Обама и Близкият изток

Американският президент се обърна към израелската съвест
31 мар 2013 12:00,
81
Обама и Близкият изток
Барак Обама произнесе реч пред студенти в Ерусалим. Снимка: Reuters

Речта, произнесена от американския президент Барак Обама пред студенти в Ерусалим, беше определена от колумниста на „Вашингтон поуст” Фарид Закария като триумф по отношение на използваната риторика. Авторът посочва, че най-накрая израелските граждани са били убедени, че президентът на Съединените щати „ги разбира”.

В същото време обаче Обама говори по-безцеремонно по теми като израелската окупация в палестинските територии и необходимостта от възможно най-скорошно признаване на независима палестинска държава, отколкото всеки друг американски президент преди него. Държавният глава пое по най-надеждния (и вероятно единствен) път към мир и палестинска държава, а именно апелирането към съвестта на Израел.

От 40 години насам всички, които се опитват да изкопчат отстъпки от израелска страна, използват като основен аргумент опасностите и заплахите. Тяхното виждане за ситуацията е, че Израел е заобиколен от врагове и единственият начин да намали враждебността е като даде на палестинците това, което искат. В противен случай екстремистите биха направили ежедневието в Израел трудно поносимо.

Този подход в действителност спомогна за мирния процес и беше отправна точка в близкоизточната политика на администрацията на Обама през първия му президентски мандат.

Закария изтъква, че реално през 80-те и 90-те години това е бил единственият вариант предвид международната обстановка. В този период Израел има мощни врагове в лицето на силни арабски държави с респектиращи диктаторски режими като Ирак и Сирия.

По онова време тези страни се ползват с пълната подкрепа на СССР, което ги прави особено опасни противници. Палестинските радикални организации също са в разцвета си и тероризират постоянно цивилното израелско население.

Сега обаче ситуацията е съвсем различна. Съветският съюз не съществува. Ирак и Сирия са далеч от определението „опасни врагове” с възможности да нанасят съществени щети на Израел.

Целият арабски свят претърпя драстична политическа промяна. Вътрешните проблеми са категоричен приоритет и историческата вражда с Израел остава на заден план. Директната конфронтация с водещата сила в региона изглежда последното нещо, с което арабските държави ще се захванат.

А че Израел е доминиращ, може да се види от цифрите. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в израелската държава е 9 пъти по-голям в сравнение с Египет, 6 пъти по-голям в сравнение с Йордания и 3 пъти в сравнение с Турция. Разликата със световния петролен лидер Саудитска Арабия е почти 50% в полза на Израел.

Израелският военен бюджет е по-голям от тези на всичките съседни държави, взети заедно. Да не говорим за технологичното ниво на въоръжение. Изградената противоракетна защита пък направи смъртоносните атаки от палестинските територии по-скоро вероятност, отколкото реална заплаха за израелските граждани.
 
В интерес на истината обаче и крайните поддръжници на Израел и тези, настояващи за мир, се обединяват около мнението, че израелската държава все пак е уязвима. Погледната от този ъгъл, ситуацията дава основание на хардлайнерите да не са склонни на особени отстъпки към палестинци и да настояват, че Израел е под постоянна заплаха.

За искащите мир това е доказателство, че постигането на разбирателство с палестинците е жизненоважно.

Но стабилността и сигурността, на които Израел се радва в наши дни, неизбежно променят перспективата. От въпроса за физическото оцеляване сега фокусът на израелците постепенно се измества към теми за социална, политическа и икономическа справедливост, които в миналото просто не стояха на дневен ред.

На пръв поглед разбира се изглежда, че става въпрос предимно за вътрешни работи, но израелските граждани са все по-притеснени за законността на действията на правителството по отношение на палестинските граждани.

Барак Обама изглежда уцели точно тази тънка струна: „Дълбоко вкоренено в израелското самосъзнание е, че народите заслужават да са свободни и да живеят в собствена страна”. Право в целта.

Обама продължи в същия дух: „Погледнете света през палестинските очи. Не е честно едно палестинско дете да не може да израсне в своя собствена държава. Не е честно всеки палестинец да прекарва живота си в присъствието на чужда армия, която да контролира къде може да ходи и къде не. Всеки палестинец, всеки ден”.

Американският президент вече опита подход с натиск, заплахи и твърд тон. Сега очевидно има нова стратегия – да се обърне към Израел като към либерална демокрация и да се обърне към съвестта и характера на израелския народ.

За Закария в дългосрочен план това изглежда като много сигурен път към мир и независима палестинска държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
САЩ ще си плати за убийството на милиони деца по-света
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kav e toz mamyn....
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
думиет израел и съвест са оксиморон
63
2
 
0
 
! Отговори
do 64 преди 11 години
Евреина, защо се представяш за българин. И какво право има един евреин да дава обидни квалификации за нашата държава. Само защото не му вървят лъжите тук и не искаме да му играем играта.Евреин, ще се представиш като такъв. И после ще изчезнеш в Израел. В България си нямаш работа. Нямаме нужда някой да ни промива мозъците. Виждаме прекрасно какви *** сте. Както и останалите народи. Които се чудят как да се оттърват от вас. *** лъжлив.
62
1
 
2
 
! Отговори
емо преди 11 години
до65; ти си ....умен а не умен ,евреи и американци са виновни земята да бъде не рай а клоака
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
evrein i savest takova jivotno nema.
60
1
 
1
 
! Отговори
Имам Хаменейи : преди 11 години
При удар от страна на Израел Иран ще изравни със земята Тел Авив и Хайфа
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кабуле, нека да си пишат хората! Един явен душманин е за предпочитане пред лицемерен и подъл "приятел" използващ те за ибрик...Хубавото е, че маските паднаха!
58
3
 
6
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
Да апелираш към съвестта на евреите е смешно, жалко, унизително, и безсмислено. Такъв апел не само позори американския президент, но и за сетен път доказва васалната зависимост на САЩ от Израел. С по-голям успех Обама би апелирал към съвестта на сериен убиец или ***.Що се отнася до про-еврейските постове тук, искам да внеса известна яснота- тези постове са дело на един и същ субект, чиято самоличност вече ми е известна. Засега ще кажа само това, че субектът е роден в Плевен и живее в София.
57
10
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 11 години
КОГАТО ГОВОРИТЕ ЗА ЕВРЕИТЕ, СТАНЕТЕ ПРАВИ! На нас българите, цял свят ни се смее. Бедни некадърници.Отидете до Израел за да видите за каква държава става дума!Не плачете за Израел! Там са си наред. Да си гледаме курника - България и да си стоим скромно в ъгъла. Крадливи, нахални и прости, това сме ние.
56
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Shtom Izrael se mnogo vuorujava zna4i e vreme I Bibi Natanjahu da polu4i nobelova nagrada za mir ot masonite v Norvegia.
55
2
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
52, ти дето даваш акъл на 51 какво да направи, - вземи и се заври цялия в дупката от която си излязъл, и тъпчи тъпчи тъпчи... за кефа на дявола йхве.
54
3
 
4
 
! Отговори
Vinetu преди 11 години
Tazi afrikanska maymuna netryabva6eli pirvo da poseti edin indianski rezervat bez ohrana i da im kaje,4e"tezi zemi byaha va6i,ama sega sa na6i"..!!!Ta obyasneniya pred tezi zionistki iz4adiya.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дълбоко вкоренено в израелското самосъзнание е, че народите заслужават да са свободни и да живеят в собствена страна.Тогава защо богатите евреи мюсюлманизират и циганизират света?
52
2
 
14
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
Само като прочетох в едно изречение 'Израел' и 'съвест' избухнах в смях и спрях да чета нататък. *** НЯМАТ съвест, те явно се раждат оперирани от това чувство, за сметка на безграничната алчност и ламтене да налапат всичко и всеки!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало палестинчетата , вие кво правите тука бе ? Що не идете при арабите ,щот не ви обичат нали ?
50
1
 
1
 
! Отговори
ттт преди 11 години
До 56:То вече дийде. Аз не се готвя, никога не съм се съобразявал с тях. Ако искат - нека ми обявят война.
49
2
 
13
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Празни приказки! Присто Израел трябва да се подготви да живее във времето, когато САЩ няма да са всесилни.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след години ще изкарат хитлер герои които се е помъчил да спаси света от едно зло а шаика престъпници са му попречили да го стори
47
3
 
24
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Обамчо,еврея има ум само за зло!Не търси съвест,там дето я няма!