Къде започва жестокостта?

Потресаващи истории за отношенията на хората и животните
31 мар 2010 16:40,
641

 

Откъде започва жестокостта – както става ясно от видеорепортажа, от приемането за нормална и естествена на идеята да се отървеш от ненужно животно като го убиеш по особено мъчителен начин – завързано в чувал и затрупано с камъни в шахта.

Въпреки безпрецедентната обществена реакция след публикуването на историята на кучето Мима с отрязаните крака, само в рамките на 24 часа има два случая на нечовешка жестокост към животни.

Снимка: Dnes.bg


Труп на обесено със сезал куче вися почти цял ден на пътния надлез край село Мало Конаре над автомагистрала „Тракия”. Извършителят на зверството е неизвестен. Сигналът подали шофьори, а столичанин, редовно минаващ по тази отсечка, съобщил в Дружеството за защита на животните, че повече от месец редовно се натъква на подобни ужасяващи гледки.

Трупът на кучето беше махнат от пожарникари, които го захвърлиха в съседна нива. На въпроси на репортера ни защо не го откара в екирисаж или не го закопае, каквито са изискванията по закон, пожарникарят отговори, че той си е свършил работата.

И на този фон една добра новина – осакатеното куче Мима вече има нов дом. Тя ще живее в Русе в апартамента на Виолета Добрева.

Представители на сдружение „Приятели на животните“ я взеха от досегашния й собственик в Дряново.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

„Аз лично наблюдавах как кучето се обръща и се опитва да се придвижва, смятам, че вече категорично трябва да изключим евтаназията като вариант. И освен това смятам, че има достатъчно остатък от крайниците, за да се приложи дали ще бъде протезиране или вид количка, но ще може да се движи“, каза ветеринарката Катерина Маркова, която докара Мима в Русе.

Новата стопанка на Мима има още три кучета, но сега те са на вилата, за да може новият член на семейството да се адаптира.

„Решението ни не е спонтанно, а е отговорно. И когато аз казах, че ще осигуря дом на това животно, надявам се, всички са разбрали, че то ще живее в домашна обстановка“, обясни новата й стопанка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


641
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Неви много си крайна,не аз съм твърдо против насилието над хора и животни,но може би трябва нещо страшно да му се случи ,за да си промени мисленето!Разбирам,че го казваш с ирония:)
511
0
 
4
 
! Отговори
78..... преди 14 години
В подкрепа на 512 - Наистина трябва да се държи сметка и отговорност от стопаните на животни ( каквито и да са). Трябва да има етични норми на поведение на хората към себеподобни и към животни. Изкривени сме откъдето и да ни погледнат! Пропускаме златно време в превъзпитанието си!
510
0
 
3
 
! Отговори
Nevi преди 14 години
Az predlagam da obesim pod mosta deteto ili nqkoi drug blizak na Paradoks, ako vaob6te tozi *** ima takiva!
509
0
 
4
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
Танер религията на хората няма нищо общо с това дали са добри или лоши.Важното е да се разбере,че не може да се смятат за напълно нормали подобни постъпки! И Христос и Аллах учат хората на добро,но кой как го разбира виж това е друго нещо !
508
0
 
5
 
! Отговори
TANER преди 14 години
EH DEBA V TAKIVI MOMENTI SE PITAM KADE E NASHIQ ALLAH , KADE E VASHIQ HRISTOS ?DEBA TOVA CHOVESHKO LI E WE ??AWE AZ LICHNO SHE GI OBESQ VSICHKI KATO VIDQ CHE PRAVQT TAKOVO NESHTO .. *** IM DEBA.. KADE BOGA DA GI NAKAZVA TIQ WE EIIII . BAHTI *** DOLNI ... NAPRAVO REVAT ZA *** TIQ KOITO PRAVQT TAKIVI NESHTA ZA JIVOTNITE ..
507
1
 
8
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
Парадокс ти пък мислиш ли,че е нормално да се бесят кучета по мостовете? И трябва ли този който го е направил да се измъкне безнаказано? Или какво толкова едно куче по-малко,само че този който го прави не мисля,че е нормален човек !
506
0
 
4
 
! Отговори
............ преди 14 години
aaaa kakva surova realnost moje da te nakara da ubie6 ku4e ,ne e kato posle da sa go izqli e sa gladni ei ...drazni6 me ve4e :)
505
0
 
3
 
! Отговори
............. преди 14 години
ami za6to da ne vurvi tova e neove6ko i kato ne se nakazvat samo za6toto sa babi ili *** samo za6toto sa ciguni kakvi zakoni 6te sa togava ???? a i ako se kastrirat i da gi hranim nqma da se plodqt, no parite ne otivat tam kudeto trqbva. Lek den na vsi4ki, dano ne6tata se opravqt nai-setne v tazi strana, az otivam da se mestq v nov apartament!!! :)
504
0
 
3
 
! Отговори
Nevi преди 14 години
Abe da zapalim edno, puk da vidi6 kolko dobri4ki 6e stanat tvoite lapeta!
503
6
 
2
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
Или пък да осъдим лапетата дето са обесили кучето и да ги тикнем в някое трудово възпитателно заведени. Задето суровата реалност ги е направила жестоки.
502
0
 
2
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
До 516 Ти явно не обичаш никого и нищо ! Съжалявам те !
501
3
 
2
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
Другата глупост е тея дето ги хранят кучетата. Като го храниш бездомното куче то ще се наплоди после *** храни 10 кучета => проблема се задълбочава. Може би е редно вместо да го храниш да се обадиш на приют.и в крайна сметка дават в това видео някакви баби с деменция. Те ли са виновни? Каква отговорност ще им търсим? Да ги тикнем в затвора не върви или пък да им вземем 500 лева глоба.
500
0
 
5
 
! Отговори
VV преди 14 години
Това обаче не е причина да се проявява жестокост!!! И пак стигаме до въпроса: Защо има бездомни кучета?! И си отговаряме, защото има безотговорни и жестоки хора. И ако някой все още не са разбрали, промяната на закона за защита на животните засяга също и тази група хора, които се отнасят нехайно към домашните си любимци, а не само тези които ги малтретират.
499
0
 
1
 
! Отговори
до jasemi преди 14 години
да съм казвал някъде че обичам хората повече от животните.....
498
1
 
3
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
Кучетата също са селектирани за определена цел с определени качества. За това има много породи. Диви кучета няма. Те са плод на човешка селекция и са създадени за да служат на човека, а не да скитат наляво на дясно.до ........... прав си ние сме виновни и трябва да се вземат мерки. Законови мерки.
497
0
 
3
 
! Отговори
........... преди 14 години
Nali to4no zatova pove4eto sme tuk za6toto trqbva da se iska smetka ot horata koito ne se grijat za lubimcite si i tova e problema ,ne uli4nite ku4eta, za6toto bez na6ata bezotgovornost nqma6e da sa kolkova i 6te6e da ima pari za da se lekuvat i malko po malko premahnat ot ulicite.
496
1
 
4
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
Do EWHH:До всички човеколюбци като теб,всички си вземете по един бездомник у вас и по едно сираче!Ние ще приберем кучетата и всичко ще е ОК
495
1
 
4
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
Извинявай ако съм повторил тема но това са 500 коментара...Както и да е мисля, че е редно който има животно да му се държи сметка какво прави с него. Това е нормалното отношение в цивилизованите страни. Трябва да се мисли реално по проблемите, само да се обиждаме на "кой е добър и кой лош".
494
0
 
4
 
! Отговори
......... преди 14 години
emi eto moje i da poumnee6 :) haha ima ku45eta koito 4akat da svetne zeleno za da minat i hora (osobeno babi), koito priti4vat na 4erveno !!!
493
2
 
4
 
! Отговори
VV преди 14 години
Предполагам, че пържолките си ги купуваш от магазина, както и повечето нормални хора, а не ходиш с ножа да си ги режеш от блеещото агне, нали? Това в кръга на черния хумор, ама някой хора наистина не правят разлика. Агнета, кокошки и т.н. човекът ги е опитомил и ги отглежда от векове, та дори е селекционирал породи с определени качества. Не ходи да ги унищожава безцелно и безразборно, както се прави с кучетата. А кучето, поне в нашите ширини се води дом. любимец, а не ***!!!