Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
2
 
! Отговори
111 преди 10 години
Хамериканеца не е ***,с един куршум много зайци.Вместо всеки път да чакат ООН , сега всички накуп ше му дойдат.
54
0
 
8
 
! Отговори
Ivo преди 10 години
Регатата ДръЖkи да се готви за бой:)
53
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 10 години
нас нещо не ни отразяват.ами ний,щяхме да им пратим малко помощ,фрегатата дръзки например.ако искат и подводницата да им пратим :)
52
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До худини Ми то и през 36-39 година 80 % от воювашите в Испания са били от чужбина, ама пак си е било гражданска война :))) пък и това за 80 % е твърдение на Асад, аз лично невиждам причина да вярвам на едната страна в конфликта, а и това е без особенно значение, факте е че има 2 враждуващи групировки, които се стрелят и няма надежда в скоро врме едната да наделее на другата, така че единственото решение е международна намеса и обезуражаване и на двете страни
51
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е за война! Сирия трябва да бъде размазана!
50
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ля ляТе хората там ако можеха сами да си се оправят нямаше да водят гражданска война вече 3-та година, без международна намеса няма да се реши проблема, я си представи че Босна и Херцеговина беше оставена сами да си се оправят, сигурно още щяха да се стрелят по Сараево
49
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
Французите и турците ще се пекът на слънце тази зима,та ако саудитска арабия имат камили за превоз,те пеш ще ходят
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хамериканеца ще хвърли бомбата и ще се изнесе в хамерика,да видим тyрчетата и френчитата къде ще се скрият
47
1
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Брейй къф убав огин отзаде излаза бе,ай да ги пущат тез ракете по Коледа та кат пристигнат и прасето да си опърля барем,па кво щело да стане после ли викат-ами да земат онез дет одят сас черните чаршафи отгоре и само очите има са видат и да ги майнат сичките от секаде бе...то не знайш кво има под чаршафат-женка ли,маж ли,па и бомби може да носи и да са грамне баш дет има многу хора...те затуй ги пущиха тай да одят та да свикнат ората с тех и кат им кажат да са гръмнат в калабалъкат-манете ги бе
46
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 10 години
Що само турция и франция? *** нас май не ни бръснат и за слива :))).Само да ни смигнат хамериканците и се включваме веднага :))). Пускаме яхтата Дръзки и някой самолет (ако все още имаме такъв, който може да лети и няма опасност да го сбъркат).И със сигурност ще осигурим поне дузина теляци за баня :)))
45
1
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
против съм така наречените САЩ да взимат каквато и да е било страна! трябва хората сами да си се оправят!!! надявам се това да сплоти сириийците и да ги направи единни и тук всички отново да сбъркат!!! много се надявамм!! на всяка манджа меродия - хайде моля!
44
1
 
31
 
! Отговори
Ганчо до46 преди 10 години
Пич в Сирия в момента има терористи от 86 страни които се бият срещу армията . Стига си въобразява че Руснаците ще седят и ще гледат как след това ще удрят Иран и накрая примката ще я затегнат и ще започнат да давят Русия и Китай . Мисля че плановете на американците едвали ще се осъществят . В г. Алепо има руска база Асад е в много добри отношения с Пурин и едва ли ще могат да стрелят без наказание този път . Обама може да развее белия флаг и то над белия дом повярвай ми че ще стане
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този театър вече сме го гледали. Къде така магически изчезнаха прословутите химически оръжия на Садам, уж заради които янките върнаха Ирак в каменната ера и причиниха смъртта на почти милион невинни? На *** ни правят с *** пропагандни акции, а нашите политици, воглаве с слузестия президент, вече се натискат, да се подмажат на *** във Вашингтов.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До худиниЕ според тебе какъв е ??? Неекакъв демократ ??? Там където власта се управлява с танкове и сила демокрация няма :)
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха, *** ги направи на всичките на пастет, а българските клакьори на Камерън рипат ли, рипат :)
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали и тиквата изпрати наши трупи в Либия и Афганистан без съгласието на народа,защо не го обявихме за диктатор?Нали американците са против ударите на обама,защо не го обявят за диктатор?
39
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всички тия арабски диктатори, най-голем тарикат излезна оня на Тунис Бен Али, качи се на самолет взе си парите и дим да го нема :)))А Асад ще последва съдбата на Кадафи и вече никой неможе да му помогне, лошото е че с ината си изби дестеки хиляди и остави милиони без дом
38
2
 
16
 
! Отговори
Aльоша Пловдивски преди 10 години
Ако мериканците вземат да натиснат копчето на ракетите ще стане страшно . Ще има камикадзета къде ли не да не говорим за ответния ракетен удар с руски ракети които достигат дори до нас . Нека не забравяме че сирийците учеха в нашите ВНВУ-та във В.Търново 5 батальон бяха само араби , африканци и малко кубинци за мирис . От Сирия ги обучаваха предимно за сапьори ,танкисти и автомобилисти . *** учеха за танкисти строеви и танко техници . Портеро от Музанбик още го помнят по кръчмите сигурно?
37
1
 
5
 
! Отговори
лол до худини преди 10 години
човек яко си се филмирал...руснаци щели да стрелят по американци...ти знаеш до какво ще доведе това, ако по случайност някой от тях бъде пленен и показан по телевизията?
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Френчитата са 69% против френско участие и по сайтовете пишат значи оланд иска да изгони башар защото 20% от сирийците не го искат а той иска да удари сирия при положение че 69% от французите са против.Кой е диктатора в случая