Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е пълна манипулация - випуска не е 60 000, а минимум към 200 000 - на година се раждат над 300 000 деца. Как ги сметнахте тези 10%? Или намеквате че от 300 000 завършват едва 20%? Е, вярно, че сме зле, ама чак пък толкова не сме!!! Ама май по традиция просто си хвърляте поредните фишеци:)))
209
7
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Децата им растели в нормална среда-средата пълна с наркотици и наркомани.И някой ден като пораснат-и те ще станат наркоманчета.що заблуждавате хората-кажете нещо за наркотиците -и в Испания , и във Великобритания.
208
1
 
9
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ преди 12 години
През 2030 г. половината от населението в нашата страна ще е българско, а другата половина - ще са турци и роми, ако се запазят демографските тенденции, очертани в сегашното преброяване на населението. Това прогнозира проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Населението на България е намаляло през последните 22 години - от 1988 г. насам, с 1 642 000 души, като тогава българското население е било близо 9 000 000. Това показва, че годишно населението на България е намалявало със 75 000 души, или всяка година е "изчезвал" по един град с население като Благоевград, коментираха още експерти от Центъра за демографска политика. "7 души на 1 час напускат страната ни", заяви от своя страна и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.Той цитира данни на ООН, според които след 2040 г. населението в страната ни ще бъде максимум 4 500 000 - 5 000 000, като половината от него ще бъде "българско застаряващо население, а останалото - ще са роми". Експертите алармираха, че от сегашното преброяване нямало да се разбере колко са ромите и турците в България. От Центъра за демографска политика предложиха да се направи опит за преброяване по интернет на всички българи в чужбина, за да се установи в кои страни са големите центрове с наши емигранти и каква е тяхната професионална реализация.
207
2
 
4
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ преди 12 години
41% от сънародниците ни емигранти никога не биха се завърнали в България, разкрива допитване на Емигрант БГ (медията на българите зад граница). Инициатор на допитването до българската емиграция е Иван Стоянов Бари, живеещ от 20 години в Амстердам. Анкетата е реализирана на сайта на Емигрант БГ и чрез социалната мрежа Facebook. 19% от гласувалите във виртуалното проучване отговарят, че биха се завърнали в родината още тази година, а 40% може би след 2 до 5 години. Ние от движението и медията Емигрант БГ, като част от емигрантското общество, бихме се наели за изпълняването на тази мисия в името на България, но въпросът е дали някой от политиците ще ни обърне внимание. Дали някой би искал да се събуди от летаргичния сън, наречен Ами друг да го прави, на мен ми се спи, споделят инициаторите на допитването.
206
7
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Пък и много добре знаеш, че точно сега започва във Великобритания "голямото рязане" точно на социалните бюджети.Като съветваш младите да учат там-що не им кажеш, че таксите за студентите се увеличиха до 9000 паунда на година?Има-няма-25 000 лева.Това само таксата, без разходите за общежитие-към 5000 паунда, и храна и други разходи-още 2-3 000 паунда.Колко стана сметката?
205
1
 
7
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ преди 12 години
Финансовите постъпления от емигранти са се увеличили въпреки кризата, сочат данните на Световната банка. Така за 2010 г. в България ще влязат над 1,5 милиарда долара от работещите ни зад граница сънародници. Според статистиката на банката страната ни има над 1 милион и 200 хиляди емигранти в чужбина, или 16% от населението ни. Пак според данните България е сред десетте държави в Източна Европа с най-голям брой висококвалифицирани емигранти 8,6 на сто от населението. По данните на Световната банка главните направления на българската емиграция са: Испания, Германия, Гърция, Италия, Великобритания и САЩ.
204
2
 
8
 
! Отговори
до но комент преди 12 години
Ти май наистина си ***......въпросните комплексари са лишени от присъствието на министърамутра,лишени са от прокурорски синчета-убийци,лишени са от монополите в БГ,лишени са от мизерията,лишени са от такива като теб........да мият чинии,метат и т.н. но децата им,които растат в нормална среда някой ден ще пораснат и ще имат нормален живот......
203
3
 
11
 
! Отговори
Илиян до но комент преди 12 години
Абе я *** се гръмни някъде.С 20 паунда в Англия си пълниш хладилника за 1 седмица с месо,кашкавал,мляко,риба и друго каквото се сетиш и се насираш от ядене.Шушумига
202
11
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ю кей, не ни вземай за мезе!Много добре знаеш, че в Ю кей това са пари колкото да не умреш от глад.Ти карал ли си седмица във Великобритания с 50 паунда?И ако си карал-харесва ли ти?Едно що годе свястно ядене е 10 паунда.
201
2
 
8
 
! Отговори
Митко до но комент преди 12 години
Добре им е.След като си дават къщата или апартамента за 2000 лири,както пише 198. В нашето село имаше 7 такива семейства и си живееха с парите от наемите.Изпадаха в ужас когато разбраха че работим за 100-200 лири месечно при положение,че цените на всичко са като в Англия.АМА ИЗБЯГАХА ЗАРАДИ ***.
200
5
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Това вече е нещо друго!Някои преди се мъчеха да убедят хората ,че българите завършили висшето си образование в България ,едва ли не са много търсени кадри в чужбина , но уви!Специално тук в Германия всяка година завършват стотици хиляди студенти ,първо се осигурява работа за тях !Изключение е когато например търсят професор или мнооого голям специалист и такъв напр.няма в Германия ,тогава взимат от чужбина !Току-що завършил в Бг., ако се надява ,че ще го вземат по същата специалност тук ,НАЙН !
199
3
 
8
 
! Отговори
UK до но комент преди 12 години
Информация само за тебе.Социална политика във Великобритания.Безработен под 25 годишна възраст получава 53.45 паунда на седмица. Над 25 години-67.50 паунда на седмица.Минималната държавна пенсия на пенсионер е 97.65 паунда на седмица.Ако си безработен или пенсионер наемът се плаща изцяло от държавата, така също и кметски данък. Лекарствата са напълно безплатни както лекар и зъболекар.Пенсионерите получават безплатна карта за пътуване в градският транспорт.В по- сурови зимни условия на пенсионерите се изпращат допълнителни чекове за помощ към сметките за газ и ток.
198
9
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Което значи, че с едно и също количество пари в България се живее много по добре ,отколкото във Великобритания.
197
7
 
5
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Е ти ако мислиш, че някъде по света можеш да живееш добре с малко пари, или без пари в джоба-в голяма грешка си.
196
3
 
5
 
! Отговори
Емил до 193 преди 12 години
Ами точно за това България е скапана държава.Защото по селата безнаказано вилнеят ***.Доколкото слугуването е слугуване няма да те коментирам,но много емигранти с парите от това "слугуване" плащат лекарствата на възрастните си родители по селата.
195
2
 
9
 
! Отговори
UK до но комент преди 12 години
Разбира се че ще се кефят. А ти знаеш ли че всеки който се пресели в друга европейска държава получава пенсията на страната от която е дошъл. Знаеш ли колко е тяхната? Затова се кефят.
194
9
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Понеже питаше-кога щели англичани да се преселят в омразната ти България-ами има и такива.Не знам колко са им пенсиите-не изглеждаха пенсионери-хора на средна възраст с дете,но нямаха никакви оплаквания от живота си в България.Добре им е.
193
2
 
7
 
! Отговори
до но комент преди 12 години
О да бе.бил с англичани.Как пък така се нацелихте?И какво? Те работят тук за 500 лева и са доволни а? Или си дават къщата в Англия под наем и живеят с наема от 2000 паунда.Чул съм за англичани които живеят в Бг,ама съм и чул,че са малко,защото повечето избягаха от *** набези по селата
192
1
 
5
 
! Отговори
Р преди 12 години
Повечето са пенсионери, които могат да си го позволят. Въпросът е ти като станеш пенсионер дали би могъл да си позволиш да се преселиш някъде?
191
3
 
6
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
Ти си егати кухото парче. Искам да видя англичанин с пенсия от 200 лева, как ще се кефи на салатка и ракийка ....