Стъклен Дом, сезон 2 – да или не?

Очаквания, очаквания… плюс силна доза разочарование
Обновена: 14 окт 2010 09:27 | 28 сеп 2010 12:25,
38
Стъклен Дом, сезон 2 – да или не?
Снимка: СИЯ

От cynical.elfglade.com

След лятната пауза – кой бил на море, кой на планина, кой киснал в мола – дойде време сериалната ни абстиненция да си начеше крастата, така че ние, верните фенове, да преустановим страданията си, като се самоосвидетелстваме пред малкия екран!

Накратко, вторият сезон на “Стъклен дом” се очакваше от мнозина. Вълнувах се покрай предстоящата премиера, понаглеждах фен групата във Фейсбук, чаках да минат тия месеци (без да стоя пред календара с флумастер в ръка, за да зачерквам дните), като успях да се задържа вън от психопаниката или крайно зависимия идеализъм.

Яко беше, когато се разбра, че ще има две последователни серии (да се разбира като два последователни премиерни дни), които на всичкото отгоре ще са по 2 часа. Като махнеш рекламите – малко повече от 90-минутен пълнометражен филм.

Дотук нямаше от какво да се оплача, при все че първият сезон по много параграфи беше достатъчно умел и смел, без да си мислите, че не съм забелязал и не отчитам недостатъците му. Дотук – да!

Но… въпреки вълненията трябва да бъдем обективни.

“Стъклен дом” наистина е връх в ситком опитите на българското филмово изкуство. Въпреки явните и някои от неявните негативи, съпровождащи продукцията, сериалът се харесва и е достоен конкурент, че даже с няколко класи над регулярните бози в жанра. “Стъклен дом” не е сапунена опера. В него се залага на криминално-политическия елемент, примесен стабилно с икономически разправии, по-често машинации, отколкото бизнес ходове, от които да се поучат заинтересованите.

Има(ше) потенциал. Но какво се случи?

Първи епизод от втори сезон започна грациозно. Припомнихме си героите, настроихме се към новите добавки (разбирайте Асен Блатечки), макар и твърде мистично поднесени на нашето внимание, в очакване за повече, отколкото първи сезон съумя да ни предложи.

Всичко беше приемствено, разбираемо, логично и… поддържаше някакво темпо. Докато в един момент сценаристите (предполагам към тях трябва да соча с пръст, колкото и неприлично да е) не прекалиха. Накъсаха диалога с повтаряемост и неоригиналност, заложиха на неправдива комичност в някои ситуации и като цяло… насилиха късмета си.

Финалните минути на първа серия бяха ужасни! Прибързани, смотолевени, без капка достоверност. Метаморфозите на Камен в рамките на 10 минути са неприлично груби, да не кажа нереални. Поне да се беше алкохолизирал тогава, ми той… досущ като капка от планински поток – трезвено свеж! Нямаше нищо, което да оправдае действията му и… схлупената развръзка.

Тук почувствах и първата суха глътка насред иначе приятната атмосфера, създадена от коктейла “Стъклен дом”, v 2.0.

В понеделник вечер се очакваше втора серия от новия сезон, както и знаменателното завръщане на Ламбо – финансовия Джийзъс в света на мола. Воскресе, ама май никой не му се зарадва. Сватбата няма да я коментирам, прекалено бразилско е. Т.е. предложението за сватба и оповестяването на “Заедно сме!” – излишък! Мелодраматичност в един крайно неподходящ момент, поднесена по доста плосък начин, понижаваща класата на “Стъклен дом”.

Очаквания, очаквания… плюс силна доза разочарование.

Целият постинг прочети тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Стъклен дом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Веселинче, това мяма, онова няма, а какво има ????Може би игра ?Като манекени....Като глътнали бастуни или с "ку..ско" поведение, моля НЕ НИ ПРИНИЗЯВАЙТЕ ТОЛКОВА - Ваня Щерева по-добре да си пее там песничките...има време да пише, нека узрее в занаята ...
46
1
 
2
 
! Отговори
не съм сам преди 13 години
не, не, благодарим, но не !Нали ви плаща народа, вслушайте се !!!!
45
1
 
1
 
! Отговори
ами преди 13 години
твърдо нье
44
2
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
Жалко за българското кино. Актьорите все едно още не са изкарали аматьорските курсове. Сценарий- мутри, мутреси, молове...Страшен филм! Дайте нещо с Парцалев и Васил Михайлов да ми се оправи представата за света!
43
2
 
3
 
! Отговори
вили преди 13 години
Идеята е добра. Това е огледалния образ на съвременното общество. Само дето музикалния фон е кофти. Нямаме ли си композитори да напишат някаква музичка за фон? И озвучителите малко да се съпикасат със чукането на токчета(като ходят актьорите) и затварянето и скърцане на врати. Нали Ви казвам нвщо фона куца.
42
1
 
4
 
! Отговори
10 преди 13 години
на мен ми харесва филма великолепен е.2-сезон е доста по страхотен от първия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък съм приятно изненадана,само да не го направят много голяма боза...имам предвид да не се стига до 10 сезона или нещо такова. А що се отнася като цяло за БГ киното, напоследък започнаха да правят доста добри филми...гледайте "Света е голям и спасение дебне отвсякъде",силен е много!!!БРАВО за киното-на ниво е вече,просто трябват инвеститори повечко.......:)))
40
2
 
0
 
! Отговори
orlin преди 13 години
are stiga sme tyrsili smisyl vyv vseki film. pisnalo mi e ot smisleni filmi, ot koito ti idva da se grymne6 ili da izbie6 vsi4ki okolo sebe si, da ne se my4at i te. leki4yk film, gleda6 i 4ao
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние българите сме много долно племе-за пореден път се убеждавам-най после нещо добро да се появи на екрана и веднага се запо4ва едно яко плюене..как може бе хора?никъде по света го няма-доста ходих и видях...такова чудо няма.който не му се гледа-има там разни ИСТИНСКИ БОЗИ-ПЛАНЕТИ,ПАЙНЕРИ....не се насилвайте сега-ще се разболеете от злоба-а и сте здравно неусигурени пове4ето-и за тва ли да ви мисля...айде лек ви ден
38
3
 
8
 
! Отговори
Stratosferen преди 13 години
За глупава публика, глупави филми!
37
3
 
6
 
! Отговори
STAR преди 13 години
FILMAT E HUBAV . LICHI CHE SE PRAVI S MALKO PARI NO E MNOGO INTERESEN . RAZBIRASE CHE IMA NEDOSTATAZI NO VAPREKI VSICHKO E CHUDESEN. NA KOITO NE MU HARESVA DA NE GO GLEDA . AKO SASHTIYAT FILM BESHE AMERIKANSKI MAI MNOGO SHTYAHTE DA GO HVALITE , NO SHTOM E BULGARSKI SAMO KRITIKUVATE . VECHNO STE NEDOVOLNI KAKVOTO I DA SE PRAVI NALI E BALGASKO NE E DOSTATACHNO DOBRO ZA VAS DORI DA E HUBAVO SHTE GO OPLUETE
36
4
 
11
 
! Отговори
! преди 13 години
Филмът си е супер ,пък и на фона турските,това е светлина в тунела.Трябва да се правят качествени наши филми,за да не ни заливат със съседски тъпни...
35
8
 
4
 
! Отговори
зрител преди 13 години
Сценарият не е лош, ама изпълнителите гола вода. Рецитират безчувствено, като ученици..Само второстепенните роли са на прилично ниво.Насилвам се да ги гледам, дано проиграят като хората...
34
8
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
На който си му харесва да си го гледа.Аз на мъка гледах две серий и щях да си счупа телевизора.Със всяка година ,всеки филм който се прави в България става все по-*** и по ***.Гледал съм и Румънски,Гръцки,Сръбски,Турски та даже и Албански филми,но такава безидейност и уникално слаба актьорска игра......такива филми трябва да ги дават по Планета Тв ....
33
9
 
6
 
! Отговори
отец паисий преди 13 години
Гнусотия!Дунав Мост беше гаден но тоя е отвратителен. Гледам до къде може да стигне сценаристкото скудоумие:Какво искат да ни покажат:Предателство, Вероломство, Алчност и Лицемерие, Кръвосмешение, ,Поголовни Изневери и Разврат ,Мародерство,Едипови и какви ли още не комплекси ,Ченгета *** и меки китки....няма възможност да изброявам. Питам се: какво се възпитава и какво се цели?Син срещу Баща,Брат срещу Брата,Дъщеря срещу Майка , нищо чисто , нищо свято!Гледайте и се наслаждавайте
32
10
 
13
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
Перфектен филм. Спрете да го сравняватае с кино, ситком, театър или каквото там правите. Това е сериен крими-драматичен седмичен ТЕЛЕВИЗИОНЕН филм и като такъв е идеален. Какво повече ви трябва не мога да разбера. Цялото семейство го гледаме, няма чалга, няма псувни, няма цинизъм, няма псевдо благотворителност. Наистина най-добрата българска продукция последните 20 години! Поздравления за всички, които го правят.
31
5
 
9
 
! Отговори
dj dali преди 13 години
Seriala e velik...
30
7
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Пешко, един от проблемите е, че сериалът показва и богати хора. А българинът не обича да гледа как собствениците на молове живеят в луксозните си жилища и въртят афери, които са едно към едно с реалния живот.Къде-къде по-яко е да гледаш Ферехунде, Али Раза и тем подобна ***, да им гледаш дребните селски интрижки и дребнавите историйки и да се чувстваш велик пред тях. Някак си е по-успокояващо...
29
4
 
11
 
! Отговори
Пешко с очилата преди 13 години
Аууу.... като кажеш на Българина - кажи си мнението и той плюй и храчи. Ех колко беше хубаво като не ни даваха да си казваме мнението и всички се правим на щастливи а после под възглавницата и наум плюем властта, шефа, колегите, съседа, и тази която спи до мен. Сега е друго ... Аз например искам да крещя!!! ДААААААААААААА. Най-накрая български сериал с истински сюжет, истинска история. Хората са реални, бедни богати все тая - личи, че са раними, преживяват всичко човешко и земно. Какво искате???
28
3
 
11
 
! Отговори
klod преди 13 години
Гледах първия сезон повторенията всяка неделя. Отдавна липсваше на екраните ни приличен сериал. Не давах добри надежди, но се оказа, че е конкурент на изобилстващите постни турски сериали. Сериала "Стъклен дом" отразява действителната ситуация в България и аз мисля, че сценаристите добре са се справили с нещата. Пожелавам успех на екипа и да се надяваме, че втория сезон ще е още по-интересен.