САЩ няма да защитават кюрдите в Сирия от турски атаки

Турция ще прочисти границата със Сирия от терористи
7 окт 2019 13:15, Елка Василева
70
САЩ няма да защитават кюрдите в Сирия от турски атаки
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са уведомили командващия Сирийските демократични сили в Сирия тази сутрин, че американските войски няма да ги защитават от турски атаки, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски източник.

Представителят на САЩ е заявил пред агенцията, че американските сили са освободили два наблюдателни пункта в Тал Абяд и Рас ал Аин в Североизточна Сирия край границата с Турция.

Още по темата

Засега останалите американски сили остават на позиции, добави източникът.

Водещо участие в Сирийските демократични сили /СДС/ има сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждана от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обяви в Тwitter, че Турция е решена да прочисти границата си със Сирия от терористи и да гарантира своята сигурност. Това предаде турската частна телевизия НТВ.

Изявлението бе направено по повод подготовките на Турция за военна операция в Северна Сирия, източно от р. Ефрат.

"От самото начало на кризата в Сирия ние подкрепяме териториалната цялост на тази страна и ще продължим да го правим занапред. Решени сме да гарантираме оцеляването и сигурността на своята страна, като прочистим района от терористи. Ще допринесем и за спокойствието, мира и стабилността на Сирия", написа Чавушоглу в Twitter.

По-рано, цитирайки подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Сирия, Асошиейтед прес съобщи, че американските войски са започнали да се изтеглят от районите в Сирия близо до границата с Турция.

Това се случи часове, след като Белият дом заяви, че силите на САЩ в Североизточна Сирия ще се изтеглят и ще разчистят пътя пред очаквана турска офанзива. На практика те изоставят кюрдските бойци, които се биха редом с американските сили в продължилата с години кампания срещу "Ислямска държава".

Решението беше взето в момент, когато Турция се готви за нападение срещу контролираните от кюрди райони в Североизточна Сирия, подчертават съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили (СДС). То ще навреди на борбата срещу ИД, предупреждават те.

Евентуална турска военна инвазия в северната част на Сирия ще доведе до голямо възраждане на "Ислямска държава" и ще сведе до нула резултатите от години успешни битки срещу джихадистката групировка. Оцелелите лидери на Ислямска държава ще могат да излязат от скривалищата си, се казва още в цитирано от Франс прес изявление на СДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що не хванат Валерката Симеонов да ги научи как да си направят една ограда от тел и да нямат проблеми с Турция, тука нали така направихме, каква е разликата дали си от север, дали си от юг? Щатите пробваха с Фето, пробваха с икономически натиск, обезценява на лира и т.н., дали искат да пробват и с военна съпротива?
54
0
 
3
 
! Отговори
43 преди 4 години
Помня,за кюрдска държава нещо им беше обещано,май!
53
1
 
7
 
! Отговори
Били преди 4 години
Казано на български .туриха им Го
52
4
 
4
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 години
До АнонименФащ са бита карта чадо................
51
4
 
16
 
! Отговори
Ели до САЩ преди 4 години
Едно изкуствено обединение като САЩ, черпейки ресурси и мозъци от стари цивилизации - няма шанс - 300 г. история, създадена от спекуланти и затворници, окървавани ръце - дължаща възхода си на милиони човешки трупове.Грубата и варварска сила не съзадават държави, те унищожават.Варварите са временни - те паразитират, цивилизациите и културите - Европа и Азия - вечни.Могат да са във временен залез, но следва възход - естествен.В момента сме свидетели на залезът на варварството - САЩ!
50
9
 
6
 
! Отговори
Ели До: Руснаци смач преди 4 години
"По време на войната на НАТО срещу Сърбия руснаците бяха на колене"Не може да смачкате Духът на един народ.В момента Китай и Русия - едните военно, другите икономически, исторически като цивилизации заемат полагаемото им се им място. Не може да смачкате родината на колелото, кибрита, хартията, и езикът -БГ, където е стъпил българин, създава държава!Въпросът е: къде е БГ?И кой се опитва да смачка Духът на нашата Велика нация.Будизмът и Източноправославието започват победоносният поход!
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Очаквано"Кюрдите бяха използвани за пушено месо срещу идил"Не кюрдите бяха използвани като предтекст за щатите да се намесят в конфликта. Щатите не са се били срещу идил а на тяхна страна.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите яко се прекараха.От англосаксонска фурнаджийска лопата какво да чакаш ако не да се врътне.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен до 44Ще, ще. Ще се случи и то ще е в следващите 10 години. След това ще гледаме цирковете на руснаците.
46
3
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
Тоя пьтник от колко усти и годии е пьтник вече. Но продьлжава да трупа точки за нацията си, вьв всички пооки.Даже и в политиката (справка президенската република, ако тя не беше вкарана в живота ,мишкитещяха да се нароят). Помните ли за думите на Доган за мишките и чувала. Бьзна се.Не посмя.Но Ердоган го направи, всичките ги разтресе от чувала с брашно, в момент които те сами от глупост му помогнаха.
45
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не слушай какво говорят, но гледай какви ги вършат. Кюрдите не са единни. Тези, които ЕС и САЩ въоръжиха, ще продължават да бъдат подпомагани, дори и срещу Турската армия.САЩ няма да останат без влияние в територията контролирана от СДС. Няма да отстъпят и на Турция, да бъде посредник там. Турция и Русия също не са в обща посока, особено след невъзможността на съседите да контролират про турските сили в Идлиб. Ердо е пътник.
44
16
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Става дума за зоната западно от Ефрат, тоест руската зона. Сирия на изток от реката е под контрол на САЩ и там кюрдите си правят държава.
43
5
 
26
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
"Трябва да спрем и да помислим два пъти. Става въпрос за турци, а не за араби под наш контрол. Разполагат с добра тактика и спретната армия, каквато даже и ние нямаме" Това са думите на стария шеф на CIA David Petraeaushttps://youtu.be/ARXFS_R9VKY
42
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това се казва "лоялен съюзник". Другите да си помислят за в бъдеще дали могат да разчитат на подобен партньор.
41
7
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
САЩ са предатели!Бий ЕрДогане, Русия и харесва това, а WV те храни!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Кои сърби? Тези дето постоянно мрът от балкански синдром заради бомбите на НАТО, ти си нещо изтрещял. Тази работа няма да се случи в следващите 100 години, а до тогава НАТО я го има я не.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 41Ще, ще. В момента в който Сърбия се присъедини към ЕС и НАТО руснаците ще признаят Косово. Ще видиш.Шо се отнася до Американците и "съюзниците" им. Американците и кюрдите имаха обю враг, тъй че не е като да е имало голям избор как ще се подхожда към ситуацията. Освен това явно не ти е ясна дипломацията: ако американците се ангажират със защита на кюрдите, това означава автоматично да признаят правото им да съществуват като държава. Това би било радикална смяна на позицията им по въпроса
38
3
 
11
 
! Отговори
Ердо преди 4 години
Бойко прави кафето идвам със Стелта на кафе по възможност във джезве!
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа не повярваш. И американците изоставят съюзниците си както и руснаците /във войната на НАТО срещу Сърбия/.По време на войната на НАТО срещу Сърбия руснаците бяха на колене - слаби, смачкани и унизени. Сега са силни и няма да изоставят единствения си съюзник в Европа. А и никой няма да посмее да посегне на Сърбия.
36
18
 
12
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Турция използва кюрдските племена преди 100 години за част от мръсната работа по време на геноцида над милиони християни, после десетилетия наред се опитват да ги унищожат. Сега пък американците ги използваха и ги захвърлиха. Ердоган пак ще купува петрол от ислямистите на далавера.