Поне 24 са жертвите на конфликта между Армения и Азербайджан

И двете страни съобщиха за жертви сред цивилните
28 сеп 2020 10:33, Ния Христова
84
Поне 24 са жертвите на конфликта между Армения и Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Поне 24 души са загинали при нови въоръжени сблъсъци между Армения и Азербайджан, които продължават и днес, предаде АФП.

Най-тежките сражения от 2016 г. създадоха перспектива за нова война между бившите съветски републики. Двете страни са в спор за подкрепяния от Армения отцепнически регион Нагорни Карабах от началото на 90-те г. на миналия век.
 
Лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян заяви, че 17 арменски бойци-сепаратисти са убити, а над 100 са ранени в боевете. Харутюнян призна още, че силите му са изгубили позиции.
 
И двете страни съобщиха за жертви срез цивилните граждани.
 
"Омръзнаха ни заплахите на Азербайджан, ще се борим до смърт, за да разрешим този проблем веднъж завинаги", заяви пред АФП в Ереван Артак Багдасарян (36 г.). Той все още чака да се присъедини към редиците на армията.
 
Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити. От Баку съобщиха, че 5-членно азербайджанско семейство е загинало при обстрел на арменската армия.
 
Боевете между мюсюлмански Азербайджан и населената предимно с християни Армения заплашват да въвлекат в спора и регионалните играчи Русия и Турция. Арменският премиер Никол Пашинян вече призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.
 
"На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ", предупреди Пашинян. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армения в момента се използва за пушечно месо от империалистите , Франция и други,не можаха гърците в Средиземно море сега са наред арменците,арменския народ да каже не на тираните
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджан ще капитулират молят за прошка и милост по християнски!!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменски военен съобщи че губят позиции били са принудени да отстъпят по целия южен фронт
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 Лъжеш неверника исламски.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди малко съобщиха че азерски дрон камикадзе е унищожил арменски С300
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Азербайджан продължава с наглостта си накрая ще загуби и анклава си в Армения освен Карабах!!
6
11
 
17
 
! Отговори
Поука за русофили преди 3 години
Армения има съюзен договор с Русия за колективна отбрана и разчиташе на руска помощ още първите 24 часа. Вместо помощ Армения получи сериозно безбокойство от Москва във връзка със събитията н Нагорни Карабах. За разлика от Путин Ердоган заяви че ще помогне на Азербейджан със всички средства. Русия се страхува от пряк конфликт с Турция особено след руските резили в Сирия и Либия.
5
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера сутрин Армения вероломно нападна Азербайджан,отговора на Азербайджан беше жестока, Азербайджанската армия започна контра атака освободени са десетки села и една планина
4
6
 
22
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА екскурзия!! преди 3 години
БРАВО!! арменци смело напред !!!
3
2
 
13
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Не може договорите за запазване на граници да се глдеат като свещени крави. Населението се променя и стават конфликти на много места по света. Колкото и да друсаш бутилката с олио и вода, те се разделят.
2
6
 
21
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Турция набира още врагове...Съвсем очевидно е,че именно тя е виновна за раздухването на конфликта,водена от неоосманистките си амбиции.Какво пък-време е тоя ислямски цирей да се спука и да се сбъднат пророчествата(или по-скоро логичния развой на историята)-Константинопол свободен,а Турция свита в Анадола.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските православни воиници да се включат като доброволци към Армения. Така ще покажат , че държат на православието.