Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
7
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Че тъкмо вчера бях със семейство англичани,преселили се в България.Добре им е, харесва им на хората.Кефят се на слънцето, на басейн с минерална вода,на салата и ракийка.Добри, спокойни хора.Ти не си ли чувал, че има англичани преселили се в България?
189
6
 
0
 
! Отговори
ПАПАРДАК ПАПАС преди 12 години
в ЕЛЛАДА ИМАМЕ ХУБАВИ НИВИ И ПОЛЕТА..ЦАКАМЕ СТУДЕНТКИТЕ ЗА СТАЖ И ЗАВЕРКА :))))КЪПЕМ,ХРАНИМ И ПОИМ--ЗА НАСА СМЕТКА
188
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да оставиш родителите си да ги убиват и изнасилват *** по селата ,а ти да отидеш и да слугуваш на някой пакистанец в англия е наистина "достойно" за хвалба занимание !
187
8
 
1
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Леле майко-един по-долу пък ни изкарал, че в България лека кола и бензин не сме виждали!Е, много сте зле братлета-емигрантчета!
186
3
 
3
 
! Отговори
до но комент преди 12 години
Тази стъкмистика със свинското и зелето я има само в България.А за средната продължителност на жителите в някои лондонски квартали пиши,когато жителите им започнат да се преселват в България.
185
1
 
3
 
! Отговори
НСРТ преди 12 години
Ей директори каквото плащате такова и получавате бази и комунистите некадърни what goes aroundes around
184
5
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
186, *** си ти.И понеже ми излизаш с разни статистики от рода един ял свинско друг зеле-средностатистически яли свинско със зеле-няма средни стойности,има конкретно за район, населено място , етнос, социална група.В прехвалената Великобритания има райони/примерно квартали в Глазгоу/със средна продължителност на живота под тази в Африка.Което не означава, че ВСИЧКИ са на това положение.
183
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** е номад и няма родина ! А най обича да *** и плюва от там където се намира .
182
2
 
4
 
! Отговори
M преди 12 години
за това е демокрацията.кой където може да се изхрани там да отива.но не всеки прогресира на запад.за там трябва голямо дупе.трябва да си много кадърен.ако си средно кадърен такива ги има там под дърво и камък.всеки иска да забогатее и да стане началник.такъв ни е манталитета.ако всички станем началници няма да има кой да работи
181
4
 
9
 
! Отговори
до но комент преди 12 години
Не те убеждавам нищо бе ***.Ти се скъсваш да убеждаваш хората колко е хубав живота в България и колко труден на запад.И не плщя по България.Ти така виждаш нещата.Факт ли е че България е на едно от първите места в Европа по корупция,детска смъртност,престъпност и катастрофи.Факт е.Не плюене.Между другото е и на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания.Ама от стрес.Щото живота в България е хубав.Ако българите емигранти живееха зле нямаше да си купуват къщи.Щото намаше да имат пари.
180
5
 
3
 
! Отговори
do 174 преди 12 години
Tova, che niakoi e izbral da jivee v chujbina ,ne mu dava pravo da obijda darjavata si i naroda. Stom go pravi , ne mi go hvali . Samo prost kompleksar.V momenta niamam kiriliza po nezavisesti ot men prichini.
179
2
 
7
 
! Отговори
Криста преди 12 години
Истината е, че хората сме много различни - това не ни прави лоши. Който е щастлив навън да отива, който е щастлив тука да си стои.Не виждам лошо в това.Нали затова искахме демокрация. Защо трябва да се дразним, че някой е добре тука, а друг навън.Сякаш не можем да позволим на другия да е добре не там, където сме ние. Аз съм добре тука, пожелавам на всеки да намери мястото си под слънцето. Хайде сега ме оплюйте и обявете за злобна,за чалгарка и ***..........
178
5
 
5
 
! Отговори
но комент преди 12 години
До гуша ми дойде от емигранти- комплексари!
177
4
 
3
 
! Отговори
до 181 преди 12 години
Само тези от вас дето ги връщат ,като от Франция примерно !
176
6
 
4
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
Е не е като при вас *** в Бг.Щото сте се счупили да работите и въобще не чакате социални помощи и не стоите по магистралите.
175
10
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
добре бе, застанал си пред къщата ми и плюеш-колко било лоша, колко била ***.Ами гледай си твоята къща, гледай себе си.Хубаво ти било някъде -в Испания примерно, ами стой си там, какво си тръгнал да ме убеждаваш какво било в България."В Испания някои даже къщи си купиха"-ами ако мечтата на живота ти е да си купиш къща, хубаво.Някой пък си има къща или си купил в България-какво ревете?Или испанската къща е със златни тухли?
174
3
 
7
 
! Отговори
Горд Гербер преди 12 години
Знам че ние сме най-големият гаф в историята на България. Знам че ние докарахме страната до дъното на Европа. Но ние ще победим отново. Някой ще попита защо.Защото всичко годно и интелигентно се изнесе в чужбина и тук останаха само нашият любим електорат-***,чалгари,диви селяни, грозни силиконови пачаври,дебелогъзи мутри и некадърни простаци с основно образование. Те ще гласуват за нас отново.
173
4
 
4
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
Е друго си е като при вас *** на запад от социални помощи или от зарабодка на магистралата !
172
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми ти UK освен *** и мазохист ли си че се занимаваш с нас ?
171
3
 
5
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
От къде пари ли?Ами едни от мръсни далавери,а други от 5 годишно мизеруване събират пари за 10 годишен автомобил.Или от заеми със заробващи лихви.Все пак държавата е България