ООН с писмо от Сирия за присъединяване към Конвенцията за химическите оръжия

Това е първа стъпка към присъединяването й към международния договор
Обновена: 13 сеп 2013 08:02 | 12 сеп 2013 20:49,
7
ООН с писмо от Сирия за присъединяване към Конвенцията за химическите оръжия
Снимка: БТА

ООН е получила от Сирия писмо за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на световната организация Фархан Хак.

Това е първа стъпка към присъединяването на близкоизточната държава към един международен договор, който тя дълго време отхвърляше.

Преди два дни Сирия обяви, че е готова да се присъедини към конвенцията. Обещанието бе направено в рамките на руската инициатива за избягване на американските военни удари срещу сирийския режим в отговор на нападението с химическо оръжие в предградие на столицата Дамаск на 21 август.

Още по темата
 Въпросната конвенция забранява разработването, производството, съхраняването и използването на химически оръжия, предаде БТА.

Междувременно стана ясно, че докладът на инспекторите на ООН за използването на химическо оръжие Сирия ще бъде публикуван в понеделник и ще потвърди
използването на газ зарин в предградие на столицата Дамаск на 21 август, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източник от централата на световната организация.

Той отбеляза, че както и се очаква, документът няма да обвини за атаката нито една от страните в сирийския конфликт.

"Това обаче няма да попречи да бъдат направени определени изводи, основани на наличните факти", подчерта същевременно цитираният източник, пожелал да запази анонимност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ООНСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако САЩ в разрез с международното право нападнат Сирия, без резолюция на ООН, то това автоматично прекратява съществуването на ООН като такава, а също и на нейна резолюция 181 от 29.11.1947 година за създаването на държавата Израел...
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До edin tam?Точно защото, Израел му е до гъ.а , а Израел е въоръжен и с химическо, и с ядрено оръжие ... но, тъй като сега това се ползва за повод да го обвиняват,че трови народа си той се приъедини към конвенцията. Друг е въпроса ,че руските кораби са му на врата ,а американските гледат да са по -далечко, че не се знае ... каубоите обикновено се бия с невъоръжени държави...как са тикажа , нещо като аз да напляскам петгодишно дете, ама те от Горно Мексико по принцип са си лай.нари.
3
8
 
4
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
До edin tam?Точно! Ама кой да види истината?
2
5
 
13
 
! Отговори
ббб преди 10 години
Пускам този пост, защото нашите надупени медии пак казват полуистини. На 7.9, привечер, християнското селище Маалал и хотелският комплекс "Сафир Маалал"/бил е нещо уникално преди башибозука се настани в него и да го срине/ са освободени от присъствието на терористичните групировки. Провежда се зачистка на местността. Много местни хора са слезли от околните планини, където са се крили от нашествениците. 20 жители са били заклани, защото отказали да сменят вярата си. Един не издържал на мъченията
1
6
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
АААА НЕ СТАВА САМО СЪС ЗАБРАНА НА СУРОВИНАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ......КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКИЯ ПЕТРОЛ....