16-годишните сядат зад волана?

Инструкторите предлагат непълнолетните да шофират под надзор
18 яну 2010 07:43,
403
16-годишните сядат зад волана?
Снимка: БГНЕС

И 16-годишните да могат да карат шофьорски курсове и дори да получават книжка за кола. Това предлага Националният автоинструкторски съюз (НАИС), в който членуват 243 автошколи.

В момента предстои парламентът да гласува на първо четене промени в Закона за движението по пътищата.

Подобен текст не бил безрасъдство, а по-ефективна форма на контрол. Това заявява пред “Труд” Милена Тодорова, председател на НАИС. Според нея статистиката на тежките катастрофи показвала, че броят на смъртните случаи при шофьори без книжка е на второ място след тези, причинени от несъобразена скорост.

Огромна част от катастрофите се причинявали от тийнейджъри, които никога не са били обучавани от инструктор.

Подобна практика - и непълнолетните да карат курсове - има в много европейски страни и в САЩ. Идеята е те да получават свидетелство за управление с непълни права, каза Тодорова. Така например младите водачи трябвало да шофират под надзора на по-опитен шофьор до навършването на 18 години.

Друга интересна идея на автоинструкторския съюз е да отпадне образователният ценз за кандидат-шофьорите.

Изискването за основно образование е дискриминационно, още повече че имало много гимназисти, които четат по-зле от петокласници. Самите листовки трябвало да бъдат ситото. Ако курсистът не може да разбере какво пише в теста, нямало да издържи и теорията.

Според НАИС попълването на листовките трябва да става само в кабинети на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. В момента се допуска теорията да се държи и в оборудван с видеозапис кабинет на автошколите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
0
 
1
 
! Отговори
Млад Водач преди 13 години
Надявам се има доста хора с моето мислене, и ще се радвам ако е така . Неможе просто заради другите " състезатели ( убийци ) " да ни слагат и Нас " Нормално шофиращите" под 1 знаменател това е НЕДОПУСТИМО.Така това ще е много удобно и за Нас, но вътрешно вярвам че така ще намалеят ПТП, защото така им даваш шанс за изява а не да се крият видяли баща им как кара и хоп излезе там на главната засече го някой,кривне волана и ..Така ще придобият г/д опит до 18г. и мисля че ще е по-добре ТВЪРД0 СЪМ ЗА!
398
0
 
0
 
! Отговори
Млад Водач преди 13 години
Продължавам защото се чуствам длъжен, да се включа в темата! Неможе заради някакви мой връзници с различно виждане за " карам автомобил " да убиват хора защото искат да са интересни... Моите интереси чисто признателно са : * Когато вали влизам си в колата и не завися от никой топло си ми и се чуствам пълноценен * Не ходя пеша до училище, не се притеснявам ако съм 2-ра смяна и е тъмно понеже у=щето ми е доста далеч, не се притеснявам знам че колата си ме чака отвън и се прибирам за 5 мин ...
397
0
 
0
 
! Отговори
Млад Водач преди 13 години
Здравейте, аз съм на 16 години искам да кажа, че законът е доста добре измислен ще се надявам да го пуснат в действие, а не заради няколко "деца" не че аз съм "големия" та тези деца ги виждам всеки ден да карат да форсират и да се правят на инт .. Аз лично не че се хваля, но карам от 13 годишен, влечението е голямо, но аз не се увличам карам нормално знам всички знаци, спазвам правилници ограничения , мигачи абе всичко с 1 дума, и не неискам зарди няколко да страдаме всички ..
396
0
 
0
 
! Отговори
инструктор преди 14 години
Много добро изказване,-Браво
395
0
 
0
 
! Отговори
васил преди 14 години
то кога ще влиза на сила бе отговор
394
0
 
1
 
! Отговори
bezimenen преди 14 години
awe nali v mnogo evropeiski strani go ima tozi zakon zashto da ne i v bulgariq nali sme v evropa
393
0
 
0
 
! Отговори
bezimenen преди 14 години
awe glupaci ima vie za kvi ni mislite we ima 16 godishni koito znaqt zakona i mogat da shofirat po dobre dori i ot 25 godishen s staj 7 godini .tva 4e kato si pulnoleyen ne zna4ii 4e nqma da ubiesh nqkoi po putq
392
0
 
2
 
! Отговори
borisov преди 14 години
PODKREPQM super s pridrujitel :)
391
0
 
1
 
! Отговори
smashe преди 14 години
Твърдо за да защо защото като си на 16 и кат искараш книжка ша имаш опитен шофиор до теб и 2 год ще се учиш а не на 18 караш ми 25-30 4аса и вече аидее шофиор с пълни права теи нестава поне да има до теб шофиор сас стаж и кат станеш на 18 кат имаш пълни права и вече ще можеш спокоино да си караш ;)
390
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
vqrvam 4e umni hora nesa ostanali v taq dirjava samo i samo da siberat pirite po rano drugutu negi interesuva
389
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Мечо преди 14 години
Това предлага Националният автоинструкторски съюз (НАИС), в който членуват 243 автошколи.Е сега разбрахте ли къде ги стяга чепика? 243 автошколи!!! Няма работа, кинтите секват и това е начин да се осигурят нови клиенти. Следваща стъпка-има ли 12г. и платена такса- дайте му книжка!
388
0
 
1
 
! Отговори
Zaro преди 14 години
Наистина по голямата тъпотия не можаха да измислят!!!Се ще има някой който ще тръгне да кара сам ще събере приятелчета,ще кара като състезател по пътя за да се исфука и да се направи на "вижте *** кой сам аз " и най-накрая ще им овиснат потниците на някой дърво или ще се запознаят с някой стълб!!!
387
0
 
0
 
! Отговори
jonny преди 14 години
Е ако трябва да са с по-опитен шофьор в колата за какво им е книжка като може той да ги кара???
386
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 14 години
По-голяма тъпотия не можаха ли да измислят?Има и 18 годишни "пресни" шофьори които карат разумно, но като гледам повечето "рацерчета" на 18-20 години се държат като 13 годишни хлапаци които играят NFS или нещо подобно - никаква мисъл, и после се почва с безбройните клипчета посветени на живота им по vbox... :( Тъжно, за това по-добре да не го приемат това изменение.
385
0
 
0
 
! Отговори
TT3 преди 14 години
Защо не?След като има 30 годишни дето се правят на Пилоти и *** които помитат хората по спирките защо не и това.По-добре контролирани по пътищата отколкото нищо не знаещи дечковци с богати татковци и да се правят с Мерцедесите.Аз съм твърдо за.
384
0
 
1
 
! Отговори
TT3 преди 14 години
Защо не?След като има 30 годишни дето се правят на Пилоти и *** които помитат хората по спирките защо не и това.По-добре контролирани по пътищата отколкото нищо не знаещи дечковци с богати татковци и да се правят с Мерцедесите.Аз съм твърдо за.
383
0
 
0
 
! Отговори
Ot 4ovek преди 14 години
zdraveite az v momenta karam 16 i tova do nqkade e dobre za nas (decata) no ot druga gledna to4ka :X ne trqbva da ni se davat knijkite ima vreme ei go sled 2-3 godini stavame na 18 i 6te mislim malko po trezvo za6toto mnogo hora 6te postradatpo putq
382
1
 
0
 
! Отговори
Nqkoi si преди 14 години
"номя" да се чете "няма" в поста ми по-долу.
381
0
 
0
 
! Отговори
Nqkoi si преди 14 години
И на 12 години да им дадат книжки като го номя сивото вещество(или не се ползва) в галвите пак няма да има файда.Дори и без книжка знаеш , че на знак СТОП се спира..На червен сфетофар се спира..
380
0
 
0
 
! Отговори
Нереалист преди 14 години
Определено си прав за това!