща се икономика. Времето на Щатите, като икономическа сила е в залез. Зад Сирия стои БРИКС, разполагащо с огромни армии и бързо развиваща се военна техника.Плюс Иран и Северна Корея - реалност.
109
2
 
22
 
! Отговори
ИСТИНА преди 12 години
Най-големите демокроти:-при създаването на САЩ са избили коренното население на цял континент, индианците-всички *** в САЩ са потомци на отвлечени *** от Африка за роби в плантациите-единствената държава използвала ядрена бомба срещу деца и старци и изпарили за части от секундата над 400хил.невинни-всеки американски президент е запалил поне една конвеционална война срещу суверенна държава и в резултат са избити стотици хиляди невинни хора-създала всички терористи,като Осама,Садам и т.н. Сигнализирахте за неуместен коментар
108
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕНАВИЖДАМ АМЕРИКАНСКАТА НАГЛОСТ, ЛАКОМИЯ, БЕЗОЧЛИВОСТ! ВСЯЧЕСКИ СЕ ОПИТВАТ ДА ОТЛОЖАТ ВЪВ ВРЕМЕТО ФАЛИТА НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА, НО ТОВА ВСЕ ПАК ЩЕ СТАНЕ - РАНО ИЛИ КЪСНО! ПЪЛНИ ***!
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истина е че в страните където мина Арабската пролет се настани и ислямизма , но това е нещо нормано , ответна реакция на хората когато нещо е било дълго време забранявано със сила и у нас след 10.11.89 се възстановиха старите журжоазни партии дори царя си го направихме премиер заради носталгията , така и те ще преминат през този период , това е ената на свободата , колко ще продължи и какви сътресения ще има никой не знае. Афганистан е клиничен случай докато за държавите от Магрева нещата не са
106
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние първо сме част ЕС , второ сме членове на НАТО , трето сме граничеща с исляма страна и сме в тесни връзки със страните от Близкия изток , четвърто в България има много сирийци и освен членовете на дипломатическата мисия останалите попдкрепят опозицията и на края но не по значение , как смяташ нормално ли е едно управление да действа по този начин срещу собствения си народ , аз не смятам че е нормално , но и никога не съм бил диктатор за да разсъждавам като Асад
105
0
 
17
 
! Отговори
topor преди 12 години
"Приятелите на Сирия" докараха ислямистите в Египет на власт."Приятелите на Сирия" загубиха в Ирак."Приятелите на Сирия" загубиха и в Афганистан.Загубиха и в Либия.Тези приятели сега се нуждаят отчаяно от нясакъв видим и дългосрочен успех. Опитват със Сирия.Максималното, което могат да постигнат и там, е управление на радикални ислямисти.А ние за какво се борим???
104
0
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
И кое му е естественото ? Кои сме ние ,та ще се бъркаме в тия държави, то защото много сме си оправили нашата.
103
0
 
7
 
! Отговори
ИК преди 12 години
118 какво общо имаш и САЩ,Фрация,Англия. Ние имаме общо с Конго, Камерун ама и тях трябва да настигаме. Стона като жабата и коня.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До края на Първата световна война ,когато се разпада Османската империя Сирия е била под турско робство. През 1920 година французи и англичани си разделят новоосвободената територия. Чак през 1945 година, след Втората световна война Сирия получава своята независимост !
101
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще бъдеме естествено защото сме нормална демократична страна и нямаме нищо общо с комунистически Китай , ислямистки Иран и авторитарна Русия.
100
2
 
14
 
! Отговори
Ние ще сме там ! преди 12 години
Ние ще бъдем там. Не може *** с оръфаните потури да не се набута в шамарите въпреки, че пет от важните страни не са участвали. Отново сме там където не ни е работа, само защото афроамериканците (САЩ) са били в Истанбул.