Напрежението расте*

Изблици на насилие в София, Пловдив, Варна и Бургас
Обновена: 26 сеп 2011 22:24 | 26 сеп 2011 20:24,
1984
Напрежението расте*
Снимка: Dnes.bg

Изблици на насилие избухнаха тази вечер на много места в страната по време на протести по повод случилото се в Катуница.

София

Първоначално протестиращите тръгнаха от НДК към площад "Народно събрание", който бе отцепен от полицията.

Пред парламента стотици скандираха "Мафия" и "България, освободи се". Протестиращите започнаха да хвърлят и стъклени бутилки.

След това протестиращите се насочиха към сградата на джамията "Баня Баши" в столицата, но бяха пресрещнати от кордони с полицаи в района на Министерския съвет. Целият район е блокиран, движението е затворено.

Разгневени скандиращи започнаха да хвърлят камъни по униформените, както и да трошат по пътя си, да обръщат кофи и контейнери, да мятат столове от заведенията, през които минават.

27 души са задържани в столицата, съобщиха от МВР. Четирима от арестуваните са непълнолетни.

Пловдив

Протестиращи, с и без маски, се събраха на пловдивския площад "Съединение". Скандирайки откровено расистки лозунги и вулгарни определения за политици, протестиращите тръгнаха към Аджасан махала и Столипиново, населени предимно с роми, видя екип на Dnes.bg.

На площад "Съединение" протестиращи нападнаха журналисти на bTV, камерата на екипа е счупена. Свидетели разказват за сблъсъци между протестиращи и полиция.

Няколко буса на жандармерията вече са се отправили към ромските махали на Пловдив. Засилено полицейско присъствие има и около Джумая джамия.

47 души са задържани до момента, съобщиха от МВР. Сред тях предимно фенове на футболните отбори "Локомотив" и "Ботев"-Пловдив.

Варна

Счупени стъкла на прозорци на домове и търговски обекти има при протеста в морската ни столица.

Около 500 души тръгнаха на поход към квартал "Максуда", плътно следвани от полицейски кордон.

Варненската полиция твърди, че е успяла и е отблъснала протестиращите от ромските райони на града.

Няколко души са арестувани. Един от тях е кандидатът за кмет на града Костадин Костадинов. Той е задържан, когато шествието стигнало ромските квартали. Засега няма данни за пострадали.

Бургас

Продължава шествието на спонтанно организиралите се бургазлии във връзка със случилото се в Катуница. Напрежението обаче ескалира, след като протестиращите забелязаха в района на централна жп гара три жени от ромски произход. Те се опитаха да ги хванат, но бяха възпрепятствани от полицията и жените успяха да избягат, съобщава "Фокус".

През цялото време на протеста има засилено полицейско присъствие. Около 500 са в момента протестиращите, като от полицията опитват да ги разпръснат.

До момента са задържани трима души, като все още не са ясни причините и дали ще им бъдат образувани досъдебни производства.

Велико Търново

В града протестиращите минаха с плакати и скандирания през предизборните щабови на БСП и ГЕРБ.

Пазарджик

Протестът в града приключи. В него участваха над 200 ученици и младежи, които се събраха на централния площад "Константин Величков"  Те издигнаха плакат-надпис "В памет на Ангел и Павел".

След това всички участници започнаха да скандират "българи- юнаци" и развяха националния трибагреник. Полицията осигури спокойното протичане на протеста, който приключи без инциденти.

Плевен

Протестът в града е завършил с пожар на партиен клуб на ДПС. В непосредствена близост до него се намира и партийна централа на БСП, но помещението не е пострадало от огъня.

Протестиращите в Плевен са искали да отидат в индустриалната зона на Плевен, където има ромско гето. Те обаче са били спрени от полицията.

*информацията е актуална към 22,25 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1984
Още по темата: ПловдивКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 12 години
nqma ve4e balgari.ubixa 2 balgarski deca a policiqta bie balgarite i ne im dava da protestirat sreshto bavnoto poturcvane na balgariq!!!a politicite vzimat strana na gadnite i mirizlivi chernilki....sram i pozor!trqbva da pusnat na vsichki publicni mesta VREME RAZDELNO.da si pripomnim kak sa se otnasqli sas nas.
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЛЕДАЙТЕ КАНАЛ ТРИ И САШО ДИКОВ!Евалла на протестиращите ....и на Канал три!
0
 
2
 
! Отговори
Бащата на Бенатова!! преди 12 години
novinar.bg/index.php?act=news&act1=det&mater=MjYwOzQw
0
 
8
 
! Отговори
Изборите са скоро преди 12 години
Момчето умира, Бойко асвалтира, а Цветанов се насира, мангасара Киро релаксира, а народа им гледа саира, пие бира и им точи остра секира, а Бенатова си го завира
0
 
2
 
! Отговори
???? преди 12 години
Има ли убит Българин или не? Няма ли, защо се спекулира по форумите?
1
 
11
 
! Отговори
888888 преди 12 години
Ситуацията в Катуница бе провокирана от едно показно убийство с демонстрация на чувство за ненаказуемост.Ето точно това отключи дългогодишно преглъщано унижение на редовия гражданин в България, в името на "измислено разбирателство".Спекулацията, че става въпрос за етническо напрежение крие дълбоко в същността си абдикирането от отговорност при големи, крупни, значими и не на последно място политически подсигурени групи и групировки поотделно и заедно, възпитавайки, възпроизвеждайки се и самонасищайки се точно чрез такава демонстрация до степен на психологически тормоз и шантаж в името на собственото си благосъстояние до самозабрава.Да, става въпрос точно за социално нагнетен сбъсък на чувството за ненаказуемост и жаждата за справедливост.Извода е, че ако няма кой да ти я подсигури, си я постигаш сам...
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коалиционни партньори на СДС от 2005 година си припомнят, че на "Раковска" 134 едновременно са дошли да предлагат сътрудничество Яне Янев и Илия Илиев. Топлите връзки Яне Янев - Алексей Петров са публично демонстрирани от двамата. Алексей Петров заяви, че е почитател на РЗС. Обвиненията на Румен Овчаров в "генно инженерство" свързаха създаването на партията РЗС с БСП и ДАНС - Алексей Петров беше агент под прикритие в Агенцията по времето на кабинета "Станишев". Яне Янев и кандидат-президентът на РЗС Атанас Семов демонстративно отидоха с найлонови торби с грозде да посетят в дома му Алексей Петров, след като беше пуснат от предварителния арест.Илия Илиев произхожда от семейството на *** кардараши от Костинброд, родното място на Азис. През 2007 година започва изграждането на огромна къща, смятана за най-голямата фамилна резиденция в страната: с 50 стаи, къщи за гости и за прислуга, голф игрище и спа-център.Година по-рано - през юни 2006 година, вестник Атака разказва: Столичен всекидневник вчера публикува схема от италианската полиция, на която се вижда структурата на престъпната организация. Тя се оглавява от Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро. Равнопоставен в йерархията е Любомир Илиев, първи братовчед на лидера на ДРОМ. Под двамата тартори е Янко - бащата на Илия Илиев. Майката на ромския предводител Наталия, също е въвлечена в престъпния бизнес. Карабинерите в Италия са установили, че бандата чупела ръце и крака на децата и ги държала гладни, за да печелят от кражбите им по 100 000 евро на ден. Роднините на Илия Илиев прибирали парите от стотици деца, пръснати да крадат в Северна Италия. За две години и половина полицаите са открили 200 български момчета и момичета между 6 и 14 години, които са били измъчвани, за да джебчийстват.
2
 
17
 
! Отговори
До 851 преди 12 години
Кой е престъпник бе,***?Тези ли които изляха справедливия си гняв само върху един престъпник?Защото 80% от твоите събратя са престъпници.Вилнеят из цялата страна напълно безнаказано.Затова от тук нататък народа ще ви наказва.
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ДО : 1902-МILA ; ТИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА СИ БЪЛГАРКА ! СМЪРТ И ЗА ТЕБ АКО ИСКАШ ДАЙ ДА ТЕ ПОТУРЧВАМЕ КАТО ТИ ХАРЕСВА ? ПУУ *** ! !! !
0
 
12
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 12 години
Това е полицейска държава!Това е полицейщина!
8
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 1899Ми *** сте, какви да сте? Щом чупите камери ...
2
 
3
 
! Отговори
До Мила преди 12 години
Ох,Мила по това си личи какво ти е нивото!
8
 
1
 
! Отговори
Mila преди 12 години
Haresvat mi turskite seriiali, a kakvo ima Kiro stiiah,
4
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
В ВАРНА Между 00.00 - -01.00 *** УБИХА БЪЛГАРИН В КВАРТАЛ АСПАРУХОВО!КОЙТО МОЖЕ ДА РАЗПРОСТРАНИ НАВСЯКЪДЕ.*** В КВАРТАЛ АСПАРУХОВО СА СЕ СЪБРАЛИ В МАХАЛАТА И СЕ ГОТВЯТ ДА НАПАДАТ ПО ЦЕНТЪРА НА КВАРТАЛА ИМА СБЛЪСЪЦИ НА МНОГО МЕСТА В КВАРТАЛА.ЕДИН БЪЛГАРИН Е БИЛ НАМУШКАН С НОЖ И Е ПОЧИНАЛ" VOINA !!ЕИИИИИИИИИИИ СЛУШАЙТЕ ВСИЧКИ АКО СТЕ БЪЛГАРИ ! НЕКА ГИ ИЗКОЛИМ ДА *** МРЪСНИТЕ ИМ *** ! НЕИСКАМ ПОВЕЧЕ БГ-ЖЕРТВИ ! НЕКА ДОЙДЕ ТЯХНИЯ РЕД ! НАРОДЕ ОБЕДЕНЕТЕ СЕ ! НЕКА ДА ГИ СКЪСАМЕ ДА !!!
2
 
10
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
ВАЖНО!!!!! ХОРА БЕНАТОВА Е СКРИТА ПРИ ЦАР КИРО В ЕДНА СТАЯ СА В ЛУДНИЦАТА, ПАЗИ ГИ АРМИЯТА СКОРО КЪМ ТЯХ ЩЕ СЕ ПРЕСЪЕДИНЯТ БОЙКО И ЦВЕТАНОВ ОЧАКВА СЕ ДА ГИ ИЗКАРАТ КЪМ АФГАНИСТАН
5
 
41
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
БТВ да не наричат естествения народен гняв - проява на ***. Разбира се че ще им счупят камерата. Даже им е малко на тази поръчкова турска телевизия! 1917 пожелавам ти да се обърнеш с каруцата в някоя пропаст и там да си останеш. Малко ти е бил боя при бай Тошо, ама той и много ви толерираше.
3
 
22
 
! Отговори
до 1901 преди 12 години
Много правилно! Заради тях в повечето случай в чужбина не искат български работници.
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте какво е казал Саркози. Кога български политик ще го каже това? Не може да се продължава така. Има си закони. Имаш права, но и задължения. Този път на интеграция е ОБРЕЧЕН. Той ни обрича след още 20-30 години да живеем като в Южна Африка. Българите в свои квартали-крепости, *** - в гета. При бай тошо беше доста по-смислена организацията. Всички работеха, децата на училище. Е, пак е имало проблеми, но рядко. Пък и всяко стадо си има *** - и българи, и ***.
28
 
1
 
! Отговори
Plovdiv преди 12 години
Dyxaite giavuri
1
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Когато няма държава, рано или късно това са последиците но винаги може да стане и по-зле.