КС отмени "изгарянето" на отпуските след края на 2011 г.

Съдът беше сезиран от Първанов и от депутати на БСП и ДПС
Обновена: 11 ное 2010 23:30 | 11 ное 2010 19:21,
59
КС отмени "изгарянето" на отпуските след края на 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоречащи на конституцията текстове от Кодекса на труда, касаещи „изгарянето“ на натрупаните отпуски, съобщи БТА.
   
За противоконституционен е обявен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г.

Конституционният съд беше сезиран от президента Георги Първанов и от група от 51 депутати от БСП и ДПС.

Още по темата

   
Решението на КС все още не е подписано от всички съдии. Очаква се това да стане утре. 

Тогава ще стане ясно и дали остава в сила въведената двугодишна давност за ползването на платения годишен отпуск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
папи преди 13 години
До *** 54-ти номер: ***, няма такъв случай при мен и няма и да има, защото аз заявявам на работодателя си кога искам да си ползвам годишния отпуск, а не го определя той!!!Изпълнявам си изключително точно, креативно и съвестно поетите задължения и не бих допуснал да ме тъпчат дори и с риск да си изгубя работата.Мога да работя и като метач и плочкаджия, но компромис с егото си не правя.Докато си намери и обучи друг служител ще му коства повече средства и усилия.
56
0
 
3
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
В Германия при изработване на пълен месец работодателя внася в касата по отпуските(Urlaubskasse) сума равна на двудневното възнаграждение на работника, така след 11 месеца работника има натрупана сума за 22 дни отпуск. Ти може да не си ползваш отпуската, ни никой не може да ти вземе парите, а в България Супербойко се опита да го направи и логично го пернаха през ръцете.
55
0
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
Най-накрая им намерихме мястото. Дълго лутане беше.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
о, Тони, 23! Ти ли си този дето омагьосва лековерните клиенти да им пробутва "безплатни" телефони и морално остарели ***, които се трошат на втория ден и следват едни безкраааааааааайни ремонти? Ти ли си това, бе Тонка, а?
53
0
 
3
 
! Отговори
men преди 13 години
Не ставай смешен те всички са едни и същи, просто сменят имената на партиите... да ти напомня ли че другаря Б.Борисов личен бодигард на другаря Тодор Живков на предизборното си посещение в САЩ каза "аз мразя комунистите" а това е партията която го е създала т.е коня ражда кон комунизма комунист, а после Доган го направи генерал...а след това започна цирка за пред народа уж мразим Доган еййй огледай се какво се случва народа всеки изминал ден затава в дългове от мизерията...дреме им на политиците
52
0
 
2
 
! Отговори
мами преди 13 години
като излезеш в "отпуск" без да ти подписана молбата, попадаш в един много неблагоприятен да теб текст от КТ ;)Ако пък си много настоятелен за ползване на отпуски когато и колкото ти желаеш и "държавника" и частника ще ти бият шута при първа удобна възможност!!!!!!!!!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
Един Луд преди 13 години
Брей колко са били полезни БСП и ДПС като са в опозиция, чак се учудвам. Хайде да ги държим по-дълго време на тая позиция, че да свършат нещо полезно и те :)
50
2
 
4
 
! Отговори
Maria преди 13 години
Проблема на предишното е, че единственото, което правеше беше да граби и всички го знаехме докато бяха на власт, но проблема на българинът е, че много бързо забравя и вечно бърза да е по-недоволен от преди.
49
5
 
4
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
А Мариа колко не си права. Предишното правителство беше относително некадърно ,но движеше България малко или много напред. Избрахме новото защотот не бяхме доволни от темповете и посоката напред. Новото ни правителство не знае накъде върви няма приоритети. Това правителство само създава кризи с енкъдърните си предложения и решения. Отпуските са добър пример
48
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
в Испания ако до края на годината не си използваш отпуската ти изгаря не ти я плащат и ти си длъжен а тук какво всичко е за пари от нас данъкоплатеца
47
7
 
7
 
! Отговори
IND преди 13 години
Пълно безумие е този Гоцев съд. Отпуските са за това за да се ползват! Извършвани са доста големи злоупотреби с това - някой чиновник си излезне в почивка, но "забрави" да си пусне в отпуск и така 10 години поред и натрупани над 300-400 дни отпуск, които държавата т.е. ние ще трябва да плащаме!!!
46
1
 
6
 
! Отговори
за 47 преди 13 години
какви 2 милиона бе несретник - 450 000 са бюджетните служители, а между тях държавните клужители са около 120 000 -2 млн са почти всички работещи - не може да смята , а се изказва - *** !
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези държавни служители са 2 милиона пич.... И не служителя е проблемен. Шефът му е!
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРАВИЛНО И справедливо решение - няма нужда от коментар!
43
2
 
6
 
! Отговори
Maria преди 13 години
Напротив, имаше по-некадърно правителство - предишното. Просто на Българина му дай вечно да е недоволен. Половината от тук пишещите сигурно нямате грам икономически познания, но нали сте *** => разбирате от всичко. За вас няма нито тайни в политиката, нито тайни в икономиката, нито в законодателството. Сигурно си мислите, че може да летите до Марс само като размахате уши. Ще ви питам каква песен ще пеете като трябва от вашите пари да се платят обезщетенията на онези, които са скътавали.
42
4
 
19
 
! Отговори
Некомпетентници преди 13 години
Ами КС ще отмени текстове от закони, разбира се, защото говедата, приели тези закони въобще не са си направили труда да проверят противоречи, или не на Конституцията даден текст!!! По некадърно, некомпетентно и неориентирано правителство в тази държава досега не е имало!!! Вирнали носа си до облаците, правят се, че работят и вършат глупост след глупост!!!
41
8
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
Мдааа... В силно недемократична Германия отпуска за съотв. година се взема до края на декември, при много важни причини със специално разрешение на работодателя до март на следващата година. Да живее истинската Народна Република на работниците и селяните!
40
0
 
6
 
! Отговори
conservator преди 13 години
На държавна работа се започва поради следните причини:редовност на заплатаплатени осигуровкисигурни отпускиАко се заплаща като в частния бизнес вземете им тези придобивки. Второ има незаменими хора, но на тях това не им го пише на челото.Един служител може да докара на фирмата хилядократно повече приходи от друг. Шофьор блъска камиона, стоката се потрошава, счетоводителя не е платил застраховката, юриста губи делото поради грешен договор относно преминаване на риска от погиване на стоката.
39
0
 
14
 
! Отговори
Л преди 13 години
Стига с тея държавни служители , не мога да разбера какво толкова ви засягат хора с чисто 300-400 лева заплата , които не бачкат по-малко от всички в частния бизнес .. Решението е добро за всички българи като цяло защото и в държавния и частния сектор има хора с доста натрупани отпуски .. а държавата и бизнеса искат да минат по тънката линия и хич изобщо да не плащат това ,че някой им е стоял и лято и зима да им върши работа ..
38
3
 
0
 
! Отговори
pole преди 13 години
до : 26 : ГОСПОД в БГ е ББ :((((((