Отровен подарък от САЩ за Ердоган - изтеглянето от райони в Сирия

Със зона за сигурност с един куршум Анкара ще убие два заека
8 окт 2019 20:05, Елка Василева
61
Отровен подарък от САЩ за Ердоган - изтеглянето от райони в Сирия
Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива пътя за турска военна операция, желана от турския президент Реджеп Ердоган, но поставя също така Анкара пред огромни предизвикателства.

Турция от месеци е хвърлила око върху позициите на изток от река Ефрат на кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/ - водещо формирование в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава", подкрепяно и защитавано дълго време от Вашингтон, но гледано враждебно от Анкара.

След обявяването в неделя вечерта от Белия дом, че американските военни ще напуснат зоната, вече никаква пречка не стои пред Ердоган. Но пристъпването към действие би могло да се окаже рисковано, пише Франс прес.

Какво иска Турция?

Силите за защита на народа /СЗН/ бяха авангардът на офанзивата на международна коалиция, позволила военна победа над групировката "Ислямска държава" /ИД/. Кюрдските бойци бяха подкрепени от западните страни.

Но за Анкара СЗН са "терористична" групировка, също както ИД, заради тесните им връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води от 1984 г. кървава партизанска война на турска земя.

Още по темата

Днес Анкара иска да създаде "зона за сигурност" в Северна Сирия. Конкретно става дума за създаване в крайна сметка на буферна зона с дълбочина от 30 километра и ширина от близо 500 километра, простираща се от река Ефрат до иракската граница и отделяща турската граница от позициите на СЗН.

В понеделник говорителят на Ердоган Ибрахим Калън посочи, че тази "зона за сигурност" е предназначена също да приеме сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Сирийските бежанци, избягали в Турция от началото на конфликта, бушуващ в тяхната страна, са над три милиона.

Това би позволило на Анкара да убие с един куршум два заека: да отдалечи "заплахата" от СЗН и да намали броя на сирийците, живеещи в Турция, на фона на нарастващите антисирийски настроения.

Дипломатическа победа на Ердоган?

Съобщението на Белия дом е победа за Ердоган, който "не пожали усилия, за да убеди Тръмп", подчертава Стивън Кук от американския Съвет за международни отношения.

Зелената светлина на Вашингтон дойде веднага след телефонен разговор между Тръмп и Ердоган, който е заложил на личните им отношения, за да убеди американския си колега въпреки съпротивата в средите на администрацията във Вашингтон.

От турска гледна точка, "давайки своята "зелена светлина", САЩ са създали впечатление, че са "капитулирали" пред турските искания", обяснява за АФП Жана Жабур, специалист по турска външна политика и преподавателка по политически науки в Париж.

"Това е само по себе си дипломатическа победа за Ердоган", добавя тя.

Какви трудности?

От 2016 г. насам Турция предприе вече две операции в северната част на Сирия, като първата бе насочена едновременно срещу ИД и СЗН, а втората - изключително срещу кюрдските бойци.

Но за разлика от тези две операции, тази, която планира днес Анкара, визира центъра на зоните, контролирани от кюрдите, в които има бойци, въоръжени от Вашингтон, и калени от офанзивата срещу ИД

Освен това новата операция, предвиждана от Анкара, е много по-значителна от гледна точка на териториален мащаб.

Това "ще създаде икономически разходи и не е сигурно, че в сегашната обстановка на рецесия в Турция страната има средствата", отбелязва Жабур, като изтъква също риска от вътрешна съпротива от страна на едно обществено мнение, станало все по-скептично към ангажирането на страната в сирийския хаос".

"В действителност Анкара щеше да предпочете споразумение със САЩ за установяване на "зона за сигурност" на границата - сценарий, който щеше да й позволи да подели бремето с Вашингтон", според Жабур.

Как да се реши проблемът с джихадистките пленници?

Това е голям въпрос, който занимава европейските страни, граждани от които са се сражавали в редиците на ИД, а след това стотици от тях са били пленени от кюрдските сили при краха на джихадистката групировка.

От няколко седмици Тръмп оказва натиск върху тези страни да репатрират своите граждани, пленени в Сирия, като стига дори дотам да заплашва да освободи европейски джихадисти.

Като дава разрешение за турска операция срещу СЗН, Тръмп се стреми също да прехвърли този въпрос върху Турция.

"Турция ще бъде сега отговорна за всички бойци на ИД в зоната, пленени през последните две години", посочи Белият дом в съобщението си в неделя вечерта.

Но внезапното съобщение на Тръмп остава висящ щекотливия въпрос за начините на това прехвърляне на отговорности. В понеделник Ердоган посочи, че Вашингтон и Анкара ще работят по въпроса, без да дава насоки за размисъл.

"Сега Турция ще трябва да противостои на ИД, която показва признаци на опит за прегрупиране", подчертава Кук.

Говорителят на Ердоган заяви в понеделник, че Турция "няма да остави" ИД да се завърне "под каквато и да било форма".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: САЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кюрдите , а неКюрдите не направиха обсолютно нищо през войната освен да окупират сирийска територия след изтеглянето на ИДИЛ. Ясно е че не следиш войната. Сирийската армия наближаваше река Ефрат и идилците здраво ядяха *** и тогава американците решиха да изтеглят идилците и да настанят кюрдите така че да спрът настъплението на сирийците. Така и стана.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***"САЩ не се "изтегля" от Сирия... А предислоцира (премества) войници."САЩ никога не прави отстъпление. Правят кръгом и после напред.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТурски части има в сирия отдавна.
48
0
 
5
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Ако офанзивата на турската армия е операция, която е съгласувана с Дамаск, Турция и Иран, то силите на кюрдите ще бъдат буквално премазани за много кратко време. Най-доброто решение е предложеното от опозицията в Турция, а именно да се постигне решение чрез преговори на Турция със законното сирийско правителство, заедно с отказ на кюрдите да цепят Сирия като американски марионетки, като получат по конституционен път местната власт в техните общини!
47
2
 
4
 
! Отговори
съвет за Съвета преди 4 години
Дреме ми за Манолова и Фандъкова! София не е България,оабаче столицата изсмуква всички ресурси на държавата! А нас, в провинцията, кучета ни яли!
46
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Браво на Тръмп! Ердоган ще яде попара най-после!
45
12
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да оставим турците на мира и да видим какво ще правим с Манолова и Нинова.Упорито напъват отново да съсипят България. Ще им позволим ли ?
44
1
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Кюрдите , а не 45 ИДИЛ били премахнати.. От кога бе ? Четири пъти ги премахват , а те се нападат.
43
5
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Няма Путин , няма проблем. Тоя размири света.
42
3
 
0
 
! Отговори
учен преди 4 години
Брей да му се не види ! Тоя Тръмп...освен Бизнесмен е и голям дипломат ! Директна оферта към Ердо - Давам ти 30 км по протежение на границата - ти признаваш новият Кюрдистан на исток от Ефрат и сев Ирак
41
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много скоро анадолските coдoмити ще бягат обратно с наакани *** и подпалени *** на букаи, но сега им е весело.Анадолският нужник ще даде начало на три нови държави след разпада си.
40
3
 
7
 
! Отговори
дедо Ванго, деда му преди 4 години
Анадолските плъxoвe са изпълзели от дупките си и са налазили коментарите, но бай Дончо още не е туитнал нещо да прекатури анадолския кaтyн...
39
3
 
5
 
! Отговори
Кюрдите , а не преди 4 години
САЩ или Русия премахнаха Идил.И сега Турция без авиация срещу тях , ще гризне дръвцето
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туркия кпадне - Ванга---Това е от "Под игото", бе.
37
12
 
11
 
! Отговори
Туркия Кпадне -Ванга преди 4 години
Ерсдухан иска да превеме петролните находища на Сирия -чужда държава и да ги граби. САЩ обаче като му пратят няколко взода Блякъотър да изтрепят тия самозваните башибозуци тръгнали да влизат в Сирия ,а след това и ПКК като ги запука чрез асиметрична война и накрая и Ислямска Държава Ерсдухан ще излезне осургюн до уши с няколко хиляди ковчези пълни с трупове на млади турчета.От времето на Ататюрк дето е бил светски настроен Европеец от тогава до днес по дивак не е управлявал Туркия ке падне.
36
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Силите за защита на народа /СЗН/ бяха авангардът на офанзивата на международна коалиция, позволила военна победа над групировката "Ислямска държава" /ИД/." +===================Дeбилoидите от Франс прес май не помнят, че едва когато Путин нарита зaдницитe на брадатковците нещата се оправиха! И наглocakсите без малко да се сдобият с нов заместител на Ал Кайда! И после руснаците изопачавал историята...
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трампета с изявлението си направи това което тайпи се мъчи от години, а именно че икономиката не е в криза е под разрушително влияние на някой и да обедини управляващи и опозиция.
34
16
 
27
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Драги българи на това му се вика висша политика, от която вие нищо не разбирате. Ако разбирахте нямаше да сте в това положение. За това продължавайте да правите това, в което сте най- добри- " да цъкате на клавиатурата".
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е несериозен опит за анализ.Турция иска парче от Сирия, където да засели тези про турски сили , които подлъга да хванат оръжие срещу Асад. И въпреки, че ги представлява във формата за политическо примирение, явно са омазани с престъпления срещу сънародници (Сир.), за това обратен път за тези бежанци няма.В последствие, се обособява разделение на Сирия, което ще изхвърли Турция от партньорството и с Русия и Иран. Сащ ще действат чрез кюрдите, Русия чрез САА.Честито на комшиите.
32
7
 
26
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До ПОДАРЪКА на ТРЪМПСАЩ нищо не подаряват.Изиграха си картите ПАК перфектно.Създахоха конфликт на границата на Турция и си заминават.Турция ще навлезе и ще започне война която ще се превърне в партизанска и ще продължи мнооого време.Сирийските кюрди чрез турските ще я прехвърлят на турска територия.Атентати и терор.А чичо Сам доволно ще потрива ръце отатък Локвата....а и ще продава пушки и на едните и на другите