47 години от Бонд в киното

"Д-р Но" тръгва по екраните а 6 октомври 1962 г
7 окт 2009 17:08, Петя Славова
1
47 години от Бонд в киното
Последният Джеймс Бонд - Даниел Крейг. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

от kastel.blog.bg

"Д-р Но”, който е първият филм от знаменитата поредица за приключенията на Джеймс Бонд, тръгнал по екраните на Великобритания на 6 октомври 1962 г.

Ден по-рано там се състояла официалната премиера на филма, който се оказал изключително успешен във финансово отношение – при бюджет около 1 млн. долара донесъл само от разпространението си в САЩ 16.1 млн., а приходите от разпространението му по целия свят са 59.6 млн. долара, като е бил гледан от общо 23 милиона зрители.

Общите касови приходи от всичките филми за Джеймс Бонд надхвърлят 3 млрд. долара!
Главната роля в „Д-р Но” изпълнил Шон Конъри – „най-добрият Бонд на всички времена”, според мнението на мнозина.

В цялата досегашна история на т.нар. Бондиана, включваща общо 22 филма, в ролята на агент 007 са се превъплъщавали 6 актьора: Шон Конъри, Джордж Лейзънби, Роджър Мур, Тимоти Далтън, Пиърс Броснан и Даниъл Крейг.

Шон Конъри обаче и до днес продължава да бъде смятан за идеалният изпълнител на тази роля.

Той се е снимал общо в 5 филма от поредицата – освен в "Доктор Но" (1962) и в "От Русия с любов” (1963), "Голдфингър" (1964), "Операция "Кълбовидна мълния" (Thunderbolt,1965), "Живееш само два пъти" (1967), „Диамантите са вечни” (1971) но почувствал че се повтаря в това си амплоа и решава да се върне към по-сериозни роли, в които също имал успех.

Все пак през 1983 г. отново се връща и играе Бонд в "Never say never again", реж. Ъруин Кършнър, който обаче не е признат за част от т.нар. Бондиана.

"Бонд стана дяволски популярен и зрителите настояваха да ме гледат само в тази роля и в никоя друга. За мен се превърна в идея фикс желанието да се избавя от Бонд", - споделял е многократно Шон Конъри.

По-рано тази година Джеймс Бонд в изпълнението на Шон Конъри оглави списък с най-значимите герои на масовата култура.

Класацията бе дело на изданието "Entertainment Weekly", според което филмовият жанр екшън не би могъл да съществува без този герой, който и до днес продължава да живее в нови епизоди от поредицата.

Второто място е за археолога- авантюрист Индиана Джоунс – роля, изпълнена от Харисън Форд в 4 филма. На трето място е Супермен, изигран от починалия през 2004 Кристофър Рийв също в 4 филма.

Както е известно, създател на Джеймс Бонд е писателят Ян Флеминг.

Миналата година във Великобритания бе отбелязана подобаващо 100-годишнината от неговото рождение.

Той написал първия си роман за Бонд ("Казино роял") през 1953, но чакал почти десет години - до 1962, преди да види първата екранизация по свой текст – „Dr. No”.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
много готино, но първите серии за по-добри от днешните, за жалост